Sådan afvikles cykelløb under corona

Mange motionscykelløb er blevet aflyst i 2020 som følge af coronavirus. Men det er muligt at afvikle cykelløb trods forsamlingsforbud og andre restriktioner.

Til Stjerneløbet i Roskilde var deltagerantallet skåret kraftigt ned, så deltagerne kunne inddeles i to lige store grupper af 100 ryttere. Desuden var der tilstrækkelig tid mellem de to felter, så de tidligt startende kunne nå at forlade området, inden de nye ryttere ankom. Foto: Bjarne Kubel

Corona-epidemien berører det meste. Også motionscykelløb, som i rig fold er blevet aflyst på grund af forsamlingsforbuddet. Men det kan faktisk lade sig gøre at afvikle motionscykelløb under covid-19, uden at komme i karambolage med myndighedsrestriktioner eller gå på kompromis med deltagernes sikkerhed. Det er der gode eksempler på i Holbæk og Roskilde.

Læs også: Første cykelløb efter corona trak fulde huse

Holbæk Cykelsport har arrangeret fire cykelløb i 2020 under corona-restriktioner: Et holdløb, en enkeltstart og to landevejsløb. Deltagertallet var for alle fire events mellem 100 og 200, og arrangørerne brugte forskudte starter for at efterleve forsamlingsforbuddet.

Til Stjerneløbet i Roskilde, som DGI Midt- og Vestsjælland står bag, blev deltagerantallet skåret kraftigt ned, så deltagerne kunne inddeles i to lige store grupper af 100 ryttere med tilstrækkelig tid mellem de to felter, så de tidligt startende kunne nå at forlade området, inden de nye ryttere ankom.

Forskudte starter betyder selvsagt længere afviklingstid for arrangøren, men det er nødvendigt for at undgå at skabe et superspreder-event, siger idrætskonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland Bo Wacker, der har været medarrangør og konsulent på cykelløbene.

"Helt grundlæggende handler det om at se de potentielle smittefarer og tage dem i opløbet. Vi har eksempelvis løst det ved at lave zoner, hvor deltagerne ikke kommer i kontakt med hinanden," forklarer Bo Wacker.

Minimerer potentielle smittekilder

Nogle af de potentielle smittekilder ved cykelløb er eksempelvis madudlevering, nummerudlevering og præmieoverrækkelse efter løbet. I år havde Stjerneløbet helt droppet tidtagning og præmieoverrækkelse. Dels grundet sikkerhed forbindelse med løbsafvikling, men også for at mindske smitterisiko.

"Arrangørerne har et kæmpe ansvar for ikke at medvirke til at udbrede smitten af coronavirus. Men samtidig skal vi også sikre, at det stadig er sjovt at dyrke sin idræt. Det kræver lidt mere arbejde end normalt, men det er al arbejdet værd, når folk kan se, at vi tager sikkerheden meget alvorligt," siger Bo Wacker.

Derudover har tydelig kommunikation til deltagerne inden løbene samt forskudte mødetider gjort, at arrangørerne har kunne reducere den direkte kontakt mellem deltagerne.

Stjerneløbet, stændertorvet.jpg

Både til Stjerneløbet i Roskilde og til cykelløbene i Holbæk har arrangørerne brugt forskudte starter for at efterleve forsamlingsforbuddet. Foto: Bjarne Kubel.

Læs også: Ny kategorisering af motionscykelløb skal øge sikkerheden på landevejene

"Som arrangør skal man tænke sig enormt godt om særligt i forhold til start og målområdet. Vi havde eksempelvis lavet fire parkeringszoner, med grundig skiltning og parkeringsvagter. Det betød, at vi på intet tidspunkt var for mange samlet og kom i nærheden af forsamlingsloftet," forklarer Svend Ole Nielsen, løbsansvarlig i Holbæk Cykelsport.

Generelt god opførsel

Bo Wackers umiddelbare indtryk er, at interessen for at deltage i motionscykelløb er den samme som før corona. Det indtryk harmonerer også med en undersøgelse, som Idrættens Analyseinstitut har lavet af danskernes motionsvaner under corona.

Undersøgelsen viste, at andelen af løbere og cykelryttere er den samme både før og under nedlukningen. Til gengæld har aktiviteter, der kræver adgang til bestemte faciliteter så som fitness og svømning, oplevet tilbagegang.

Om det er glæden ved igen at kunne deltage i motionscykelløb, der er så stor, at deltagerne glædeligt følger anvisningerne, må stå ubesvaret hen, men i hvert fald oplever både Holbæk Cykelsport og Bo Wacker, at deltagerne tager corona-restriktionerne seriøst.

”Vi oplever generelt en udbredt selvjustits blandt deltagerne, men selvom folk opfører sig pænt, skal man som arrangør huske at tage sine forholdsregler, så smittefaren minimeres,” siger Svend Ole Nielsen.

Samme opfordring kommer fra DGI Midt- og Vestsjællands idrætskonsulent:

”Som arrangør er det alfa omega at være fuldstændig åben omkring, hvordan man afvikler sit event. Det gælder om at lave god løbsinformation til deltagerne og eksempelvis dele mødeområdet op i zoner, og på den måde signalere, at man tager corona-restriktionerne alvorligt,” siger Bo Wacker.