Mød klubben der trods corona har fået flere med på landevejen

De mange corona-restriktioner i foreningslivet har ikke sat en stopper for Tømmerup GU Cykling. I løbet af 2020 er den lille nordvestsjællandske cykelklub gået fra godt 30 til 42 medlemmer.

Tømmerup GU Cykling er gået fra godt 30 til 42 medlemmer i et coronaramt 2020. Foto: Privatfoto

Fra 0 medlemmer til nogle og 30 på kun to år. Så kort kunne historien om Tømmerup Gymnastik- og Ungdomsforenings cykelafdeling (TGU Cykling) skrives inden starten på 2020-sæsonen. Derfor var klubben i foråret fuld af forventning over udsigten til at tage hul på sit tredje leveår. 

Men så begyndte coronavirus at sprede sig, og pludselig var hverdagen i foreningslivet – og resten af samfundet – markant anderledes. Nu var nedlukning, forsamlingsforbud og håndsprit en del af hverdagen.

Mens mange foreninger har kæmpet med at få træningen i gang igen og få medlemmer tilbage i folden som følge af corona-restriktionerne, har TGU Cykling dog formået at få endnu flere med ud på landevejene nær landsbyen lidt nordøst for Kalundborg.

Sjovere at cykle sammen end alene

DGI Cykling har talt med formand og medstifter Thomas Nielsen om klubbens udvikling, og hvilke parametre der, ifølge ham, er forklaringen på, at TGU Cykling har formået at få endnu flere medlemmer i et ellers coronaramt 2020. Men først lidt baggrundshistorie:

"Vi var fire halvtykke, midaldrende mænd, der startede afdelingen i foråret 2018. Vi kørte på racercykel hver især og mødte jævnligt hinanden ude på landevejene her i Nordvestsjælland, og efter et stykke tid tænkte vi, at det ville være sjovere at cykle sammen end alene," fortæller Thomas Nielsen.

På bare ét år voksede klubben fra de fire stiftende medlemmer til godt 25, og med udgangen af 2019 var der nogle og 30 medlemmer. Klubben lavede blandt andet opslag i lokale Facebookgrupper for at gøre reklame for sig selv, og så var medlemmerne gode til at sprede budskabet om klubben. Blandt andet fordi de sociale aktiviteter vægter højt i klubben, siger Thomas Nielsen.

TGU Cykling 3.JPG

Klubben gjorde i 2018 og 2019 meget ud af at deltage i motionsløb sammen. De aktiviteter har været sat på pause i 2020 pga. corona. Privatfoto.

"Når vi mødes til træning hver tirsdag, er det selvfølgelig for at få sved på panden. Men vi går meget op i, at der skal være plads til ballade, grin og jokes. Sidste tirsdag i måneden har vi kaffe og kage-aften. Der cykler vi en kortere tur, og så afslutter vi med hygge ved hallen i Tømmerup, ligesom vi de første to år gjorde meget ud af at tage ud til motionsløb sammen. Det har vi så ikke kunnet i år," fortæller Thomas Nielsen.

Sammen med de mere sociale fællestræninger om lørdagen er deltagelsen i motionsløbene med til at skabe et godt sammenhold i klubben, mener Thomas Nielsen. Det har også betydet, at klubben havde meget let ved at finde lokale sponsorer til deres klubtøj, som de stiller op i til diverse motionsløb.

Vejkaptajner giver struktur i træningen

Lørdagstræningerne og kaffe-og-kage-tirsdagene har været nogle af de sociale ting, som klubben har droslet ned på i corona-perioden. Det kan ikke afvikles forsvarligt med et forsamlingsforbud på ti personer.

Indstillet til Danskernes Idrætspris

TGU Cykling er indstillet til Danskernes Idrætspris 2020, der uddeles af Danmarks Idrætsforbund, e-boks og DR. I 2020 er blandt andre cykelrytteren Mads Pedersen med til at vurdere, hvem der skal kåres som vinder og modtage 100.000 kroner i forbindelse med DR’s tv-show SPORT 2020 til januar.

I forbindelse med nomineringen udtalte Mads Pedersen således om TGU Cykling:

"Det, der appellerer til mig, er, at man får folk med lidt for meget fedt på sidebenene ud at køre. De får et sammenhold, og det tror jeg er utrolig vigtigt i alle aldersgrupper. For TGU er cyklingen ikke bare træning, det er et fællesskab. De nyder at køre sammen og i ens tøj, og de har det sjovt både før, under og efter turene. Derudover – eller måske derfor – er de som klub vokset exceptionelt meget det sidste halvandet år. Alt i alt er det bare fedt at se, at cyklingen er vokset så meget og så hurtigt i Tømmerup."

Derimod har den almindelige træning kunne fortsætte under corona, og det skyldes, at klubben fra starten har prioriteret at uddanne flere af medlemmerne til vejkaptajner via kurser i DGI.

"Vi fik hurtigt struktur på træningen ved at have flere vejkaptajner. Og det har så også givet os flere muligheder her under corona, fordi vi har kunnet dele os op og dermed holde os under forsamlingsloftet på ti personer," forklarer Thomas Nielsen.

Klubben opererede fra starten med tre grupper til træningen – ét med en gennemsnitsfart på 20 km/t, ét med 25 km/t og ét med ca. 28-30 km/t – så der var en gruppe til alle niveauer. Relativt hurtigt kom en fjerde gruppe til, fordi klubben og medlemsskaren voksede sig større.

"Vi har fået en del medlemmer, som fra start af ikke var prototypen på en cykelrytter, hvis man skal sige det pænt. Mange os kunne i starten tage godt med vind. Men nu har de fleste altså fået øjnene op for, at det hjælper på formen, og de har faktisk rykket sig rigtig meget i de her tre år, vi har eksisteret," siger Thomas Nielsen.

En broget, men sammentømret flok

Klubben er i 2020 vokset fra ca. 30 medlemmer til i dag 42 medlemmer, og det selvom et par medlemmer har meldt sig ud, fordi de på grund af kroniske sygdomme ikke turde møde op til træning.

"Det har været nogle personlige faktorer, vi ikke kan gøre noget ved. Og dem håber vi at få igen til næste år, hvis corona-situationen forbedrer sig. Derfor synes jeg det er ekstra flot, at vi har opnået så stor en procentvis medlemsfremgang i så mærkeligt et år," siger Thomas Nielsen.

TGU Cykling 4.jpg

Klubben opererer med fire grupper til træning - én gruppe med 20 km/t i snit, én med 25 km/t i snit, én med 26-28 km/t i snit og en med 28-33 km/t i snit. Der er altid afgang fra Tømmeruphallen. Privatfoto.

Klubben har otte kvinder blandt sine medlemmerne, og det er også noget, der gør formanden stolt. Og selvom klubben gerne vil have flere medlemmer i 2021, så er der også en grænse, siger han.

"Vores yngste medlem er midten af 20’erne og den ældste er vel i starten af 70’erne, og det er noget af det, jeg synes er fantastisk ved cykling; at man på den måde kan dyrke sin passion på tværs af aldersgrupper og køn. Men vi vil gerne holde det på et niveau, så vi har en personlig relation mellem alle medlemmerne, som vi har i dag. At vi har et personligt kendskab til hinanden og kan sige ’eej Bo, du ser skarp ud i det nye tøj’ eller jeg ved, at Preben døjer med sit højre knæ. Det skal vi blive ved med, for jeg tror det er det, der lokker folk herned," slutter Thomas Nielsen.