MTB-nørdens guide: Det skal du vide om farve på brilleglas

Farven på dine brilleglas kan have stor effekt på din kørsel. Her guider vi dig i, hvad de forskellige glasfarver kan betyde for dig og din oplevelse på cyklen.

Gule glas skaber en god kontrast-oplevelse og tydeligere konturer. Det giver samtidig en oplevelse af, at de forstærker lyset. Foto: Colourbox

Rigtig mange mountainbikere tager briller på, når de kører en tur på sporet. Cykelbriller kan beskytte dig mod svirp fra grene og andre uønskede elementer i øjnene så som insekter. På nogle vinterdage kan solen også være så skarp, at det kræver solbriller for, at du overhovedet kan se sporet.

Læs også: MTB-rytter: Få styr på dine lygter

Kulde og høj fart kan også give tårer i øjnene, som kan gøre det svært at holde blikket rettet på sporet. Andre gange kan et styrt eller almindelig afkast fra dækkene resultere i jord i øjnene. Det handler altså ikke blot om at se "smart ud", det handler også om sikkerhed. 

Men er du rigtig nørdet, skal du ikke bare vælge de rigtige briller - du skal også vælge den rigtige farve på glassene til dine briller. Glasfarven kan nemlig have stor effekt på din kørsel på cyklen. Der er fordele og ulemper ved alle glasfarver, men VoresPuls' MTB-ekspert Michael Bremer har lavet en grundig gennemgang af de overvejelser, du bør gøre dig, når du skal vælge farve på dine glas: 

 • Mørke glas er de mest klassiske. Deres opgave er at skrue ned for lysstyrken, så vi ikke behøver knibe øjnene sammen. Det gør, at vi bevarer synsevnen selv i skarpt sollys. Det sker på bekostning af kontrasten og de finere nuancer. Kommer du pludselig ind i en tykning, kan du have svært ved at stille skarpt på niveauspring i sporet eller skæret fra glatte overflader. Her er det smartest at tage farten eller brillerne af.
 • Solbriller kan også fås fotokromiske (med farveskifte), så de tilpasser sig lysstyrken, og på den måde bliver klarere i en mørk tykning.
 • De kan også være graduerede - med mørkest for oven og mindre nedover. Det har den fordel at, når du ser op og frem, er du godt beskyttet mod kraftigt lys. Hvorimod du får større detaljegrad, når du kigger ned og tæt på.
 • Spejlglas reflekterer delvist sollyset, hvilket gør dem til gode solskinsbriller. Især kan de være et supervalg på en solbeskinnet vinterdag med snedække fordi, genskinnet fra sneen kommer fra samme niveau, vi prøver at orientere os omkring. Giver også stadig god mening på en regntung vinterdag.
 • Klart glas bruges mest af alt som beskyttelsesbriller, og de kan varmt anbefales ved nattekørsel, hvor en tynd gren i hovedhøjde, kan være svær at opdage i tide. De kan stadig kombineres med et UV-filter.
 • Gule glas kan med fordel bruges i mountainbike, fordi de har en god effekt til at skabe en god kontrast-oplevelse og tydeligere konturer. Det giver en oplevelse af, at de forstærker lyset, og ved tusmørke forskubber de tidspunktet for, hvornår du vurderer, at der er brug for lygter. Det kan være en risiko ved trafikbrug, og i klart lys kan det bliver anstrengt.
 • Røde glas har også en god kontrast. De er mere lysdæmpende og er derfor bedre i solrige dage. De har en varm tone ved kørsel i dagslys.
 • Brunt glas giver et roligere billede. Der er stadig en god kontrast, men samtidig god lysdæmpning. Kan give en bedre afstandsbedømmelse end de helt mørke.
 • Blå og lilla giver god lys- og kontrast-gengivelse
 • Gråt er velafbalanceret, men verden bliver en anelse mere grå.
 • Grøn har en fordel i farvebalancen og reducerer blænding, hvilket giver et afslappende billede.

Ud over farvevalg, kan der også være forskelle i toningen. Det vil sige, hvor kraftigt farvede glassene er. Jo mere tonede glassene er, jo tydeligere træder de gode - og dårlige - egenskaber ved farverne frem.

Generelle huskeregler

- Ved terræncykling er brillerne almen sikkerhedsudstyr, og de burde være i brug på samme niveau som hjelmen.

- Når du vælger briller, er UV-filteret et absolut krav. Hvis brillerne filtrerer lysstyrke fra, vil du risikere større UV belastning af øjnene, og det kan skade synet.  

- Briller har også deres ulemper, hvor de faktisk forringer vores syn. De dugger gerne - især når man er fysisk aktiv og skal af med noget damp. Det er vigtigt at brillerne i deres form passer til dit hoved. Lukker de eksempelvis øjnene godt inde, vil de også dugge hurtigere til.

- Start med et par billige briller fra byggemarkedet, inden du prøver et par i den dyrere kategori, og tag endelig de gamle briller med som reference ved nyindkøb.

- Brillestel giver blinde vinkler, og kanterne kan forstyrre detaljer i dit perifere synsfelt. Glassets krumning kan også forstyrre udsynet og ikke mindst bedømmelsen af afstand.

Vis mere Vis mindre

Brug af briller eller linser

Ud over lysforhold har dit syn selvfølgelig også betydning for valg af briller. Bruger du i forvejen briller, kan du naturligvis få en smart sportsbrille med indbygget styrke. Dog kan kurvede glas med styrke være forstyrrende for oplevelsen. Omvendt beskytter briller med lige glas dårligere end buet glas i forhold til UV og skidt/vind.

Læs også: MTB: 5 apps, der øger din sikkerhed

Generelt er linser lettest at arbejde med i forhold til et aktivt liv, men det er selvfølgelig individuelt, hvad man er komfortabel med. Det kan kræve lidt afprøvning at finde den helt rigtige løsning, der matcher ens øjne og livsstil. Hvis du kører lange distancer, skal du være opmærksom på, at dehydrering også påvirker øjet - og at du derfor får svært ved at holde øjet fugtig. Det er stadig en fordel at beskytte øjet med et par sportsbriller ud over linserne.

Er du ikke vant til at bruge syns-korrektion, skal du i starten tilpasse din kørestil. Formålet er at 'normalisere' synet, og dermed dimensioneringen af verden, og det forandrer afstandsbedømmelsen. Tag det med ro, indtil hjernen er med. Bruger du en særlig justering i dine briller til daglig, kan både solbriller og linser være et stort skridt. Her kan du muligvis klare dig med endagslinser, hvis du ønsker at spare dine normale briller for de risici, der også kan være i mountainbikesporet.