Landevejscykling: Sådan træner du om vinteren

Cykelturen behøver ikke være en kold og kedelig fornøjelse om vinteren. Her er 5 gode råd til, hvordan du holder fast i vintertræningen på landevejene.

Der er masser af muligheder for gode ture på cyklen om vinteren, siger Bo Wacker, idrætskonsulent i DGI.

Selvom det er mørkt og koldt, kan du sagtens få nogle rigtig gode ture på din landevejscykel om vinteren.

Inden du træder i pedalerne, er der nogle ting, der er gode at være opmærksomme på.

Her giver DGI Cyklings idrætskonsulent Bo Wacker dig fem gode råd til cykling om vinteren:

1: Klarlæg dit mål og find motivationen

Det er altid vigtigt at finde ud af, hvorfor du træner, og hvad der motiverer dig. Og om vinteren kan det være præcis dét, der hiver dig ud af døren, når det er rigtig træls.

Det kan være, du ønsker at holde vægten eller tabe dig, eller det kan være, du gerne vil være lige en anelse hurtigere næste sommer. Men du skal måske alligevel krydre det med det sociale – altså cykle sammen med andre eller med nogle oplevelser i naturen for at holde gejsten. Og man skal huske, at når man har været i gang og er varm efter 10 minutter, bliver det altid en god oplevelse.

2: Du behøver ikke cykle langt

Lad være med at køre dig i hegnet. Det vigtigste er at komme ud og få sig rørt. Kør hellere lidt kortere ture og hold varmen fremfor at slide dig selv halvt ihjel med fare for at miste motivationen. Kombiner eventuelt dine landevejsture med besøg i træningscentret med fokus på core- og styrketræning eller en spinning-time.

3: Vælg den rigtige påklædning

Vintertræning behøver ikke være et udstyrsstykke. Du kan sagtens cykle på en almindelig cykel, citybike eller mountainbike og finde noget gammelt træningstøj i skabet. Du skal bare huske mange lag af tøj, eventuelt et regn- og vindtæt lag yderst, en tynd hue, et overtræk til eventuelle cykelsko og nogle handsker.

Det vigtigste at holde varmt og tørt er dit hoved, fingre og fødder.

En pandelygte er også en god ting, hvis du vælger at køre på stier uden belysning eller i skoven. Hvis du har en racercykel, er det en rigtig god idé at montere skærme, så du ikke bliver sprøjtet til fra dækkene.

4: Tænk på din sikkerhed

Sikkerheden bør også være i top, når du kører om vinteren. Det er en god idé at køre på større, oplyste veje og meget gerne på veje med cykelstier. Husk, at det ofte er mørkt og at sigtbarheden kan være dårlig. Husk de gode lygter og reflekser - og eventuelt en reservelygte.

5: Husk lappegrej og en spuletur

På selve turen skal du ikke huske andet end en drikkedunk med vand og noget lappegrej. Der er typisk flere punkteringer, når der er vådt på vejene. Vælg nogle gode punkteringsresistente dæk og hav rigelig med slanger med på turen.

Når du kommer hjem, har din cykel godt af at blive spulet med vand. Det er især i perioder, hvor der saltes på vejene. Efter spuleturen bør du give kæden en gang olie, og så er cyklen klar til næste tur.​