OnTrail bliver på sporet med DGI

Projektet OnTrail sikrer skiltning og ensartet graduering af landets mountainbikespor og er rost af sporbyggere, mtb'ere og andre gæster i skoven. Nordea-fonden støtter derfor projektet med 2,5 mio. kr. mere, som gør, at OnTrail fortsætter i en fase 2, hvor DGI overtager projektejerskabet.

OnTrail-projektet har sikret god skiltning og ensartet graduering af mere end 200 mountainbikespor. Med en ny bevilling fra Nordea-fonden fortsætter projektet i DGI. Foto: Palle Peter Skov

OnTrail er et projekt, der arbejder for at gøre mountainbikespor tilgængelige og brugervenlige ved hjælp af blandt andet god skiltning og ensartet graduering. Projektet understøtter og udvikler indsatsen hos de mange frivilliggrupper, der skaber mountainbikespor i hele Danmark.

Læs også: Det myldrer frem med MTB-spor i de danske skove

"Vi arbejder overordnet for at give mountainbikerytteren en god og sikker tur. Det skal være let at finde spor i sit lokalområde og at vælge de spor, der passer til ens niveau. Ligesom skipisterne graduerer vi mellem grønne, blå, røde og sorte spor," siger Christoffer Riis Svendsen, projektleder i OnTrail.

Projektet havde fra start i oktober 2017 et mål om 100 spor. I dag er over 200 spor blevet gennemgået og er med i OnTrail.

Stor ros og efterspørgsel

"Efterspørgslen har været meget større, end vi nogensinde har kunne forestille os. Med over 200 spor kan vi vise mountainbikeryttere i hele landet, hvor sporene er i deres lokalområde – og sammen med sporbyggerne kan vi stå inde for, at graduering, skiltning og sikkerhed er i orden," siger Christoffer Riis Svendsen.

For OnTrail-projektet er det ikke kun vigtigt, at mountainbikerytterne kan finde vej på sporene og have en god oplevelse. Det handler også om, at øvrige brugere og gæster i skoven tydeligt kan se, hvor der er mountainbikespor – som nedsætter risikoen for konflikter.

"OnTrail-projektet fortsætter, dels fordi interessen har været overvældende, og dels fordi tilbagemeldingerne fra sporbyggerne, mountainbikerytterne og andre gæster i skoven er meget positive. Nordea-fonden støtter derfor med 2,5 mio. kr. mere, så de graduerede spor fortsat kan holde høj standard for skiltning og troværdighed for gradueringen," siger Christoffer Riis Svendsen og fortsætter:

Læs også: Projekt skal forbedre turen på 100 MTB-spor

"Jeg tror, at der er yderligere 100 spor rundt om i hele landet – og dem håber jeg selvfølgelig kommer med i OnTrail-projektet, så vi kommer til at favne flest mulige af alle landets spor."

Undersøgelse fra Syddansk Universitet

I juni 2020 gennemførte Syddansk Universitet en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse for at undersøge, hvilken betydning afmærkning af sporene har for mountainbikerytterne. Undersøgelsens resultater er ikke til at tage fejl af:

  • 84 % angiver, at mulighederne for gode MTB-oplevelser er forbedret
  • 77 % oplever, at mulighederne for at køre på sporene uden at komme til skade er forbedret
  • 70 % oplever, at risikoen for sammenstød med andre naturbrugere er reduceret
  • 90 % oplever, at der er skabt større overensstemmelse imellem sporenes angivne og reelle niveau
  • Mere end 80 % oplever en øget brug af sporene
  • Mere end 50 % oplever, at flere bruger sporene til andre formål end at køre mountainbike
  • 66 % mener, at der er skabt større lokal opmærksomhed om sporene og derved det store, frivillige arbejde, der lægges i at bygge og vedligeholde sporene.

Vis mere Vis mindre

DGI overtager projektejerskabet

DGI har haft et stort ønske om, at projektet skulle fortsætte i en fase 2 og har derfor prioriteret midler til at videreføre projektet. Det har betydet, at projektejerskabet, der i fase 1 lå hos Danmarks Cykle Union, overgår til DGI.

Projektpartnerskabet imellem DGI, Danmarks Cykle Union og Naturstyrelsen fortsætter i tæt samarbejde med frivilliggrupperne fra hele landet, der er beskæftiget med sporbyggeri.