Singletracker sadler om og bliver til Mountainbike United

Ildsjælene i Singletracker drømmer om at gøre MTB til en endnu mere fantastisk sport og de er overbeviste om, at de har fundet opskriften. Folkene bag appen fik sidste år en halv million af DGI til at gøre drømmen til virkelighed, og nu relanceres appen snart.

MTB-appen Singletracker var sidste år blandt vinderne af DGIs iværksætterkonkurrence Impact. Med prisen fulgte en halv million kroner for at kunne udbrede glæde og fællesskabet omkring mtb-sporten endnu mere. Foto: Lukas Kiil

Som så mange andre oplevelser og sportsgrene, er mountainbike bedst i fællesskab med andre. Men kun et fåtal af danske mountainbikere dyrker deres interesse for sporten i traditionelle foreninger og klubber. For nogle er friheden ved ikke at have faste træningsdage og mødetidspunkter nødvendig i en travl hverdag. Andre behøver måske ikke selskab på hver eneste tur. 

Læs også: Corona-krisen har givet MTB-app tusindvis af nye brugere

Men derfor kan man godt have brug for et mødested til eksempelvis at dele viden eller forfine evnerne på cyklen. Og netop den tanke er baggrunden for, at folkene bag MTB-appen Singletracker drømmer om en ny og meget mere værdiskabende virkelighed for mountainbikers. De vil skabe det, som de selv kalder et ”dedicated riders community” – et helt nyt virtuelt fællesskab for alle, der vil have endnu mere ud af den sport, de elsker.

"Jeg er selv medlem af den lokale mtb-klub, men det med faste træningsdage passer enormt dårligt i min hverdag. Men behovet for at være sammen med andre om sporten er der stadig. Mountainbike er meget teknisk, og du lærer meget ved at køre med nogle andre, der er bedre end dig selv eller kender et spor mere indgående end dig," siger Morten Kamp Schubert, der er direktør i og ophavsmand bag Singletracker.

Vil skabe et virtuelt MTB-klubhus

Morten Kamp Schubert fik ideen til Singletracker i 2015, fordi han blandt andet ville gøre de danske mtb-spor mere synlige og tilgængelige. Appen blev lanceret i 2016 og indeholder i dag mere end 200 officielle, OnTrail-certificerede spor i Danmark samt næsten 2000 spor i ti andre lande, hovedsagligt europæiske. 

"En af de ting, vi mangler med appen, er community-elementet. Kun omkring 5-10 procent af de danske mtb’ere er organiserede i klubber. Det vil sige, at der er et enormt potentiale for at gøre sporten mere organiseret, give den en stærkere stemme i offentligheden. Det er nogle af de ting, vi arbejder med i en relancering af appen," siger Morten Kamp Schubert.

Singletracker var i 2019 blandt vinderne af DGIs iværksætterkonkurrence, DGI Impact, og her blev folkene bag appen belønnet med en halv million kroner for at kunne realisere de store drømme på vegne af mountainbikesporten. Nu er appen snart klar til at blive relanceret under navnet MTB United.

"Som MTB’er kan du dyrke din sport overalt. Jeg bor i Aalborg, hvor jeg ofte kører, men hvis jeg arbejder i Svendborg en dag, så kan jeg have cyklen med og teame up sammen med nogle dernede. Så det er et forsøg på at gentænke hele MTB-miljøet og foreningstanken. For selvom jeg kører på andre end de lokale spor i Aalborg, så melder jeg mig ikke ind i deres grupper. Jeg ved ikke nødvendigvis, hvad der foregår hos dem. Det skulle den nye app gerne ændre på ved at samle alle de her små og store, private og halv offentlige mtb-grupper under en samlet paraply, hvor man kan dele og udveksle små tips og tricks," forklarer han.

MTB United grafik.png

Sådan ser det nye logo for appen ud.

Mere tilgængelighed om løb og kurser

På sigt skulle den nye app også gerne hjælpe til med at forbedre brugernes evner på cyklen og dermed sikkerheden hos de danske mountainbikere.

"MTB er en individuel sport, men det er også en tekniksport med et vist faremoment, hvor man har fordel af at køre med andre og brug for at lære af andre. Det kræver viden, men i dag har vi ikke den platform. Det sidder man med ude i de enkelte klubber og hos jer i DGI. Så appen skal også give mulighed for at få et personligt feed tilpasset til dig som mountainbiker, fyldt af forslag til fællesture i lokalområdet, eller kommende kurser og løb hos lokale klubber og aktører," siger Morten Kamp Schubert.

Singletracker har tilsyneladende nydt godt af corona-nedlukningen. I hvert fald har appen oplevet en kraftig vækst i nyere brugere henover foråret – mere end 6.000 siden 11. marts. Derudover er antallet af trackinger, og antallet af brugere der søger nye spor, steget med mere end 800 procent, fortæller Morten Kamp Schubert. Og det er noget af den bølge, han håber, at den nye app kan ride videre på.