Cykeltøj for dummies: Det skal du bruge

Du får en meget bedre oplevelse på landevejen, hvis du har det rette tøj til cykelturen. Her gennemgår vi det mest essentielle cykeltøj, når du er ny på racercyklen.

Cykelshorts, undertrøje og cykeltrøje er tre helt essentielle tøjdele, du skal have fat i som nybegynder. Det vil gøre din oplevelse på landevejen meget bedre. Foto: Palle Skov

Cyklen er klar, kæden er smurt. Du har spændt hjelmen og monteret klamperne på dine cykelsko. Nu mangler du bare cykeltøjet. Men hvad skal du prioritere i junglen af cykelshorts, trøjer og jakker uden at ofre en bondegård på det? Det vil vi forsøge at give dig et svar på med denne guide til det mest essentielle cykeltøj for begynderen.

Læs også: Guide til cykelvalget: Skal din racer være carbon eller alu?

Allerførst skal du have styr på, hvilket behov cykeltøjet skal kunne opfylde. Der er stor forskel på, om du kun har tænkt dig at cykle én times spinning om ugen, eller du regner med at cykle flere timer ad gangen flere gange om ugen. Derudover skal du også tænke på vejr og klima, for hvis du kun vil cykle i sommersæsonen, kan du sagtens nøjes med et par cykelshorts og springe cykelbukserne over.

Og som så meget andet i livet følges kvalitet og pris som regel også ad inden for cykeltøj: Du vil sjældent fortryde at have købt noget kvalitetstøj. Derimod findes der intet mere irriterende end at køre i cykeltøj, som ikke lever op til ens behov eller som kradser på grund af dårlige syninger.

Herunder følger en prioriteret gennemgang af det vigtigste cykeltøj, du skal bruge penge på:

  1. Cykelshorts

Først og fremmest skal du købe dig et par cykelshorts. Andre tøjgenstande længere nede på denne liste kan du godt erstatte med andre ting eller helt undvære, men cykelshorts er alfa-omega. Uden cykelshorts får du nemlig en smertefuld og ukomfortabel træning.

Cykelshorts går omkring to tredjedele ned ad låret og sidder helt tæt mod kroppen. Selvom udseendet i bedste fald deler vandene, så har det tætsiddende materiale en funktion. Shortsene har en indsyet pude, som minimerer friktionen mod sadlen, og som yder god komfort mod vibrationerne fra vejen. Hver en friktion mellem stof og hud kan mærkes, så det er afgørende, at du finder den helt rigtige størrelse.

Typisk vil puden være det væsentligste, som forbedres, når du går et hak op ad stigen i pris. Så forventer du at sidde i sadlen i længere tid ad gangen, kan det afgjort betale sig at ofre lidt ekstra på et par gode cykelshorts. Skal du udelukkende køre korte ture for eksempel til og fra arbejde, kan du nøjes med et billigt par. Men husk: Hvis du skal spare et sted, så gør det på andet end cykelshorts!

Læs også: 7 tips til en sommerklar cykel
  1. Undertrøje

Svedundertrøjen bruges både til at holde din overkrop varm og tør og til at transportere sved væk. I det typiske danske vejr kan en god undertrøje gøre underværker, og derfor er den også essentiel at investere i.

Svedundertrøjer findes i mange modeller, og den optimale til dig hænger igen sammen med dit behov. Forventer du kun at cykle udendørs om sommeren, kan du nøjes med en kortærmet. Men skal du kun have én svedundertrøje, så køb en med lange ærmer. En god, tætsiddende og let langærmet svedundertrøje er et af de mest alsidige stykker cykeltøj, du kan have i garderoben. Kører du, når det er koldt, er den helt essentiel i forhold til at holde din krop varm, og kører du, når det er lidt varmere, vil du have glæde af den svedtransporterende funktion.

  1. Cykeltrøje

Den her kender du helt sikkert: Cykeltrøjen findes i et hav af forskellige former og modeller, hvor den klassiske er trøjen med korte ærmer og en gennemgående lynlås. De fås i mange forskellige materialer og kvaliteter, og her er det kun dit eget budget, som sætter grænser.

Dyr eller billig - den kortærmede trøje bliver bare aldrig rigtig varm. Så medmindre du kun kører, når temperaturen er over 20 grader, er det også rart med andre alternativer. En langærmet trikot i et let og tætsiddende materiale er super behagelig at køre i og meget alsidig, da den kan bruges i temperaturer fra 5 grader og op, alt efter hvad du har på indenunder og udenover.

Uanset hvad skal du sørge for at finde den rigtige størrelse. Husk på, at du sidder foroverbøjet og ikke oprejst på cyklen, så det gør ikke noget, hvis trøjen er lidt kort foran, når du står foran spejlet. Derimod er det irriterende, hvis der er for meget materiale, og trøjen folder på maven, når du cykler.

  1. Jakke

Hvis du gerne vil cykle det meste af sæsonen, fra marts til oktober, og dermed uundgåeligt skal ud i kulden, får du brug for en jakke. De findes også mange forskellige modeller, alt efter hvor varme de er. Den klassiske cykeljakke til vinterbrug er en såkaldt termojakke, som både er isolerende og skærmer for vinden.

Læs også: 3 tips til intervaltræning: Få diamanter i benene

De senere år er der kommet mange nye smarte jakker, som både er mere tætsiddende, vind- og vandafvisende og i smarte designs. De er ikke et must, men med tanke på det omskiftelige danske vejr, vil du sætte pris på noget, som også er vandafvisende. En god vinterjakke kan gøre forskellen på, om en vintertræning er kold og sur eller behagelig og god.

  1. Regnjakke

Hvis du vil være virkelig godt dækket ind, så findes der også specifikke cykelregnjakker. De er ikke specielt varme, for de er kun designet til at holde vand og vind fra kroppen. Det smarte ved dem er, at de ofte er meget tynde og lette, og at du derfor kan putte dem i baglommen på din kort- eller langærmede trøje og tage den på, hvis det bliver nødvendigt. For eksempel på en lummer sommerdag, hvor sol og regn ofte afløser hinanden på skift.

De færreste begyndere cykler lange ture i regnvejr, så det er nok ikke her, du skal brænde budgettet af. Men det er alligevel rart at have en regnjakke med, så man er forberedt. Kig efter en i et let materiale, som samtidig er åndbar, så du ikke føler dig som en sauna, når du tager den på.