Få MTB i din forening – og få flere ben at stå på

MTB er en idræt i vækst og giver mulighed for at nå helt nye målgrupper. Det oplever man i Hoptrup Marstrup IF, hvor mountainbikeafdelingen på få år har leveret over 100 nye medlemmer til foreningen.

Hoptrup Marstrup IF MTB - her med formand Signe Marie Plenge i front - har en stor børne- og ungdomsafdeling, Funsters. I alt har klubben 180 medlemmer. HMIF har samlet ca. 600 medlemmer.

"Hvis du vil fungere som flerstrenget forening i dag, så skal du finde på nye idrætter, nye aktiviteter for at fastholde og tiltrække nye medlemmer."

Læs også: Årets Klub har plads til alle - dem der er flyvende, og dem der lige har rejst sig fra sofaen

Sådan siger Karin Sand Hansen, formand for Hoptrup Marstrup Idrætsforening (HMIF), der har hjemme i landsbyen Hoptrup lidt uden for Haderslev. HMIF er en klassisk flerstrenget forening med en lang række aktiviteter under paraplyen, herunder idrætter som gymnastik, fodbold og håndbold.

I 2010 blev mountainbikeafdelingen HMIF MTB etableret af en gruppe lokale ildsjæle, og siden da er MTB-klubben og sporten generelt bare vokset og vokset. Da den nuværende MTB-formand, Signe Marie Plenge, blev medlem i 2014, havde klubben 70 medlemmer. Sidste år var tallet 180.

Medlemmer i alle aldre

MTB-afdelingen har medlemmer fra seks til 75 år, og den rummer alt fra børne- og ungdomsafdelingen Funsters, hvor flere af de unge dyrker sporten på højt niveau, til et Mandfolk på MTB-hold for de mænd, der går mere op i god mad, hygge og lumre vittigheder frem for teknisk kunnen og form.

"Vi vil være en klub for alle. Uanset om du er flyvende til al sport, eller du lige har rejst dig fra sofaen, så har vi plads til dig. Dem tager vi i hånden, og det er lige fra at lære folk forskellen på for- og bagbremsen. Det er nogle gange dér, vi starter," forklarer MTB-formand Signe Marie Plenge.

Klubben har klaret sig så godt, at DGI Cykling sidste år nominerede HMIF MTB til prisen som Årets Cykelklub, og ved den årlige danske cykelfest Danish Bike Award var det sønderjyderne, der løb med prisen. En pris som ikke bare vækker glæde i mountainbikeafdelingen.

Læs også: Lær af Årets Klub: 3 tips til succes

Hjælper på synligheden

Stoltheden kan også spores langt ind moderforeningen, siger Karin Sand Hansen, der har været medlem af foreningens hovedbestyrelse i 20 år, heraf de seneste fem år som formand.

"Det har været en kæmpe bonus for hele foreningen at få sådan en pris. Det smitter af hele vejen rundt og bekræfter os i, at vi gør et godt stykke arbejde i foreningen. Det er lige meget hvilken type idræt, man som forening kan få under paraplyen, det vigtigste er at få dem integreret og gjort synlige – både internt og eksternt – og der hjælper sådan en pris gevaldigt," siger Karin Sand Hansen.

Hun mener, det er afgørende, at breddeforeninger løbende udvider aktivitetspaletten, og her har HMIF MTB været dygtige til både at tiltrække og fastholde medlemmer, fortæller hun. Blandt andet fordi klubben hele tiden fanger nye målgrupper.

"Det er en fordel, jo flere ben du som forening har at stå på. På den måde kan du favne hele familien – ikke kun drengen, der spiller fodbold, men også far eller mor, der ser, at de kan køre MTB lige ved siden af. Eller omvendt, hvis du kommer som voksen og ser, at der også kunne være en aktivitet for dit barn. Så det smitter af hele vejen rundt, og det er uanset, hvilken type idræt I som forening kan være med til at understøtte," siger Karin Sand Hansen.