Videoguide: Sådan skifter du slange

Skift af slange er en af de småreparationer, som du hyppigst vil komme ud for. Bliv klogere på hvordan du gør her i videoen.

Kører du på landevejen, er punkteringer et vilkår du ikke kan slippe for - ligesom døden og SKAT. Jo flere kilometre du kører på landevejen, jo større er risikoen. Med mindre du godt kan lide at stå og blafre i vejkanten, eller har en meget hjælpsom kæreste/kone/mand eller god ven eller nabo, så kan du lige så godt lære at skifte slange selv.

Du kan prøve at lappe en punkteret slange, men det sikreste er bare at skifte til en ny.

Udstyr til slangeskift

Du skal bruge...

 • en ny slange
 • et dækjern
 • pumpe

Vær opmærksom på, at den nye slange passer til dine hjul og dæk. Slangen skal have den rigtige diameter og bredde, og ventilen skal have den rigtige højde. En slange til en landevejscykel hedder typisk noget á la 700x25/32C.

Det første tal angiver hjulstørrelsen, og 700c svarer til 28”-hjul, som langt de fleste cykler kører med. De to andre tal angiver, hvilken dækbredde slangen passer til, så i eksemplet her vil slangen passe til dæk på mellem 25 og 32mm i bredden.

Langt de fleste bruger slanger med den såkaldte Presta-ventil (også kaldet 'racerventil'). Det er den tynde ventil, som manuelt skal åbnes, før den kan pumpes. Den skal også have den rigtige højde. Til et normalt lavprofilhjul vil en ventilhøjde på 40-50mm være optimalt, men kører du med højprofilshjul, skal ventilen være højere.

Du skal selvfølgelig også kunne pumpe luft i den nye slange. Derhjemme er en fodpumpe (evt. med indbygget manometer), og hvis det er til at have med i ryglommen eller saddeltasken, findes der et hav af gode minipumper eller alternativt CO2-patroner.

Sådan skifter du slange - trin for trin:

 1. Start med at tage det punkterede hjul af cyklen. Hvis du er punkteret på baghjulet, skal du starte med at køre kæden ned på det mindste tandhjul, før du tager hjulet af. Hvis du kører med skivebremser, skal du nu skrue akslen på hjulet ud, og hvis du kører med fælgbremser, er det bare at løsne stikakslen.
 2. Når du har taget hjulet af, løsner du ventilen og trykker det sidste luft ud af slangen. Tryk så dækket væk fra kanterne og ind mod midten af fælgen. Så er det nemmere at få af.
 3. Sæt dit dækjern ned under kanten af dækket og løft det op over fælgkanten. Skub så dækjernet langs fælgen, indtil dækket er ude over fælgkanten hele vejen rundt.
 4. Pil nu den punkterede slange ud af dækket. Husk at køre en finger hele vejen rundt langs indersiden af dækket og tjek det for sten, inden du sætter en ny slange i.
 5. Sæt den nye slange i ventilhullet og vip dækkanten udover. Put nu slangen ind i dækket hele vejen rundt.
 6. Derefter skubber du dækket tilbage ind over fælgkanten startende ved ventilen. Når du skubber dækket ind over fælgkanten, skal du skubbe det så langt ind mod midten af fælgen som muligt.
 7. Når du kommer til det sidste stykke, bliver det lidt sværere. Hvis du har skubbet dækket tilstrækkeligt ind mod midten af fælgen, kan du oftest vride det på med hånden. Alternativt kan du bruge dækjernet til at vippe dækket det sidste stykke op over fælgkanten.
 8. Nu kan du pumpe den nye slange. Husk at lukke for ventilen, når du er færdig.
 9. Sæt nu det punkterede hjul på cyklen igen og husk at spænde akslen. Så er du kørende igen.