Hold cyklen skarp i vintermånederne

Få her en række tips til hvordan du holder din cykel i god stand i vintermånederne. Det kan spare dig for tid, penge og besvær til foråret.

Det kan betale sig at bruge nogle minutter på at kigge på cyklen efter turen - og gøre den vinterklar.

Det kan godt betale sig at investere lidt tid i at vedligeholde cyklen op til og i de kolde måneder. På den måde får du nemlig optimale betingelser for gode oplevelser på landevejene i foråret.

Her kommer fire gode råd fra Henrik Djernis, der er tidligere verdensmester i MTB og cyklecross og ejer Fri Bikeshop Kalundborg.

1. Rengør cyklen grundigt

Henrik Djernis oplever, at det for nogle går liiidt hurtigt med at få vasket cyklen, og det bliver ikke altid gjort. Men inden du sender cyklen på ferie, er det ekstra vigtigt, at den får en god vask og rengøring.

“Når du så hiver den frem igen nogle måneder senere, har du en cykel, der kører bedre og er nemmere at skifte gear på,” siger Henrik Djernis.

Faktisk anbefaler han, at du slutter alle dine cykelture med en hurtig cykelvask, selvom du har ømme stænger og er lidt træt.

“Det er en rigtig god rutine. Der er også mange vaskestationer ved tankstationer og lignende, hvor man lige kan ordne det på vej hjem,” siger Henrik Djernis.

2. Hæng cyklen op

Din cykel har godt af at blive hængt op i carporten, garagen, eller hvor du opbevarer den. Både fordi det ofte er mere tørt end jorden, men især for at holde dækkene runde og i god stand.

“Hvis du lige giver dækkene lidt luft inden, så holder de bedre formen, når de er hængt op. Nye dæk er ikke helt billige, og de kan være svære at få tilbage i helt samme stand efter flere måneder på jorden,” siger Henrik Djernis.

3. Fjern stenene

En lille opgave er at få tjekket dækkene for sten. Nogle gange får små sten lov til at sidde og gnave, men ved at fjerne dem, mindsker du risikoen for punkteringer.

“Du undgår ikke at punktere i Danmark, men det her er en god måde slippe for nogle af dem på,” siger Henrik Djernis.

4. Få tjekket cyklen

Overvej at få din lokale cykelhandler til at kigge på cyklen - enten inden du hænger den op, eller inden du går i gang med første fællestræning.

“Gear, bremser og hjul er noget af det, der godt kan trænge til et tjek, før du sætter dig på cyklen igen,” siger Henrik Djernis.