Holdkaptajner giver plads til både nybegynderen og supermotionisten

Sunds Cykelmotion har over 20 uddannede holdkaptajner, og derfor kan klubben både rumme de veltrænede motionister og nybegyndere, der først skal lære at køre i grupper.

Sunds Cykelmotion har 20 uddannede holdkaptajner ud af 75 medlemmer. Det gør klubben i stand til at lave hold, der både rummer supermotionisten og nybegynderen. Foto: Mathilde Arnth

’Vi har plads til alle’ bliver hurtigt en udtrådt kliché, hvis ikke oplevelsen kan genkendes, når nye medlemmer første gang kommer trillende til træningsaftenerne på racercyklen. Det er formand i Sunds Cykelmotion, Kenneth Nystrup Andersen, helt bevidst om.

Læs også: Tour de Taxa viser vejen for nye holdkaptajner

Han har været medlem af den midtjyske cykelklub i mere end ti år, og er nu formand på sjette sæson, og i alle årene har klubben prioriteret at uddanne holdkaptajner. Det kan nemlig være svært at få inddelt medlemmerne i grupper på det rigtige niveau, hvis ikke der er holdkaptajner nok til at varetage træningspas og sørge for sikkerheden ude på landeveje. Som konsekvens deraf kan træningen blive en kedelig oplevelse – både for supermotionisterne, der er vant til at køre langt og med høj gennemsnitsfart, men også for dem, der først lige har lært at klikke i cykelskoene.

"Da jeg startede i bestyrelsen, var noget af det første arbejde jeg blev involveret i, et forløb med DGI, hvor vi arbejdede på at gøre foreningen bedre, så folk blev hængende. Dengang var der to-tre holdkaptajner, og det gav noget på de enkelte hold, at træningen blev sat mere i system. Nu har vi fået sat det mere i system, og det er noget hele foreningen bakker op om," siger Kenneth Nystrup Andersen.

Sunds Cykelmotion 2.jpg

Formand for Sunds Cykelmotion, Kenneth Nystrup Andersen. Foto: Mathilde Arnth.

Fire træningshold giver spændvidde

Sunds Cykelmotion har fælles træningsaftener hver tirsdag og torsdag klokken 18 i sommerhalvåret, og her mødes alle medlemmer der har tid og lyst op på dagen. Derefter inddeles de fremmødte i fire grupper, alt efter niveau og motivation.

"Vi har for det meste fire hold hver aften. Det er for at sikre, at vi både kører mere sikkert, at folk passer sammen i niveau og kørelyst, men også for at træningen bliver mere struktureret og givende for den enkelte," siger Kenneth Nystrup Andersen.

Sunds Cykelmotion 5.jpg

Der er masser af grin og smil til træningsaftenerne i Sunds Cykelmotion. Foto: Mathilde Arnth.

Det er holdkaptajnerne, der holder øje med, om medlemmerne passer til det givne hold, om man er klar til komme op på et hold med højere gennemsnitshastighed. Når der er nogle, der er blevet rigtig godt kørende, så skal de skubbes videre op på holdet over dem, så udfordringen i træningen hele tiden passer den enkelte, fortæller Kenneth Nystrup Andersen.

Fem bud styrker klubkulturen

Formanden er selv én af de mere end 20 uddannede holdkaptajner, som klubben har fået uddannet hos DGI de seneste fem år. Klubben har prioriteret løbende at uddanne holdkaptajner, så ét hold ikke står og falder med en enkelt holdkaptajn. De skiftes i stedet til at varetage træningen af de fire hold, så holdkaptajnerne kun skal sørge for træningen hver anden-tredje uge. På den måde undgår klubben, at holdkaptajnerne brænder ud.

Sunds Cykelmotion har også udarbejdet fem bud, der skal styrke klubkulturen og gøre det lettere for nye medlemmer at komme ind i klubben. Ét af dem handler blandt andet om at respektere holdkaptajnerne, et andet om at respektere sine klubkammerater.

"Det er nogle regler, vi har formuleret os frem henover årene, fordi vi gerne vil sende et signal indadtil som udadtil. At vi har plads til forskellighed i klubben, men også at vi tager sikkerheden alvorligt, og respekterer vores medtrafikanter på landevejen. Det er der bred opbakning til i hele klubben, og det er faktisk noget, jeg er meget stolt af," siger Kenneth Nystrup Andersen.