Gratis kurser skal give endnu mere GO' STIL på landevejen

Flere smil på landevejen og færre ulykker - det er målet med, at motionscykelryttere over hele Danmark nu bliver tilbudt kurser i GO' STIL på landevejen.

Hvordan er din stil på landevejen?

Hvis forholdet mellem motionscyklister og bilister var et ægteskab i krise, så er det nu, at motionscyklisterne kigger indad og forsøger at forbedre sig – før det ender i skilsmisse.

I 2015 påviste en spørgeskemaundersøgelse, at begrebet ”vejvrede” er et problem på de danske landeveje.

Derfor tager organisationerne bag landevejsrytterne nu aktion og tilbyder de næste måneder omkring 50 gratis kurser til cykelklubberne rundt om i Danmark. Det overordnede formål med kurserne er at nedbringe konflikter og ulykker i trafikken.

”Vi kigger indad og ser på, hvad vi som cykelmotionister kan gøre for at sprede den gode karma på landevejen. Vi er rigtig glade for, at vi har fået muligheden for at tilbyde kurser af en høj kvalitet helt gratis for deltagerne,” siger Signe Strandvig, der er programleder i DGI Cykling.

Undersøgelsens hovedkonklusioner var:

 • 67 procent af respondenterne oplever, at antallet af konflikter i trafikken mellem bilister og motionscyklister er stigende
 • 52 procent af motionscyklisterne har oplevet vejvrede i trafikken – heraf kom over 90 procent fra bilister
 • 40 procent af bilisterne har oplevet vejvrede i trafikken
 • Både bilister og motionscyklister mener, at der ikke vises nok hensyn i trafikken
 • Hver tredje motionscyklist føler sig utryg i trafikken.

Bag spørgeskemaundersøgelsen stod FDM og DCU i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, DGI og Dansk Triatlon Forbund.

Fokus på landevejsrytternes opførsel

De gratis kurser er en del af kampagnen GO’ STIL som udrulles af DGI i regi af ”Bevæg dig for livet – Cykling”.

På kurset får deltagerne forståelse for, hvordan de igennem deres adfærd i trafikken kan være med til at forbedre sikkerheden og forholdet mellem motionscykelryttere og andre trafikanter.

Omdrejningspunktet på kurset er undersøgelsen, færdselsreglerne, dialog omkring vejvrede og de 10 cykelråd, som du får i kort version her:

Vil du have ”Kør med GO’ STIL” til din klub?

Tag fat i en fra bestyrelsen i din klub eller tag direkte kontakt til din DGI-konsulent, som vil hjælpe dig videre.

 1. Overhold færdselsreglerne
 2. Vis overskud
 3. Vis anerkendelse
 4. Brug cykelstierne
 5. Husk dit affald
 6. Brug ALTID cykelhjelm
 7. Fyld så lidt som muligt
 8. Giv tegn, og vær forudsigelig
 9. Brug ringeklokken
 10. Vær opmærksom

”Cykelmotionistens 10 gode råd er vigtige at have i baghovedet, når du tager af sted på racercyklen. De fleste af os følger nok de fleste af rådene, men jeg vil vove den påstand at vi alle har punkter, hvor vi kan gøre det endnu bedre. Så vi kan få et bedre forhold til de andre trafikanter, få flere smil på vejene og færre ulykker,” siger Signe Strandvig.