Forvandlede DGI-løb til belgisk cykelfest: Få opskriften her

I Salto Systems Nordic Cycling er man ikke længere kun glade motionister. I år tog klubben springet som løbsarrangør sammen med DGI, og det blev nærmest en folkefest af belgiske dimensioner.

Motionscykelløb handler om gode oplevelse i sadlen, social hygge med trænings- og klubkammeraterne og så selvfølgelig også at få nogle kilometer i stængerne. Men hvordan giver man som løbsarrangør deltagerne en fed oplevelse med i bagagen, når kulissen ’bare’ er Vemmelev, en lille landsby i det vestsjællandske?

Den udfordring stod cykelklubben Salto Systems Nordic Cycling over for 20. august i år, da de havde påtaget sig ansvaret for at arrangere 6. og sidste afdeling af løbsserien Snow FUN - BIKE Cuppen, der årligt afvikles af DGI i samarbejde med en række sjællandske cykelklubber. Der måtte tænkes i alternative baner, men det ligger faktisk lidt i klubbens DNA, fortæller bestyrelsesmedlem og klubsekretær Thomas Mogensen.

"Der er ingen af os i klubben, der har cyklet i vores ungdom. Så vi kender ikke rigtig til den der klassiske cykelopførsel og jargon. Vi har over årene gjort meget ud af at møde talstærkt op til løb, og vi har ofte stået 30-40 mand i klubtrøjen. Der synes nogen måske, at vi er lige vel friske og lidt frembrusende. Men vi vil have det sjovt, når vi er ude til løb, og derfor tænkte vi, at vi skulle gøre det til en slags byfest, når vi nu alligevel er i gang," siger Thomas Mogensen.

Samlede deltagere til pølser og øl 

Klubben slog løbet op som en begivenhed i Vemmelev bys Facebookgruppe, så hele byen var klar over, at der ville komme 200 cykelmotionister for at give den gas. Både for reklamens skyld, men også for at imødekomme og varsko eventuelle utilfredse bilister.

Og så lavede Salto Systems Nordic Cycling en aftale med Vemmelevs lokale pizzaria om, at klubben måtte bruge deres parkeringsplads til et tilskuerområde med løbsspeaker. En af klubbens medlemmer er radiospeaker, og han påtog sig at kommentere løbet. Andre medlemmer i klubben havde desuden skaffet en kaffebil, så tilskuerne kunne få billig kaffe.

"Jeg arbejder ved Harboe, så vi fik sponsoreret drikkevarer af dem. Vi har også et medlem, der arbejder i cateringvirksomhed, og han havde skaffet billige pølser til grillen. På den måde kunne vi samle alle deltagere til grillpølser og gratis øl og sodavand i Vemmelevhallen efter løbet. Jeg håber og tror, at alt det var med til at sikre, at deltagerne synes, det var en fed oplevelse," fortæller Thomas Mogensen.

Snow fun Vemmelev 2019-4161.jpg

Der var godt gang i tilskuerzonen til løbet i Vemmelev. Salto Systems Nordic Cycling havde opsat et telt til en løbsspeaker og sørget for gratis kaffe til de fremmødte. Foto: Martin Henriksen.

Arbejdsgruppe havde frie tøjler

Hemmeligheden bag de mange skæve tiltag er dog hverken en handlekraftig formand eller bestyrelse, fortæller klubsekretæren. Det er tværtimod, at bestyrelsen i Salto Systems Nordic Cycling turde uddelegere arbejdet til en gruppe af klubbens medlemmer, som frivilligt påtog sig arbejdet med løbsafviklingen.

"Vi gav frie tøjler til den håndfuld medlemmer, som gerne ville stå for det sociale rundt om løbet. Gruppen holdt løbende bestyrelsen underrettet, men ellers har de bare givet den gas. Og det tror jeg er en generel læring for andre foreninger. Hvis I har nogle ildsjæle, som melder sig til en opgave, så giv dem frie tøjler. De har set muligheder, hvor vi i bestyrelsen ofte tænker ’nej, det går ikke’," siger Thomas Mogensen.

Involver så mange som muligt

Ifølge Bo Wacker, idræts- og udviklingskonsulent i DGI Midt- og Vestsjælland og hovedansvarlig for DGI Snow FUN – Bike Cup, kan mange andre cykelklubber og idrætsforeninger lære af den måde, Salto Systems Nordic Cycling greb arrangørrollen an.

"Ofte hænger alt arbejdet ude i de frivillige klubber på ganske få mennesker, og på et eller andet tidspunkt bliver det for meget for selv den mest ihærdige. Jeg tror, det er en rigtig vigtig pointe at involvere så mange i klubben som muligt i de aktiviteter, der er en del af klubbens DNA. At man som formand og bestyrelse giver frie tøjler til at lave en afvikling, som man selv kan stå inde for og tage ansvar for,” siger Bo Wacker.

"Hvis man samtidig med, at man laver et event, også kan have det sjovt og skabe rammerne for noget anderledes, så er det bare et plus. På den måde har det været en fornøjelse at arbejde sammen med Salto Systems Nordic Cycling," uddyber han.