Sådan lærer du at cykle i grupper

Det er ikke så let, som det ser ud, at cykle i en gruppe, hvis du aldrig har prøvet det før. Her bliver du klogere på, hvordan du kan lære det.

To og to på række. Det er sådan, der typisk trænes i danske motionscykelklubber. Foto: Niels Husted

Du ser forskellen med det samme. Den erfarne rytter sidder klistret til baghjulet på rytteren foran, mens der er flere meter fra nybegynderen op til den forankørende. For nye ryttere i cykelklubber er farten sjældent den største udfordring. Det er derimod det at cykle grupper, der volder problemer, fortæller formand i Randers Cykelmotion Ralf Johannesen.

Læs også: Guide: Træn bedre på cyklen med den rette kost

"De ved ikke, hvordan de skal skifte, og hvordan de skal ligge i gruppen. Nogle gange kommer de for langt bagud, så vi skal vente, og så kommer der elastikkørsel. Det er faktisk en ret stor udfordring," siger han.

Det første skridt til en god oplevelse i cykelklubben er, at du cykler med i den rigtige gruppe. Klubber har typisk flere hold, der kører forskellige hastigheder og distancer, så start med at tage en snak med klubben om, hvilken gruppe dine evner og dit ambitionsniveau passer bedst ind i.

Bliv guidet af de erfarne

I Randers Cykelmotion har de fundet en god måde at hjælpe nye ryttere godt i gang på.

Når en ny rytter cykler med klubben for første gang, sættes en erfaren rytter af til at guide og tage sig af vedkommende.

Den erfarne rytter guider for eksempel den nye til, hvordan vedkommende skal placere sig i gruppen, alt efter hvor vinden kommer fra.

Det er altid en god idé at lytte til de mere erfarne ryttere. Og husk, at selvom der kan være lidt kritik, er det velment, og de siger det for at hjælpe dig.

Du lærer det med tiden

Mange nye ryttere holder lidt ekstra afstand til rytteren foran, fordi de ikke er trygge ved at ligge 20 centimeter fra baghjulet. Det er helt naturligt, og trygheden skal nok komme med tiden, hvis du cykler regelmæssigt med en klub.

"Du skal prøve det nogle gange for at blive komfortabel med det. Hvis du bliver medlem af en klub, så giver det sig selv. Så lærer du det. I løbet af et halvt år tænker vi om nye i vores klub: ’Hold da op, de er kommet godt efter det’," siger Ralf Johannesen.

Læs også: Guide til cykelvalget: Skal din racer være carbon eller alu?

Han mener, at det ligesom med alt andet idræt handler om at være tålmodig, vedholdende og sætte farten i anden række. Og det gælder både for rytteren og klubben.

"Vi skal være tålmodige og acceptere, at det ikke lige er den her aften, vi får det højeste gennemsnit, fordi vi har nye ryttere med, der lige skal lære det," siger han og sammenligner med fodbold:

"Hvis man skal starte til fodbold, og man aldrig har spillet det før, er man også nødt til at starte med det grundlæggende og lære at sætte en inderside på."

Vær opmærksom og kommuniker

Der er flere fordele ved at cykle selv. Du kan tage af sted, lige når du har lyst, og du kan selv styre tempoet. Men ønsker du at deltage i et motionscykelløb eller blive medlem af en cykelklub, vil du opleve, at der ofte cykles i større eller mindre grupper. Flere ting er anderledes, når du cykler i grupper, og derfor er det en fordel, at du er komfortabel med det.

Læs også: Cykeltøj for dummies: Det skal du bruge

"Du er nødt til at være mere opmærksom. Du skal have lyttelapperne ude, og du skal have begge hænder på bremserne. Du er nødt til at sidde og have fat i grebene, for der kan hurtigt ske noget, hvor du skal bremse," forklarer Ralf Johannesen og tilføjer:

"Der er kommunikationen uhyre vigtig. De forreste skal hele tiden kommunikere, hvis der er en forhindring, sten og grus på vejen, eller I kommer til et sving med et helleanlæg midt i det hele. Der skal også råbes: ’To ned’, hvis der er nye folk med, eller nogle har en dårlig dag."

Mestrer du de egenskaber, kan du høste fordelene af at cykle i en gruppe. Ikke alene er der det sociale sammenhold rytterne imellem, men der er også en tryghed i, at du ikke farer vild eller bliver efterladt, hvis du bliver ramt af en defekt.