Videoguide: Skift af klinger

Takker gearene over på klingerne, eller vil du bare gerne skifte til en anden gearing, skal du skifte dine klinger. I videoen guider vi dig til, hvordan du gør.

Efterhånden som kæden slides mere og mere, vil den også slide på klingerne. Derfor er det nogle af de sliddele på cyklen, der oftest skal skiftes ud. Og det går kun endnu stærkere, hvis du er dårlig til at få rengjort din cykel, eller hvis du kører med en slidt kæde for længe.

Sammen med kassetten bestemmer klingerne din cykels gearing. Engang var standarden, at næsten alle landevejscykler kom monteret med 53-39 klinger foran, hvor der er 53 tænder på den store klinge og 39 på den lille. Men sådan er det ikke længere.

I dag kommer flere og flere med en compact gearing, hvor der ofte er 50 tænder på den store og 34 på den lille, men der findes flere forskellige variationer.

Større klinger vil være at foretrække for ryttere, der kører stærkt på flad vej, og som ikke cykler i det mest kuperede terræn. Cykler du ofte i bakker, eller er du forholdsvis ny i sporten, vil du have mere glæde af en compact gearing.

Det vil gøre dine største gear lidt mindre, men til gengæld vil du have nogle lidt lettere mindste gear, som gør det lettere at komme op ad bakkerne. Derfor kan der være idé i at skifte klinger, selvom de ikke er slidte.

Udstyr til skift af klinger

Du skal bruge...

  • T-30 torx nøgle eller 4mm og 5mm unbrakonøgle
  • Nye klinger

Det er lidt forskelligt, hvilket værktøj du skal bruge til at skrue klingeboltene ud. På nyere Shimano kranksæt består klingebolten kun af én del, som skrues direkte i klingen fra bagsiden. Her skal bruges en T-30 torx nøgle.

På andre kranksæt består klingebolten af to dele, som skrues sammen. Her skal typisk bruges en 4mm unbrako på den ene side og en 5mm unbrako på den anden.

Derudover skal du selvfølgelig bruge et par nye klinger. Udover antallet af tænder på klingen skal du være opmærksom på det, der kaldes BCD – Bolt Circle Diameter. Det siger noget om diameteren, hvis du forestiller dig, at du tegner en cirkel igennem alle hullerne til klingeboltene.

De fleste kranksæt fås med enten 110 eller 130 BCD, men langt de fleste nyere kranksæt er med 110. Du kan ikke sætte klinger til 130 BCD på et kranksæt til 110 BCD og omvendt. Derfor skal du være opmærksom på, at målene stemmer overens.

Sådan gør du

  1. Start med at skifte ned på lille klinge.
  2. Tag så det værktøj, der passer til dine klingebolte, og drej boltene mod uret for at skrue dem ud en efter en. Nogle gange skal der lægges godt med kræfter i for at løsne dem. Gem klingeboltene, for dem skal du bruge igen til de nye klinger.
  3. Når du har taget alle boltene ud, kan du tage den store klinge af. Derefter kan du forsigtigt tage kæden af og lade den hænge løst og så tage den lille klinge af kranksættet.
  4. Nu er du klar til at sætte de nye klinger på. Start med den lille klinge. Den har udfræsninger til klingeboltene, som skal vende indad. Derudover skal du være opmærksom på den lille tap på indersiden, som skal sidde bag pedalarmen. Sæt forsigtigt den lille klinge på plads. Du kan eventuelt placere en klingebolt løst i et af hullerne for at holde den.
  5. På den store klinge skal du være opmærksom på den lille metalsplit, som skal sidde bag pedalarmen. Sæt nu forsigtigt den store klinge på.
  6. Nu kan du spænde klingerne løst sammen med klingeboltene en efter en. Vent med at spænde boltene til.
  7. Først når du har sat alle klingebolte i, spænder du efter én bolt ad gangen. Det er vigtigt, at du ikke spænder dem i rækkefølge, men at du krydsspænder dem, ligesom når du skifter hjul på en bil. Klingebolte skal typisk spændes med mellem 5-10 newtonmeter.
  8. Når du har spændt alle klingebolte til, kan du sætte kæden tilbage på klingen. Så er du kørende igen med nye klinger.