Videoguide: Sådan skifter du kæde

Det er vigtigt at skifte kæden på din cykel, når den er slidt. Her bliver du klogere på, hvordan du gør.

Kæden er en af de dele på cyklen, som oftest skal udskiftes. Og hvis du er dårlig til at gjort din cykel ren og smurt olie på kæden, går det endnu hurtigere.

Hvis du venter for længe med at skifte din kæde, bliver den så slidt, at den vil slide så meget på dine tandhjul og klinger, at de også skal skiftes. Så skift hellere kæden en gang for ofte end en gang for lidt.

Alle kan skifte en kæde, hvis de har det rigtige værktøj og ved, hvordan det skal bruges.

Udstyr til kædeskift

Du skal bruge...

  • Kædeskiller
  • Ny kæde
  • Samleled

Vær opmærksom på, at den nye kæde passer til det antal gear, du har på cyklen. De fleste nyere landevejscykler har 11-speed gear, men nogle lidt ældre har kun 9- eller 10-speed, mens flere af de nyeste har 12-speed. Hvis du er i tvivl, kan du tælle antallet af tandhjul på kassetten.

En ny kæde til landevejscykler har typisk mellem 112 og 116 led, hvilket passer til langt de fleste gearkombinationer. Mange nye kæder kommer med et samleled inkluderet, som du skal bruge, når den skal samles. Hvis det ikke følger med, kan du købe det løst.

Sådan gør du

  1. Først skal du tage din gamle kæde af. Det gør du ved at trykke en af stifterne på kæden ud med din kædeskiller. Placer kædeskilleren ud for en af stifterne og drej, så du langsomt trykker stiften ud. Fortsæt, indtil det siger klik, og stiften er helt ude. Derefter drejer du kædeskilleren tilbage, så du let kan skille kæden ad og tage den af.

  2. Tag nu din nye kæde og start med at lægge den på bagtandhjulene. Sørg for at kæden kommer den rigtige ved rundt om pulleyhjulene. Derefter lægger du kæden på foran, så begge løse ender af kæden hænger ned.

  3. Nu skal du korte den nye kæde af, så den passer. Placer kæden på den mindste klinge foran, så den er på mindste tandhjul både foran og bagpå. Tag fat i begge ender af kæden og træk, indtil der netop kommer så meget spænding på kæden, at bagskifterens arm bevæger sig. Marker med fingeren, hvor du skal korte kæden af, for at den passer.

  4. Skru kædeskilleren i det led, du har markeret, og skru stiften ud, ligesom da du tog din gamle kæde af. Alternativt kan du måle din nye kæde op imod den gamle, men vær opmærksom på, at den gamle kan være strakt længere på grund af slid.

  5. De fleste nye kæder kommer med et samleled, som du skal bruge, når du skal samle kæden. Sæt den ene del af samleleddet i den ene ende af kæden og den anden del i den anden ende. Tag nu fat i hver ende af kæden og forbind de to led med hinanden.

  6. Samleleddet er ikke låst endnu. Det gør man ved at trække i begge ender af kæden, indtil det låser. Hvis du ikke har specialværktøjet til at gøre det, kan du dreje pedalarmene, så samleleddet kommer op i den øverste del af kæden. Bank så hårdt ned på højre pedalarm, så kæden spændes, og samleleddet låser. Så er din nye kæde køreklar.