Tag cyklen - det er godt for både krop og klode

Efter 10 år med fokus på cykelmotion for voksne må Cyklens År give anledning til at DGI giver medvind til børn og unges cykelvaner efter år med tilbagegang.

Folketinget har udnævnt 2022 til Cyklens År og det er der både god grund til og brug for.

Vi betragter med rette Danmark både som et foreningsland og et cykelland. Vi klarer vi os også rigtigt fint, når vi sammenligner vores foreningsliv og brug af cyklen med landene omkring os.

Mogens Kirkeby

Hovedbestyrelsesmedlem i DGI, Mogens Kirkeby, har skrevet denne leder som en kommentar til temaet Danmark cykler i DGI's magasin Udspil nr. 2 2022.

Læs både leder og tema i Udspil nr. 2 2022.

Over halvdelen af os cykler mindst en gang om ugen og hver femte tager cyklen frem næsten hver dag. De fleste ture på cyklen tager vi med cyklen som transportmiddel, og næst efter gå- og vandreture er cykling den rekreative bevægelsesaktivitet flest voksne praktiserede sidste år.

10 år med medvind for voksne cyklister

I DGI sprang vi for alvor på cyklen for 10 år siden. Vores fokus har siden været på cykelmotion for voksne i forening og fælleskaber, og åbne motionscykelevents med DGI Hærvejsløbet - der er et fyrtårn som landets største tilbagevendende motionsløb. Vores indsats har givet tiltrængt medvind til voksenmotionisten på to hjul, hvad enten det er på en landevejscykel, mountainbike eller de nye gravel cykler.

Men spørgsmålet er, om vi skal til at skifte fokus. For de seneste år har desværre ikke kun vist stigende interesse for rekreativ turcykling på almindelige cykler med bagagebærere og elcykler blandt voksne. Nej, vi må desværre konstatere, at det går stejlt ned ad bakke for cykling blandt børn og unge.

Børn og unge cykler mindre

Antallet af cyklede kilometer blandt de 10-17-årige er faldet med næsten 25 % i perioden 2009-19. Og når vi tæller cykelture, så cyklede de 10-17-årige over 30 % færre ture i 2019 sammenlignet med 2009. Det er yderst tvivlsomt om coronarestriktionerne har vendt denne nedadgående tendens.

Vi har jo desværre givet vores børn og børnebørn en bunden opgave i at genoprette klodens tilstand. Det bliver en stor opgave for de kommende generationer og som ansvarlige voksne bør vi som det mindste hjælpe de unge generationer på vej med gode vaner, der både styrker deres egen sundhed og velvære – og klodens tilstand. Her er cykling i alle dets former en ren vinder.

Om det er på landevej, grusvej eller skovsti. Om det er til skole, idræt eller til bageren. Så tag cyklen, det er både godt for krop og klode.