Få styr på cykeltøjet til efterårs- og vintersæsonen

Når du cykler i koldt vejr, er flere lag tøj vejen frem. Det leder fugt væk fra kroppen og holder dig tør og varm. Læs her hvad du skal have på.

Generelt er det en god idé at cykle med flere, tynde lag (3-4 lag) tøj. På den måde kan du altid tage tøj af undervejs, hvis du får det for varmt undervejs. Foto: Bent Nielsen

Er du en af dem, der ikke stiller cyklen i garagen, når vinteren er over os? Så skal du huske den rette påklædning, så du ikke bliver våd og kold.

Læs også: Cykeltøj for dummies: Det skal du bruge

Den simpleste måde at holde dig tør og varm på er at have flere, tynde lag (tre-fire lag) tøj på, frem for eksempelvis ét tyndt inderste lag og så ét tykt yderlag. Det forklarer Bo Wacker, idrætskonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland. På den måde kan du altid tage tøj af undervejs, hvis du får det for varmt, og turen kan hurtigt blive træls – og kold – hvis du kommer afsted med for lidt tøj på:

Inderst på kroppen

En svedundertrøje er helt essentiel om vinteren. Den holder både din overkrop varm, og den transporterer samtidig sveden væk og holder dig tør.

Hvis du kun har en svedundertrøje med korte ærmer, kan det være en god idé at investere i en langærmet svedundertrøje også, eksempelvis i merinould. Her kan du overveje at købe en svedtrøje med en windbreaker på fronten.

Mellemlag

Efter svedundertrøjen skal du have tøj, der kan isolere mod kulden. Et oplagt eksempel er den klassiske, tætsiddende cykeltrøje med gennemgående lynlås.

En tætsiddende cykeltrøje er både behagelig at køre i, og sammen med et ydre lag (regn eller vindstopper) hjælper den på at holde varmen.

Ydre lag

Det yderste lag tøj er her du virkelig skal isolere dig mod kulden og vinden. Tag noget på, som både er vindtæt og åndbar. Der findes mange forskellige typer. Vigtigst er at de kan holde vind og regn ude og meget gerne være lavet i et åndbart materiale. Her følger prisen typisk kvaliteten.

Læs også: Professionel cykelrytter: Udstyret jeg ikke kan undvære

I mellemsæsonen kan du investere i et par løse ærmer og ben. De hjælper med at holde varmen i de køligere efterårs- og forårsmåneder, og de er nemme at rulle ned, hvis du får det for varmt undervejs. Disse findes i forskellig kvaliteter og tykkelser afhængig af sæson.

Du kan også investere i et par løse ærmer og ben. De hjælper med at holde varmen i de køligere efterårs- og forårsmåneder, og de er nemme at rulle ned, hvis du får det for varmt undervejs.

Regnjakke

Hvis du skal ud og cykle i regnvejr, er en regnjakke et ’must’, specielt om vinteren, for hvis du først bliver våd, er det umuligt at holde varmen. En regnjakke holder ikke på varmen, for de er kun designet til at holde vand og vind fra kroppen.

Det smarte ved moderne cykelregnjakker er, at de ofte er meget tynde og lette. På den måde kan du putte dem i baglommen på din kort- eller langærmede trøje og tage den på, hvis det bliver nødvendigt. Køb dem gerne i en skrigende kontrastfarve, så du også bliver set af de øvrige trafikanter.

Cykelbukser

Du bør investere i et par deciderede vintercykelbukser. Disse kan også fås med windbreaker i fronten. Her skal du beslutte dig for, om du vil have dem med eller uden indlæg. Hvis du køber dem uden indlæg så husk, at der også skal være plads til dine normale cykelbukser. En anden mulighed er som sagt at bruge løse, aftagelige ben.

Handsker

Hvis du er en af de rigtig hårde hunde, der vil holde landevejstræningen ved lige vinteren over i kulde og regn, skal du have vintercykelhandsker. Handskerne sikrer, at dine hænder holdes tørre og varme.

Læs også: Gå aldrig ned på udstyr: De 9 bedste gadgets til dig og din racercykel

Du kan eventuelt eksperimentere med at have et par tyndere handsker under vinterhandskerne. Her findes mange kvaliteter. Husk at de ikke må være for små, da du så hurtigt kommer til at fryse om fingrene.

Sko

Skal du cykle om vinteren, er skoovertræk uundværligt. Særligt i regnvejr, hvor skoovertræk holder fødderne tørre. Nedkøling af kroppen starter oftest i de kropsdele, der er mest eksponeret mod kulden så som hænder og fødder, og så breder det sig til resten af kroppen derfra. Derfor er det vigtigt at holde fødderne varme.

Du kan eventuelt købe et par cykelsko, der er et nummer større end normalt. På den måde har du plads til et par ekstra sokker i skoene og måske en varm sål. Sko med Goretex-membran er godt, men også dyrt.

Hovedet og hals

Du taber kropsvarme alle de steder fra kroppen, der ikke er dækket til. Her er ansigtet og hovedet særligt udsat, når du cykler. Så hvis du skal ud på landevejsraceren i vinterhalvåret, så er en tynd hue under cykelhjelmen en god idé. Du kan med fordel købe en ’buff’ – et stykke tyndt stof, du både kan bruge som halsedisse, hue og pandebånd.

Cykelbriller er også essentielle – også om vinteren, hvor den kolde luft kan få øjnene til at løbe i vand.