Cykelløb på 7 kilometer: Sæt barren lavt og få inaktive med

Motionscykelløbet Lady Tour går forrest for at få gang i de inaktive. Med en rute på bare syv kilometer sætter de barren ekstra lavt og håber, at flere foreninger og events følger trop.

Der er plads til alle typer ryttere og cykler ved Lady Tour. Foto: Cykel Motion Tjørring

Vi er glade for udtrykket: ’Her kan alle være med.’

Læs også: Flere skal have sved på panden i Herning Kommune

Men kan de nu også det? Der er mange barrierer, som afholder inaktive fra at gå i gang med at dyrke idræt. Er jeg god nok, har jeg det rigtige tøj, passer jeg ind, og kan ligningen gå op derhjemme er nogle af de spørgsmål, der trænger sig på. I særdeleshed for kvinder.

De barrierer skal ikke være nogen hindring for at dyrke idræt, så det har Tjørring Cykel Motion besluttet sig for at gøre noget ved. Denne sommer skulle de have afholdt motionscykelløbet Lady Tour med to helt nye distancer på bare 7 og 15 kilometer på en særlig Bevæg dig for livet-rute.

”Der er mange, der ikke kan og vil cykle i fancy cykeltøj på en fin cykel. ’Det kan jeg ikke,’ tænker de. Derfor prøver vi at lave en rute for dem, der ikke er cykelvante, så alle kan cykle med. Målet er, at det ikke skal være uoverskueligt,” siger Bente Hjelmer, der er med i Lady Tour-udvalget.

Fortæl dem, at de godt kan

Nogle tænker måske, at en cykelrute på syv kilometer er alt for kort. Men det er den ikke, hvis man ikke er vant til at cykle. En længere rute bliver hurtig uoverskuelig, og så er det for nemt at melde fra, fortæller Bente Hjelmer.

”Ellers kommer der ikke nogen, for hvis man ikke har cyklet før, er syv kilometer langt. Vi skal have nogle med, der tænker: ’Det kan jeg godt.’ Da jeg startede for mange år siden, kunne jeg cykle femten kilometer, og det, syntes jeg, var fantastisk, men i dag griner vi bare af det,” siger hun.

Lady Tour handler lige så meget om at have en hyggelig dag sammen, som det handler om at cykle.Lady Tour handler lige så meget om at have en hyggelig dag sammen, som det handler om at cykle.Foto: Cykel Motion Tjørring

Så hvordan fortæller man dem, der ikke er vant til at cykle, at de faktisk godt kan? Traditionelt viser arrangører af motionscykelløb billeder af toptrænede ryttere på racercykler i deres markedsføring. Det er Lady Tour nu gået væk fra.

Læs også: Sådan fik løbeklub gang i de inaktive medlemmer

”Vi har lavet en flyer med billeder af os fra udvalget på vores almindelige cykler og i almindeligt tøj. Vi prøver at kommunikere, at du passer ind, uanset om du er stor, lille, gammel eller ung, og vi opfordrer til, at du kan tage din datter, søster eller veninde med. Det eneste, du skal have, er en cykelhjelm,” siger Bente Hjelmer.

Det er lige meget, hvad det er for en idræt, bare man vinkler på, at det skal være så nemt som muligt at komme i gang med at bevæge sig

Mette Skærbæk, Projektleder for Bevæg dig for livet

Så nemt som muligt at komme i gang

Målet med Bevæg dig for livet-ruten er at få flere mennesker ud at motionere, og det kan man gøre ved at sætte barren ekstra lavt. Derfor håber Projektleder for Bevæg dig for livet i Herning Kommune Mette Skærbæk, at flere foreninger følger Lady Tours eksempel, hvis de vil have nye grupper med.

”Det vil bare være fedt, hvis der er andre foreninger og kommuner, der sætter barren ned og prøver at få nogle andre med, end de plejer. Det er lige meget, hvad det er for en idræt, bare man vinkler på, at det skal være så nemt som muligt at komme i gang med at bevæge sig,” siger hun.

Den opfattelse deler Signe Strandvig, Programleder for Bevæg dig for livet Cykling, der håber, at andre end de typiske supermotionister oplever glæden ved at bevæge sig sammen med andre.

”Om man kører 100 kilometer eller 5 kilometer er underordnet, bare man kommer afsted og bevæger sig og har det sjovt," siger hun.

"Jeg håber, at mange flere kvinder vil tage cykling til sig – ikke fordi de skal tabe sig, men fordi det er sjovt og en rigtig hyggelig måde at være sammen på. Ligesom med gang kan man nemlig tale sammen, mens man cykler.”

Lady Tour

  • Lady Tour er et motionscykelløb kun for kvinder, der køres den 20. juni 2020.
  • Både racercykler, almindelige cykler og el-cykler er velkomne.
  • Der kan vælges mellem fem forskellige distancer på henholdsvis 7, 15, 30, 64 eller 96 kilometer.
  • Deltagerne har mulighed for at deltage i en ugentlig fællestræning op til løbet, hvor en repræsentant fra Lady Tour cykler med.
  • Der kåres ingen vindere af løbet. Til gengæld giver startnummeret både forplejning og deltagelse i lodtrækningen om to cykler og mange andre præmier.

Kommunen hjælper med markedsføring

Lady Tour-udvalget samarbejder med Herning Kommune om Bevæg dig for livet-ruten.

Læs også: Sundhedsforsker: Esport kan være nøglen til at aktivere inaktive børn

Kommunen blev i februar visionskommune for DGI og DIF’s fælles projekt, der skal få flere danskere til at bevæge sig. En vision, der matcher Lady Tours ønske om at tiltrække flere inaktive kvinder.

Derfor kontaktede udvalget kommunen, og siden har de fået sparring på kommunikationen og hjælp til markedsføring.

Opbakningen fra kommunen betyder blandt andet, at løbet vil blive markedsført på infoskærme, der er placeret ved de store indfaldsveje til Herning. 

Projektleder for Bevæg dig for livet i Herning Kommune Mette Skærbæk håber, at samarbejdet får nye deltagere med, og at der venter nye medlemmer til Tjørring Cykel Motions ’kurvehold’, hvor deltagerne gerne har kurv på cyklen.

”Jeg håber, at vi får nogle afsted, som ikke tidligere har set sig selv som deltagere. Det er virkelig mit håb, at nogle får øjnene op for, at de også kan træne med klubben op til løbet, og at der er et fællesskab, de kan komme med i,” siger hun.

Lady Tour er som mange andre arrangementer blevet aflyst som følge af COVID-19-pandemien, men håbet er at gennemføre løbet med de nye ruter næste år.