Videoguide: Skift af kassette

Takker gearene over, eller vil du bare gerne skifte til en anden gearing, skal du skifte din kassette. I videoen guider vi dig til, hvordan du gør.

Vi har alle prøvet at køre på en cykel, hvor gearene takker over. Det sker, når kassetten, kæden eller begge dele er så slidte, at de ikke længere får ordentlig fat.

Hvis du er dårlig til at skifte din kæde, når den er slidt, kan du også hurtigt slide en kassette op. Og det hele går kun ekstra hurtigt, hvis du samtidig er dårlig til at få gjort cyklen ordentlig ren. Derfor er kassetten en af de dele på cyklen, der ofte skal skiftes ud.

Det er også kassetten, der sammen med klingerne bestemmer cyklens gearing, så hvis du ønsker en større eller mindre variation eller udveksling, kan du skifte den.

En kassette med stort spring mellem det største og det mindste tandhjul vil give dig en større gearudveksling, men til gengæld vil springene mellem hvert gear være større. Hvis du skal køre i meget kuperet terræn, kan det være en fordel med større udveksling.

En kassette med mindre variation vil give dig færre muligheder, men til gengæld vil springene mellem hvert gear være mindre, så du vil altid kunne finde det perfekt gear. Hvis du primært kører i fladt terræn, er det en fordel.

Under alle omstændigheder er det rart selv at kunne skifte kassetten.

Udstyr til skift af kassette

Du skal bruge...

 • Kassetteaftrækker
 • Frikransholder

Kassetteaftrækkeren er den, du sætter ned i selve låseringen på kassetten, og derfor er det afgørende, at den passer til. Shimano og SRAM kassetter bruger samme system og dermed samme aftrækker, mens Campagnolo bruger et andet system og en anden type aftrækker.

Frikransholdere findes i mange udgaver. Men de fleste har det tilfælles, at de gør brug af en kæde, som du på den ene eller anden måde påfører kassetten, så du kan holde den fast, mens du løsner låseringen.

Sådan gør du

 1. Start med at tage baghjulet af cyklen og tag akslen ud af hjulet.
 2. Sæt så din aftrækker i kassettens låsering. Den kan kun sidde på én måde.
 3. Når den sidder rigtigt, sætter du frikransholderen på kassetten og holder fast, så kassetten ikke kan dreje rundt som normalt.
 4. Læg så vægt på aftrækken og drej mod uret for at løsne låseringen. Hvis du stiller hjulet på jorden, kan du bruge din vægt til at presse ned med.
 5. Når du har løsnet låseringen helt, kan du let tage kassetten af.
 6. Nu er du klar til at sætte din nye kassette på. Den kan kun sidde på en måde, og nøglen er at matche den tynde fordybning indvendigt på kassetten med den tynde forhøjning på selve kassettebodyen. Det handler om at finde det ene sted, hvor det ellers symmetriske mønster er anderledes.
 7. Når de to passer sammen, kan du let sætte tandhjulene på en efter en. Husk at lægge tandhjulene på i præcis den modsatte rækkefølge af, hvordan du tog dem af. Vær også opmærksom på, at der kan være afstandsstykker mellem nogle af tandhjulene, som naturligvis skal med på.
 8. Til sidst lægger du låseringen på og drejer let med fingrene, så den får fat. Tag så aftrækkeren og skru med uret for at spænde låseringen og dermed kassetten fast. De fleste kassetter skal spændes med omkring 40 newtonmeter, hvilket er en hel del, så du må godt lægge vægt i.
 9. Nu kan du sætte akslen i baghjulet og sætte det på cyklen igen. Så er du kørende med ny kassette.