Gå aldrig ned på udstyr: De 9 bedste gadgets til dig og din racercykel

Der findes et hav af gadgets og udstyr indenfor cykelverdenen, men hvad skal du egentlig investere i? Vi har fundet 9 ting, der kan gøre din oplevelse på cyklen lidt bedre og lidt sjovere.

En cykelcomputer med GPS er et 'must-have', men måske skal du også bruge Strava på telefonen? Der er nemlig masser af gadgets og apps, der vil gøre din cykeltur endnu sjovere. Foto: Niels Husted

GPS-computere, wattmålere og actionkameraer. Den teknologiske udvikling har for alvor ramt cykelsporten, og der findes masser af gadgets, som kan gøre din cykeltur en anelse sjovere, bedre, vildere eller mere komfortabel.

Læs også: Professionel cykelrytter: Udstyret jeg ikke kan undvære

Herunder gennemgår vi nogle af de mest brugte gadgets, som vil falde i de flestes smag. Nogle er ligefrem et 'must have', hvis du vil have det bedste ud af din oplevelse på cyklen, mens andre hører mere til afdelingen for ekstra lir, hvis du vil imponere din træningsmakker eller gutterne nede i din lokale cykelklub:

GPS-computer

GPS-computer

Engang viste en cykelcomputer dig bare din hastighed, gennemsnitshastighed, distance og måske din topfart på turen. Sådan er det ikke længere. Skal du være bare lidt med på moden, skal du have en cykelcomputer med GPS. Så behøver du ikke fifle med magneter på hjulet og sensorer, der ikke registrerer, når du cykler.

GPS-computere tracker dig og din rute via satellit. Det giver høj præcision undervejs på turen, og derudover kan du efterfølgende uploade din træning til diverse sites, hvor du kan se din rute, hastighed, distance, puls, højdemeter og meget andet.

De fleste GPS-computere har en lang række andre smarte funktioner, som du kan have glæde af undervejs på turen. Nogle er for eksempel udstyret med et kort, så du kan bruge din cykelcomputer ligesom din GPS i bilen og følge en planlagt rute. De mest populære GPS-computere kommer fra Garmin og Wahoo.

Strava

Strava

Når du har fået en GPS-cykelcomputer, skal du selvfølgelig have et sted, hvor du kan uploade alle dine cykelture. Det gør du på Strava. Hvis du endnu ikke kender Strava, så kan du godt vænne dig til det, for det er stærkt vanedannende, når man først kommer i gang.

Strava er en træningsplatform, hvor du ikke alene kan følge din egen træning og fremgang, men også alle dine venners. Du kan se, præcist hvad alle har foretaget sig, og give dine træningskammerater ’kudos’ for en god cykeltur.

Platformen er kendt for sine såkaldte segmenter. Alle kan oprette segmenter, og der findes efterhånden en hel del i Danmark. Kort sagt går det ud på, at man på et kortere stykke vej, for eksempel din lokale bakke, opretter et segment. Hver gang en rytter passerer segmentet på sin cykeltur og uploader turen til Strava, får han en tid på segmentet. Den hurtigste rytter får rekorden og den såkaldte KOM eller QOM - King eller Queen of the Mountain. Det er oplagt at bruge segmenterne til at udfordre sig selv og sine venner, ligesom man også kan bruge dem til at måle dig mod de rigtig gode. Nogle GPS-computere kan indstilles, så de fortæller dig, når du nærmer dig et segment, og ellers må du nærstudere din rute for mulige rekordforsøg hjemmefra.

Kom i gang, og opret en profil på Strava her.

Ringeklokke og lygter

Ringeklokke

Mange er nok ikke klar over det, men ringeklokken er faktisk et lovkrav til alle cykler. Og selvom nogen måske synes, at de kun hører til på dame-, herre- og børnecykler, så findes der faktisk flere af slagsen, som er specifikt tiltænkt racercykler. Små, diskrete udgaver, som den på billedet fra Knog, passer ganske fint til en racer. Og så er det jo ikke så ringe endda at kunne gøre opmærksom på sig selv uden at skulle råbe ”BAGFRA!”, når man skal forbi de knap så hurtige på cykelstien.

Et godt lygtesæt kan virkelig gøre underværker, når mørket falder på, og du stadig befinder dig ude på de danske landeveje. Ikke alene er lygterne med til at sikre, at du bliver set af den øvrige trafik og kommer hjem i god behold - de bedste cykellygter kan lyse landskabet op, som sad du i en bil. Det er altså bare rart både at blive set og kunne se. 

Selvom de bedste lygter med over 1.000 lumen giver et fremragende lys, behøver det ikke betyde, at de er besværlige at have med. Jovist, nogle kommer med et batteri, som også skal monteres på cyklen, men i de mest moderne er batteri og lygte samlet i ét. Så sætter du bare lygten til opladning via USB, når du kommer hjem eller på arbejde.  

