MTB-instruktør til nybegyndere: Glem alt om klikpedaler

Kør med flade pedaler og få bedre teknik og større sikkerhed. Sådan lyder opfordringen til dig, der er ny på mountainbiken.

Er du ny på mountainbiken anbefaler MTB-instruktør i DGI, Martin Lildballe Pedersen, at bruge flade pedaler, ligesom kvinden her har gjort. Foto: Claus Hilmar

Klikpedaler og cykelsko eller flade pedaler (flats) og sportssko? Det er det store spørgsmål i denne artikel.

Er du ny på en mountainbike, stræber du måske efter at køre med klikpedaler ligesom alle de ”dygtige og rutinerede mountainbikeryttere”.

Følger du rådet fra MTB-instruktør i DGI, Martin Lildballe Pedersen, skal du til at begynde med glemme alt om klikpedaler og i stedet vælge flats.

”Er du ny på mountainbike, er jeg overbevist om, at den bedste løsning for dig er flats. Det handler om at have det sjovt, være sikker på cyklen og få nogle gode oplevelser på cyklen. Og så skal du være ligeglad med, hvad der smart og hvad andre gør,” siger MTB-instruktør Martin Lildballe Pedersen og fortsætter.

”Jeg ved, det her jo nærmest er religion, og nogen vil være uenige med mig, men min erfaring og viden inden for området siger klokkeklart, at flats er det bedste til nybegynderen.”

Derfor er flats det rigtige for nybegyndere

Martin Lildballe Pedersen har kørt mountainbike i 20 år og været instruktør i syv, og han er nu underviser på DGI-kurset "Flats for begyndere". I sin egen MTB-karriere har Martin løbende skiftet mellem klikpedaler og flats.

Hvorfor flats er bedst for dig som nybegynder, har han følgende svar på:

”Flats hjælper dig til at lære den rigtige teknik fra start. Kører du efter princippet ’tunge fødder, lette hænder’ lærer du hurtigt at have den rigtige vægtfordeling på cyklen hele tiden. Man lærer at suge terrænet og blive mere dynamisk.”

”På flats er det mere naturligt at ’droppe hælen’ og have tunge fødder, som er vigtigt for at have den rigtige teknik. Dropper du hælene, trykker du ind i cyklen og fremad. Er du oppe på tæer, skubber du cyklen bagud og flytter vægten frem på hænderne. Når du dropper hælene, løsner du samtidig i knæ og hofter, og så kan du bedre absorbere terrænet og beholde fødderne på pedalerne. Står du på tæer låser dine knæ og hoften, og så sker det modsatte.”

”Og så er det bare rart at kunne sætte foden ned i et sving, eller hvis du er ved at vælte. Klikpedaler kan være svære at komme ud af, og det sætter dig i nogle unødvendigt farlige situationer som nybegynder.”

”Argumentet for at vælge klikpedalen er, at du får en lille smule mere kraftoverførsel på de flade og lette stykker, men det er i småtingsafdelingen, og har reelt ingen betydning for dig, der er ny i sporten.

Vælg den rigtige pedal

Der findes mange forskellige flats-pedaler på markedet, og det er en smagssag, hvilke du bedst kan lide.

”Pedalerne må ikke være for små, så foden kommer ud på ydersiden af pedalen, og så skal du sørge for at vælge en pedal med et godt grip,” siger Martin Lildballe Pedersen.

”Nogle har mange ’pins’ andre har få, og det er ikke til at sige, hvilke der er bedst til dit temperament. Jeg har personligt prøvet flere forskellige flats, før jeg fandt dem, jeg bedst kunne lide.”

Når du vælger sko til flats, behøver du ikke få fine fornemmelser og købe dyre MTB-specifikke sko.

”Ganske almindelige gummisko kan være helt fine, hvis bare de har en flad sål, sidder godt fast og ikke glider af pedalerne,” siger Martin Lildballe Pedersen.

Skal du skifte til klikpedaler?

Hvis du på et tidspunkt ønsker at prøve klikpedaler, så er det selvfølgelig helt legalt. Men vent til du har opbygget en rigtig god grundteknik, har fået masser af rutine og føler dig 100 procent sikker på cyklen. Hvornår det tidspunkt indtræffer for dig, er ikke til at sige.

”Det er meget individuelt, men jeg vil sige, at du skal bruge flats minimum indtil den dag, hvor du føler dig begrænset af pedalerne og ikke begrænset af evner. Så kan du vælge at skifte til klikpedaler.”

God tur i skoven! Ligegyldigt hvilke pedaler, du har...