Ny MTB-klub: Sådan fik vi succes

Det er ikke mere end to år siden, MTB Randers blev født. Randrusianerne har taget godt imod klubben, der nu rummer omkring 280 medlemmer.

MTB Randers har medlemmer i alderen 8-63 år Foto: Carsten Saugmann

Går du og overvejer at starte en MTB-klub? Eller trænger der til at blive sat skub i den, du er medlem af? MTB Randers har de sidste år haft stor succes, og måske du kan lære noget af måden, klubben i Kronjylland har gjort det på.

Her får du fortællingen om rejsen fra en god idé til en succesrig MTB-klub på kun to år.

Benarbejde gav mange medlemmer fra start

I efteråret 2013 blev MTB Randers præsenteret for omkring 100 fremmødte mennesker til en informationsaften om den nye klub. Det var første gang, idémændene blev overvældet over interessen for deres nye projekt.

”Vi havde en forventning om, at vi måske ville have 50-60 medlemmer i udgangen af 2013, og alene på informationsaftenen fik vi 70 medlemmer, så det var helt fantastisk,” fortæller en af initiativtagerne til MTB Randers, Frank Rasmussen.

MTB-klub tæt på dig

Har du lyst til at køre mountainbike i en klub? DGI giver dig her oversigten over MTB-klubber i Danmark.

Det var ikke kun i begyndelsen, MTB Randers mærkede opbakning. To år efter opstarten har klubben omkring 280 medlemmer i alderen 8-63 år. Omkring halvdelen af de nuværende medlemmer har været med fra begyndelsen.

”Det er kommet som en stor, men glædelig, overraskelse for os, at så mange ønsker at være en del af MTB Randers. Vi hører nogle gode historier fra medlemmerne om deres oplevelser ved at være med i klubben, og det giver et drive til os i bestyrelsen,” siger Frank Rasmussen.

Da MTB Randers i sin tid blev præsenteret på den føromtalte informationsaften, var der gjort et stort benarbejde, så det ikke blot var en idé om at starte en klub op, der blev præsenteret. Der var skaffet sponsorer til klubben og lavet aftale om klubtøj med en leverandør, så medlemmerne allerede fra begyndelsen kunne cykle i ens tøj.

Foreningslivet giver venskaber

MTB Randers gør meget for at tiltrække nye medlemmer. Blandt andet afholdes der introduktionsdage to gange årligt, hvor klubbens instruktører underviser i mountainbike. Der er plads til både nybegyndere og garvede ryttere, da der bliver kørt på fire forskellige niveauer.

”Ved at være medlem af en klub får man lige lidt ekstra i forhold til, hvis man kører for sig selv. Vi har samarbejdsaftaler, der indebærer medlemstilbud hos sponsorer samt muligheden for at supplere MTB-træningen med crossfit eller spinning,” lyder det fra Frank Rasmussen, der fortæller, at klubben også giver tilskud til medlemmerne i forbindelse med deltagelse i udvalgte løb.

På Facebook er der lavet en lukket gruppe for medlemmerne i MTB Randers, og Frank Rasmussen fortæller, at det forum, der er opstået dér, har givet klubbens medlemmer nye relationer.

”Medlemmerne tager til arrangementer sammen og arrangerer træning ved siden af den træning, vi tilbyder. Der er opstået nye venskaber, som højst sandsynlig ikke ville være blevet til, hvis ikke medlemmerne var med i en mountainbikeklub, men bare kørte for sig selv eller med folk, de kendte i forvejen,” fortæller Frank Rasmussen.

Kompetente trænere

En stor del af æren for fremgangen i MTB Randers tilfalder de frivillige. 22 trænere står til rådighed, når der trænes på de fire forskellige niveauer.

MTB er en fleksibel idræt, og derfor giver MTB Randers også plads til fleksibilitet.

Frank Rasmussen, initiativtager til MTB Randers

For altid at være med på de nyeste tendenser inden for mountainbike tilbydes trænerne at komme på to trænerkurser årligt. Dermed kan medlemmerne i MTB Randers også være sikre på, at det er kompetente trænere, der tager dem under sine vinger, når mountainbikesporene bliver udforsket.

”Vi har ikke haft problemer med at finde trænere – tværtimod. Mange af vores trænere er i den alder, hvor de stifter familie, og derfor er der udskiftning på nogle af pladserne. MTB er en fleksibel idræt, og derfor giver MTB Randers også plads til fleksibilitet,” fortæller Frank Rasmussen.

Flere børn skal køre MTB

Der er lagt planer for fremtiden i MTB Randers, for selvom det går strygende, er der stadig plads til at gøre noget endnu bedre.

”Vi vil sætte fokus på rytterforholdene i klubben, hvilket også indebærer byggeri af nye spor. Vi har en rigtig god dialog med Randers Kommune, der bakker os op, og det er vigtigt i forhold til at føre vores planer ud i livet,” lyder det fra Frank Rasmussen, der tilføjer, at Randers Cykelby har en stor andel i succesen ved de nuværende spor.

Et andet fokuspunkt i fremtiden er børnegruppen i MTB Randers, der gerne skal vokse sig større. På nuværende tidspunkt er lige i underkanten af 40 børn i alderen 8-14 år medlemmer af klubben.

I foråret 2014 startede børnegruppen op med omkring ti ryttere, og i den tidligere sommer 2015 steg antallet af MTB-lystne børn i Randers til det nuværende antal, hvoraf der er omkring 25 til træning hver gang.

”Nogle af de første børn, der startede i klubben, har allerede udviklet sig rigtig meget. Børnene har, ligesom de voksne, fået et fantastisk fællesskab, og tager af sted til løb i andre byer sammen,” forklarer Frank Rasmussen.

På tegnebrættet er en mountainbikeskole i sommerferien, som er inspireret af eksempelvis fodboldskolekonceptet. På den måde håber MTB Randers at kunne tiltrække endnu flere unge ryttere til klubben.