Kvindecykling går i udbrud

Flere og flere kvinder hopper på den tohjulede, og de er stærke, dygtige og meget lærenemme, fortæller instruktør.

Mange af DGI's cykelarrangementer er kun for kvinder Foto: Mikkel Homann Carøe

DGI har de seneste år, og igen i 2015, oplevet, at flere og flere kvinder er repræsenteret på landevejene til løb, træningssamlinger og på diverse kurser. Derfor har dgi.dk taget en snak med instruktør og forgangskvinde i DGI Cykling, Heidi Gabriel Hansen, om, hvordan hun ser på kvindecykling anno 2015.

”Kom af sted”

For Heidi Gabriel Hansen begyndte sæsonen, da de spæde solstråler og få varmegrader i foråret dannede rammen om DGI’s kvinde-cykelskoleforløb i Roskilde. Cirka 30 kvinder mødte op, og forløbet strakte sig over tre træningsgange.  Muligheden for at låne en cykel bød helt nye cykelkvinder en kærkommen mulighed for at teste sporten af.

”Jeg hører ofte, at det er svært at komme i gang med cyklingen i klubber og fællesskaber for kvinderne. Mange tøver med at dukke op i cykelklubberne, fordi de ikke føler sig erfarne nok. Min anbefaling er, at det jo så netop handler om at komme af sted,” siger Heidi Gabriel Hansen.

Hold dig i gang hen over vinteren

Mulighederne er mange, selvom det er vinter. Her 4 gode råd fra Heidi Gabriel Hansen:

  • Sæt skærme på den gamle racer, hvis den måske alligevel skal skiftes ud i den kommende sæson. Fyld dunken med te og tag et par timer ud i den friske luft.
  • Et par timer på MTB i skoven eller på cross-cyklen er også rigtig god træning.
  • Besøg spinningslokalet i det nærmeste fitnesscenter.
  • Et must for vinterpausen er også at lave alternativ træning - særligt at arbejde med styrke og stabilitet, så du kommer stærkt igennem vinteren og er klar til den nye sæson.

”Klubberne har uddannede kaptajner og trænere, som er gode til at tage sig af nye motionscykelister.”

Kun for kvinder

En del af DGI’s cykelarrangementer er kun for kvinder, og ifølge Heidi Gabriel Hansen er der noget unikt ved en gang imellem at slippe for mændene.

”Fart og form er også vigtige elementer for kvinderne, derfor har forløb med intervaltræning blandt andet været på programmet hos DGI i forbindelse med kvindecyklingen. Men langt vigtigere for kvinderne er det at få styr på teknik, finesser og køresikkerhed,” siger Heidi Gabriel Hansen, der blandt andet har haft en stor gruppe kvinder med på et otte ugers træningsforløb frem mod Tøse-Runden

”Som træner oplever jeg, at kvinderne stiller mange krav til sig selv og deres cykling. Man kan måske sige, at der en anden grundighed. Mange mænd kaster sig op på cyklerne og træder af sted, måske kender de ikke al teknik lige godt, men de lærer det på den ’hårde måde’, hvis de ikke kan sidde med.”

”En del kvinder vil gerne have styr på elementerne, før de dukker op i klubberne, gerne med ligestillede, som også har de sammen krav, ønsker og udfordringer i forbindelse med cyklingen. Det er det kvindecykling kan – skabe et rum, hvor det er muligt at arbejde grundigt med elementerne. At der så også er plads til ’tøsesnak’, når vi ikke er forpustede, er kun et plus.”

Kvinderne er både dygtige og stærke

Kvindetræningerne i DGI er typisk opbygget omkring udfordringerne for nye i sporten, og der trænes blandt andet svingteknik, balance, at køre med kliksko, optimal kadence, gruppekørsel og forskellige typer af intervaller.

”Det er min erfaring, at kvinder lærer enormt hurtigt på cyklen. Og mange kvinder er utrolig stærke, og har ikke behov for at frygte ikke at være i stand til at følge med rundt omkring i klubberne,” siger Heidi Gabriel Hansen.

”Vi har fra naturens side en anden fysik, men det betyder ikke, at vi ikke kan følge med. Vi skal bare være lidt mere ’økonomiske’ med vores kræfter,” fortsætter Heidi, der blandt andet oplevede en masse stærke kvindelige ryttere til DGI Cup Powered by Skoda.

DGI vil i 2016 have endnu flere tilbud til kvinder. Planlægningen er i gang, og du kan få overblikket og finde det rigtige arrangement for dig i vores aktivitetskalender

Det siger deltagerne

”At være ny i en sport, hvor det kræver lidt mere end bare at binde sine sko, kan være udfordrende, særligt hvis man skal gøre det alene.”
- Deltager på DGI's cykelskole

”At man sammen har trænet sikkerhed og kørsel i gruppe giver en klar fordel i vinden, sådan at vi får det optimale ud af vores form.”
- Deltager på DGI's træningsforløb