Sådan holder du din MTB godt kørende i vinteren

De kolde måneder kan være hårde ved din mountainbike, men der er hjælp at hente. Her får du gode råd til at holde din cykel glad, mens kulden bider.

Vask din cykel efter hver tur i disse måneder. Det er rådet fra DGI's MTB-konsulent. Foto: Mads Feldberg

Ingen årstid slider mountainbiken mere end vinteren, og derfor er det lige nu ekstra vigtigt, at du vedligeholder cyklen mellem turene.

Det kan nemlig både være dårligt nyt for din cykel og pengepung, hvis du dropper en hurtig rengøring efter turen på sporet.

“Det er lige nu, cyklen for alvor kan blive slidt. Det er både dyrt og ærgerligt. Ud over meget mudder og snavs kan der også komme salt op i kæde, gear og andre dele, og det er rigtig skidt. Som udgangspunkt synes jeg, du bør gøre den rent efter hver tur,” siger DGI’s MTB-konsulent Mikkel Lybæch, der her kommer med rengøringstip, der hjælper cyklen godt gennem vinteren.

Gør cyklen rent

Den hurtige omgang:

1. Start med at skylle cyklen forsigtigt med en haveslange, så det meste snavs kommer af. Pas dog på du ikke spuler direkte på lejer og andre bevægelige dele.

2. Tag så en spand med sæbevand og en blød børste og vask hele cyklen med sæbevand. Når det er gjort, tager du en lidt stivere børste, for eksempel en gammel opvaskebørste eller tandbørste og bruger den på kæde og kassette.

3. Næste skridt er at snuppe vandslangen igen og skylle al sæbe og eventuelle mudderrester væk - også på kassette og kæde. Det kan være en god idé at køre pedalerne baglæns et par gange og få det sidste snask i kæden væk.

4. Når din MTB er ren, kan du løfte den op og bumpe den ned på jorden et par gange, så det meste vand ryger af. Stil den eventuelt ind et varm sted, inden du går i gang med at tørre den af med en klud.

5. Som afslutning kan du smøre kæden, når den er helt tør. Du kan for eksempel bruge kædevoks. Fem minutter efter du har smurt voksen på, tørrer du efter med en klud.

Den større omgang

Det er en god idé at gøre ovenstående efter hver tur, men ind imellem kan du også afsætte lidt ekstra tid til at holde din mountainbike i topform.

Her kan et lille dryp olie på bevægelige del som kabler og gearskifteren være glimrende, så de glider godt. Ikke mindst her i vintertiden, hvor det kan fryse fast.

Mikkel Lybæch anbefaler også at forgaffel og bagdæmper får lidt gaffelolie og et par tryk op og ned. Olien sørger for, at pakningerne ikke tørrer ud. Samtidig bliver snask og snavs skubbet frem, så du kan tørre det væk.

Meget at spare

"Ud over en cykel, der kører bedre, er der også en økonomisk gevinst i den lille tidsinvestering i rengøring efter turen," siger Mikkel Lybæch.

"Det er især vigtigt at salten kommer væk, men snavs og mudder slider også meget. Kæder og kassetter koster, og det er surt at udskifte, når man nu kan få dem til at holde længe," siger han.