Derfor må du gerne cykle på MTB i fredet skov

Er du i tvivl, om du må cykle i fredet skov? Her forklarer Thomas Larsen Schmidt, programleder for DGI Outdoor, hvorfor, du som MTB'er gerne må benytte veje, stier og spor i fredet skov.

Fredninger skal bl.a. sikre friluftslivets muligheder, heriblandt mountainbike. Derfor forstår Thomas Larsen Schmidt ikke, at Fredningsnævnet vil have fjernet to mountainbikespor i Aalborg Kommune. Arkivfoto.

I en afgørelse sidste år krævede Fredningsnævnet, at to mountainbikespor i Aalborg Kommune skulle fjernes, fordi de helt eller delvist er placeret i fredet skov. Sagen stammer fra december 2019, og DGI har sammen med Aalborg Trailbuilders og Friluftsrådet anket afgørelsen. Det samme har Aalborg Kommune.

Læs også: Ja tak til mountainbike-spor – også i fredet skov

Men betyder det så, at du som MTB-entusiast ikke må cykle i fredet skov? Og hvad er ideen overhovedet med fredet skov?

DGI Cykling har stillet programleder for DGI Outdoor, Thomas Larsen Schmidt, en række spørgsmål på baggrund af sagen fra Aalborg. Han er helt overordnet uforstående over, at mountainbikespor forbydes lokalt i fredet skov.

Spørgsmål: Hvorfor kører man på mountainbike i fredede skove?

"Det gør man, fordi fredede områder er god natur, som er dejligt at opleve på en mountainbike. Fredninger skal bl.a. passe på friluftslivets muligheder. Her er mountainbike blevet en stor og naturlig del af mange menneskers friluftsliv.

Ideen med fredninger er også, at det skal være til gavn for både natur, landskab og borgere. Det stopper byggerier, veje, antenner, huse m.m., og styrker i stedet natur og friluftsliv - herunder cykling og f.eks. mountainbike."

Kan du opridse, hvad ideen med fredet skov er?

"Helt kort, så er fredninger et middel til at passe på noget, vi gerne ser bevaret. Det meste natur i Danmark er ikke fredet. I Danmark har vi et fredningssystem, hvor kommuner eller Danmarks Naturfredningsforening har mulighed for at foreslå, at noget skal fredes. Det kan være en bygning, et landskab, et særligt naturområde eller noget helt fjerde.

Når noget bliver fredet, har lokale fredningsnævn bestemmelsesretten over det, der er fredet. Er en skov fredet, så skal Fredningsnævnet i området spørges, før noget kan ændres."

To former for fredet skov

Fredsskov: Fredsskov er en lov, som er over 100 år gammel, som forbød husdyr i de få skove, vi havde tilbage i 1800-tallet. Dyrene ødelagde skovene, og Danmark havde kun ca. 2 % skov tilbage. Hvis man vil fjerne en fredsskov, så er reglen, at den skal erstattes med dobbelt så mange træer, som der er i den skov, der nedlægges. Fredsskov er ikke et stort problem i forhold til adgang.

Et område med skov som er fredet: Fredningerne beskrives lokalt fra sag til sag, så der er ikke nogen overordnet måde at forklare, hvad en fredning er. F.eks. er mørke fredet ved Brorfelde, hvilket jo har en indflydelse for, om man må gå med lygter - men ikke om man må komme i landskabet.

Vis mere Vis mindre

Hvorfor er der opstået en sag om, hvorvidt mountainbikere må køre i de to fredede områder i Aalborg?

"Mountainbikere må rent faktisk gerne køre i de to fredede områder. Men mountainbikesporene er vurderet ulovlige i forhold til fredningen og skal fjernes. Det betyder med andre ord, at mountainbikerytterne nu skal ud og cykle på de stier, som også bruges af eksempelvis gående," siger Thomas Larsen Schmidt.

Han uddyber her sagen fra Aalborg Kommune:

"Området blev fredet i 1960 for at beskytte landskabet mod bebyggelse, fabrikker mv. og for at sikre, at folk i Aalborg Kommune fortsat ville have adgang til de dejlige områder. Men i 1960 formulerede de i fredningsteksten, at der ikke måtte foretages terrænreguleringer."

Aalborg Kommune ejer fortsat områderne i skoven, men de må altså ikke lave ændringer uden at spørge om tilladelse eller dispensation fra Fredningsnævnet.

"Aalborg Kommune har gennem ti år vurderet, at mountainbikespor var en god måde at sikre gode naturoplevelser for alle, da de skiller trafikken fra hinanden. De får så en klage over, at de har givet lov til sporene, og derfor beder de fredningsnævnet om med bagudvirkende kraft at give dispensation til sporene. Fredningsnævnet siger nej og afgør, at sporene skal nedlægges.

Her kommer krøllen så ind. For man må stadig køre cykel på veje og stier i området - bare ikke på mountainbikesporene i fremtiden, da de skal fjernes. Fredningsnævnet mener, at de specifikke ord og sætninger, der er brugt i 1960, skal forstås helt bogstaveligt, og har derfor forbudt sporene," forklarer Thomas Larsen Schmidt.

Hvorfor skal mountainbikere have lov til at færdes i fredet skov?

"Fredet skov er til for at sikre natur og friluftsliv. Det er et stort problem, hvis fredninger automatisk forbyder dele af friluftslivet uden gode argumenter," mener Thomas Larsen Schmidt.

"Derfor bør cykling kun forbydes, hvis der er dokumentation for særlige naturmæssige eller landskabelige hensyn. Det er ikke ok at forbyde eksempelvis cykling for at tækkes en lodsejer, eller man ikke bryder sig om eksempelvis mountainbike," siger han.

Hvorfor kan mountainbikere ikke bare køre i ikke-fredet skov?

"Det kan de også, og i de fleste fredede områder er cykling tilladt, så der må man altså gerne køre.

Dansk lov skelner ikke mellem cykeltyper, så enten er cykling forbudt, eller også er det ikke. Det vil sige at, hvis der er cykling tilladt i en fredet område, så må man cykle der - også på en mountainbike. Hvis fredningen tillader etablering af nye stier, vil man f.eks. kunne anlægge et nyt mountainbikespor," siger Thomas Larsen Schmidt.