Wattmåler

Wattmåler

Den firedobbelte Tour-vinder Chris Froome er ofte blevet kritiseret for at have øjnene lidt for stift rettet mod sine watt-tal, og wattmålere har da også jævnligt været udsat for heftig debat i kommenteringen af cykelløb, men man kommer ikke udenom, at wattmåleren er et glimrende træningsredskab.

Grundlæggende måler den hele tiden, hvor hårdt du træder i pedalerne. Denne effekt måles i watt, og på din GPS-computer kan du følge med i, hvor mange watt du træder. En wattmåler fås efterhånden i mange former, men oftest sidder måleren i kranken.

Pulsmåleren er ligeledes et godt træningsredskab, men pulsen er meget individuel og varierer fra dag til dag alt efter træning, søvn, kost og meget andet. Én watt er én watt, uanset om det er medvind eller modvind, og om du er træt eller ej. Derfor kan du med en wattmåler følge en nøje planlagt træningsplan til punkt og prikke og få det optimale ud af din træning.

Garmin Varia

Garmin Varia

Er du en af dem, der også gerne cykler i de mørke timer, så vil du have glæde af Garmin Varia. Varia er verdens første radarsystem til cykler, som advarer dig, når køretøjer nærmer sig bagfra. Bagpå din cykel monterer du radarenheden, som scanner efter køretøjer, og den sender så et signal til hovedenheden eller din cykelcomputer på styret.

Når et køretøj kommer inden for 140 meter af dig, vil du kunne se det på skærmen, som også fortæller dig, hvor hurtigt det nærmer sig, og hvor stor en trussel det udgør. Samtidig vil din radar bagpå cyklen lyse op for at gøre køretøjet opmærksom på dig. 

Radaren lever ikke op til lovkravene for cykellygter herhjemme, så derfor skal du supplere den med en anden godkendt baglygte.

Læs mere om Garmin Varia her.

CO2-pumpe

CO2-pumpe

Er du træt af at stå i vejsiden og pumpe som en gal i flere minutter med din lille luftpumpe for lige akkurat at få luft nok i dækket til at kunne trille hjem efter en punktering? Så skal du overveje at investere i en CO2-pumpe. Den er beviset på, at gadgets ikke nødvendigvis behøver være high-tech, før de er interessante.

Med en CO2 pumpe skyder du luften fra en CO2 patron direkte ind i cykelslangen, og på få sekunder kan du opnå det ønskede dæktryk. Det sparer både tid og besvær, så du hurtigt kan komme tilbage på landevejen igen efter en punktering.

Ass-saver

Ass-saver

En Ass-saver, eller skærme i det hele taget, kan i bogstaveligste forstand redde din røv. For der er altså ikke noget værre end at blive gennemblødt hele vejen op af ryggen, fordi det regnede for en time siden, og vejene stadig er våde.

Et klassisk skærmsæt, som man kender fra hverdagscyklen, spiller bare ikke særlig godt på carbonraceren. Her kan en ass-saver være et godt alternativ. Den fylder væsentligt mindre, og du kan lynhurtigt sætte den på eller tage den af, når det er nødvendigt. Desværre gør den intet for rytterne bag dig, men så kan du altid glæde dig over, at din egen røv i det mindste er tør.

Multi-tool

Multi-tool

Hvis katastrofen rammer på Lars Tyndskids Mark langt pokker i vold, så er det altså rart at have mulighed for at ordne sin egen cykel. Og med et multi-tool i hjemmet, i cykeltasken eller i lommen på cykeltrøjen er du godt stillet til langt de fleste små-reparationer, hvis nu uheldet er ude. Der findes multi-tools i mange modeller og størrelser, alt efter hvor mange forskellige stykker værktøj de indeholder.

Er værktøj ikke det, du har mest af, og skal du have ét multi-tool, så undgå at købe det allerbilligste. Vælg ét med flere forskellige størrelser unbrako, mindst én Torx, et par skruetrækkere og en kædeskiller. Så kan du klare en lang række problemer med redskaberne samlet i ét lille stykke værktøj.

Actionkamera

GoPro

Du har fundet den perfekte rute med fede bakker og flot natur. Men hvordan genoplever du bedst den gode oplevelse, når du kommer hjem?

Med et actionkamera monteret på dig selv eller din cykel kan du optage dele af din cykeltur, så du kan genopleve de bedste bidder hjemme i stuen eller sammen med klubkammeraterne. Kameraet kan monteres enten foran på cyklen, bagpå cyklen, på din overkrop eller på din hjelm, og det kan give nogle super fede billeder med masser af action.

Det siger sig selv, at der er mere spænding i at gense en nedkørsel med hårnålesving på Mallorca end en flad landevej i Vestjylland, men der er masser af muligheder. Kører du cykelløb, giver kameraet dig også mulighed for at komme tilbage i feltet og se, hvordan du og dine konkurrenter greb løbet an.

De mest populære actionkameraer til cykling kommer fra GoPro, Garmin og Shimano.