Videoguide: Skift af bremseklodser

Det er vigtigt at skifte sine bremseklodser, inden de slides helt ned, og det er faktisk ret nemt. I videoen guider vi dig til, hvordan du gør.

Hvis du ikke skifter dine bremseklodser i tide, risikerer du at ødelægge både bremser og hjul, fordi du til sidst vil bremse med metal mod metal. Derfor er det vigtigt, at du skifter dem, når de er slidt ned.

Hvornår, de skal skiftes, afhænger af, hvor meget du kører på din cykel, og hvilke forhold du kører under. Når det er tørt, og du kører på flade veje, kan et par bremseklodser holde rigtig længe. Men hvis du ofte kører i dårligt vejr, vil sand og skidt hurtigere slide bremseklodserne ned.

Det samme gælder ved kørsel i bjerge, hvor der er flere og længere nedbremsninger.

På en landevejscykel med fælgbremser er det supernemt at skifte bremseklodserne, mens det kræver lidt mere øvelse på en landevejscykel med skivebremser.

Udstyr til skift af bremseklodser

Du skal bruge...

 • Til fælgbremser: En stjerneskruetrækker eller 2mm unbrakonøgle
 • Til skivebremser: En lille flad skruetrækker og en tang
 • Nye bremseklodser

Vær opmærksom på, at dine nye bremseklodser passer til din bremse. På fælgbremser er der to typer af bremseklodser, nemlig dem, som passer til Shimano og SRAM, og dem, som passer til Campagnolo. Derudover findes der typer, som er særligt egnede til carbonfælge.

Til skivebremser findes der lidt flere forskellige typer. Det afgørende er, at selve bremseklodsen passer ned i bremsekaliberen. Ofte vil det stå på indpakningen, hvilke bremser et sæt bremseklodser passer til, og alternativt kan du tage dine gamle bremseklodser med ned til din lokale cykelhandler og finde et sæt, der matcher.

Sådan gør du på fælgbremser

 1. Start med at løsne bremsen.
 2. Tag så din skruetrækker eller unbrakonøgle og løsn den lille skrue, der sidder bagerst på holderen til bremseklodsen. Du behøver ikke skrue den helt ud.
 3. Skub så den gamle bremseklods ud med en finger eller et lille stykke værktøj. Hvis bremseklodsen har siddet der længe, kan den være lidt svær at få ud, men det skal kunne lade sig gøre.
 4. Nu kan du sætte den nye bremseklods i. Sørg for at vende den rigtigt, og vær opmærksom på, at der er forskel på højre og venstre side. Det er som regel markeret med et lille L for Left eller R for Right et sted på bremseklodsen.
 5. Når du har spændt den lille skrue igen, sidder bremseklodsen fast, og du kan gentage processen på modsatte side. Husk at lukke bremsen igen til sidst. Så er du kørende med nye bremseklodser.

Sådan gør du på skivebremser

 1. Start med at løsne akslen og tag hjulet af.
 2. På skivebremser sidder bremseklodserne bedre gemt inde i selve bremsekaliberen. På de fleste bremsetyper sidder er en lille lås på indersiden af bremsen, som du kan tage ud med fingeren eller med din tang.
 3. Når du har taget låsen af, kan du løsne skruen på ydersiden af bremsen med din skruetrækker.
 4. Tag nu fat i toppen af bremseklodserne, klem dem sammen og træk dem op af kaliberen. Så skulle begge bremseklodser gerne komme med ud på én gang.
 5. Tag nu dine nye bremseklodser og placer dem mellem fingrene, så de sidder, som de skal, ovenpå metalfjederen. Klem dem sammen om fjederen og skub dem forsigtigt ned i bremsekaliberen.
 6. Nu kan du sætte skruen på ydersiden i igen og spænde den med skruetrækkeren.
 7. Husk at sætte låsen i skruen igen til sidst.
 8. Nu kan du sætte hjulet på igen og spænde akslen fast. Så er du kørende med nye bremseklodser.