Husk den gode stil i sadlen

Giv plads, giv tegn og overhold færdselsreglerne. Sådan lyder tre ud af 10 råd fra DGI, som efter de seneste episoder opfordrer til GO’ STIL til motionscykelløb.

Motionscykling i DGI skal være rart og sikkert, og vi forventer, at alle bidrager til det, siger Mogens Kirkeby, som er politisk ansvarlig for DGI Cykling Foto: Martin Paldan

De farverige rygge forvandler landevejene til et patchworktæppe af lycra – cykelsæsonen er for alvor over os!

Men udover at finde rytmen i pedalerne, kræver det også lidt af den del, som befinder sig under hjelmen. Den seneste tids episoder i danske motionscykelløb har nemlig sat et unødigt surt aftryk på en ellers fantastisk perlerække af cykelløb.

”Vi er opmærksomme på udviklingen og følger den. Men det er samtidig vigtigt at pointere, at der er tale om et fåtal, som gør det surt for de mange,” siger Ulrich Gorm Albrechtsen.

Vi opfordrer på det kraftigste til, at man tilmelder sig løb, som passer til det niveau, man cykler på

Ulrich Gorm Albrechtsen, idrætskonsulent for DGI Cykling

Som idrætskonsulent for DGI Cykling oplever han, at der over tid er sket en udvikling, hvor motionsløbene er blevet stadigt mere konkurrenceprægede blandt andet med deltagelse af semiprofessionelle amatørhold, der målrettet går efter sejren.

Match evner og løb rigtigt

Det påvirker løbene, når hold, der deltager med det ene formål at vinde med højest mulige hastighed, deltager i løb, som er arrangeret til motionister.

”De semiprofessionelle kører markant anderledes, fordi de har andre evner på cyklen, kører med en anden fart end motionisterne og sætter konkurrencen meget højere. Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at man tilmelder sig løb, som passer til det niveau, man cykler på,” siger Ulrich Gorm Albrechtsen.

Han opfordrer samtidig foreninger, der arrangerer løb, til at bruge DGI og tage fat i en cykelkonsulent.

”Vi skal og kan rådgive vores medlemsforeninger til at sikre de bedst mulige rammer og vi skal minde vores medlemmer om at deltage med eftertænksomhed,” siger Ulrich Gorm Albrechtsen.

Skal I arrangere et cykelløb?

Sammen kan vi drøfte og bistå arrangører til at tænke nøje over:

  • sprog og appel i markedsføring
  • præmier - eller ikke
  • tidtagning - eller ikke
  • rutedesign
  • trafikregulering - også af deltagerne, fremfor kun at regulere dem på fire hjul

Kontakt din cykelkonsulent for sparring. 

Motionsløb er ikke et væddeløb

Klubberne og løbsarrangørerne arbejder for at skabe rammerne for gode og sikre cykelløb. De rammer bakker DGI op om.

”Vi skal sammen med klubberne og arrangørerne skabe forudsætningerne for sikker motionscykling for netop at minimere antallet og omfanget af uheld. Motionscykling i DGI skal være rart og sikkert, og vi forventer, at alle bidrager til det,” siger Mogens Kirkeby, som er politisk ansvarlig for DGI Cykling.

Han mener samtidig, at det er på sin plads at minde deltagerne om spillereglerne i et løb:

”Motionscykelløb er ikke væddeløb eller et sted, hvor man kan tilsidesætte egen eller andres sikkerhed. Uforsvarlig kørsel hører ikke hjemme i motionscykelløb,” siger Mogens Kirkeby.