MTB i vinterhalvåret: Sådan klæder du dig på

Hvis du kører MTB i de kolde vintermåneder, skal du klæde dig godt på og gerne med flere lag tøj. Det holder dig varm og tør på sporet.

Et godt trick til at holde varmen i vintermånederne er at klæde sig på i flere lag. Og hellere flere tynde lag end ét tykt. Foto: Lars Horn

Rigtig mange mountainbikere nyder deres sport hele året, og cykler ikke kun når skovbunden er grøn. Men hvis du tager en tur på din MTB i efterårs- og vintermånederne, skal du huske den rette påklædning. Her er et godt trick at klæde dig på i flere lag.

Læs også: Sådan holder du din MTB godt kørende i vinteren

Under alle omstændigheder er det en fordel med flere tynde lag end ét tykt. Så kan du tage et lag af undervejs på turen, hvis du får det for varmt. Det forklarer Jes Dabelsteen, MTB-konsulent i DGI Midt- og Vestsjælland. Her giver han et par råd med på vejen om påklædning på MTB:

Inderste lag

Inderst på kroppen skal du have en svedtransporterende undertrøje. En svedundertrøje skal lede sveden væk, så kroppen føles tør, også selvom du giver den gas på sporet. I de koldeste vintermåneder er det en klar fordel med en langærmet svedundertrøje.

Mellemste lag

Her skal du isolere og holde dig varm. Når du får gang i kroppen, kan du eventuelt tage dette lag af og lægge det i rygsækken. Uld er godt til at holde dig varm, også selv om det bliver vådt, og det kommer ikke til at lugte dårligt!

En tynd fleece er også et godt alternativ, da det holder dig mere tør, men det isolerer ikke lige så godt som uld. Hvad der passer bedst er lidt en smagssag fra person til person.

Læs også: Sådan klæder du dig godt på til MTB i kulden

Yderste lag

Hvis det står ned i stænger, når du skal ud på din MTB, skal du have en regnjakke på. Men ellers ikke. Din krop har nemlig svært ved at ånde i en regnjakke, og du vil derfor nemt blive meget svedig og våd, hvilket du absolut ikke ønsker på turen i vintertiden

Som regel skal det yderste lag primært værne mod kulde og vind. Vælg noget vindtæt og åndbart, som ikke er vandtæt (med mindre altså det regner). En windbreaker eller fleecejakke er god. Du kan også få vinter-neopren-cykeltrøjer, men mange synes, de er for stive.

Cykelbukser

Du kan købe tykke vinter-cykelbukser. Med sådan et par behøver du ikke et ekstra lag udenpå. Der er også kommet mange nye MTB-cykelbukser, som ikke er tights. De er praktiske med lommer, og giver et mere afslappet look.

Sko og sokker

Måske har du et par vinter-cykelsko med plads til et par ekstra sokker. Du kan også få neoprenovertræk til skoene, som hjælper på varmen. Et par gode sokker i højkvalitet, kan gøre en stor forskel. Materialer som merinould egner sig særligt godt her.

Læs også: MTB-rytter: Få styr på dine lygter

Handsker

Luffer er gode til at holde fingrene varme, men det kan være bøvlet at skifte gear med luffer på. Handsker er koldere, fordi fingrene ikke holder hinanden varme.

Hoved og hals

Her har du også mulighed for at regulere varmen. En tynd hue (hjemhue) under hjelmen varmer meget, og får du det for varmt, er det bare af med huen.

En 'buff' - et stykke tyndt stof, du både kan bruge som halsedisse, hue og pandebånd - er et fantastisk redskab til at regulere varmen med. Fryser du, kan du trække den op over næsen. Det giver en masse varme, som faktisk også hjælper på kolde tær og fingre. Kroppen lukker nemlig først ned for varmen i de områder længst væk fra kroppen.