Derfor er kvindehold i MTB en god idé

Fællesskab, hygge og naturoplevelser giver en mere helhedsorienteret oplevelse af MTB. I flere klubber passer den tankegang særdeles godt til kvindelige ryttere.

Det har været en klar succes at oprette et MTB-kvindehold i Fredericia CC. Her ses et udsnit af holdets ryttere til Hærvejsløbet 2018. Privatfoto

”På vores kvindehold er det helt legalt at sige fra. Det kan være, du ikke har mod på en forhindring eller at køre ned ad en stejl skrænt. For det er ikke det, det handler om. Vil man have fart og konkurrence, så er der andre tilbud i klubben. På vores hold kører vi ikke hurtigere end den langsomste,” begynder Heidi Perez Poulsen, som er både deltager og periodevis instruktør på MTB-kvindeholdet i Fredericia CC.

Læs også: “MTB-løb kun for kvinder er noget særligt”

Selvom hun har kørt MTB i seks sæsoner, så nyder hun at være en del af et hold, hvor der er plads til alle og plads til en mere helhedsorienteret oplevelse. Imponerende 32 medlemmer tæller kvindeholdet i Fredericia.

”Jeg kører også på klubbens andre hold, men kvindeholdet er det vigtigste for mig. Det er fællesskabet, hyggen og naturoplevelsen, som er central for mig. Vi har tid til at stoppe op og tage et billede, hvis vi vil. Bestemmer vi os for at køre til Middelfart og få en is, så er det det, vi gør,” forklarer Heidi Perez Poulsen.

Kønsopdelt – men ikke firkantet

Det er ikke kun i Fredericia, at MTB-kvindehold blomstrer. I Slangerup hos Snakecity Devils oplever de stor succes med at dele kønnene op.

”Det udsprang lidt af en nødvendighed. Når vi mødtes, oplevede vi, at der var mange mænd, som gerne vil sætte personlig rekord hver eneste gang, og at det er deres drivkraft. Det er ikke alle kvinder, som synes det er vejen at gå,” fortæller Rikke Faurschou, bestyrelsesmedlem i Snakecity Devils og rytter på holdet Shedevils.

”Vi oprettede derfor både et kvindehold og senere et børnehold. Det betyder for os, at vi favner dem, som vægter tryghed og hyggeelementet højt. Samtidig har flere af kvinderne børn på børneholdet, og det er derfor med god samvittighed, at de selv kan køre på samme tidspunkt, fordi der ikke går tid fra familien. Det har givet os flere medlemmer at gøre sådan. Vi har faktisk ind imellem mænd med, som har lyst til at prøve kræfter med den tilgang til MTB, vi praktiserer. Mere firkantet skal det heller ikke være.”

Læs også: Hønsegårds-snak og læring får kvinder i MTB-sadlen

Tryghed tæller

”Det handler blandt andet om at vise en lidt anden side af MTB gennem et kvindehold. I virkeligheden kræver det meget lidt at starte et hold op, og det kan være en fin gevinst på medlemsfronten. En stabil tovholder er det vigtigste at have, og så kan man ellers bygge rammerne, der passer til kvinder som, hvis man generaliserer, er mere forsigtige end mænd,” lyder det fra DGI-konsulent Mette Thorning, der supplerer:

”Min oplevelse er, at det er et mere trygt fællesskab for kvinder, når man kører med andre kvinder. Hvor det omvendt kan være tryggere for mænd at være i et mere konkurrencepræget fællesskab. Et særskilt kvindehold kan både appellere til erfarne og nybegyndere og er en god mulighed for en klub at favne mange niveauer.”

For MTB-rytter Heidi Perez Poulsen i Fredericia CC er der sat et stort kryds i kalenderen ud for hver mandag, hvor klubbens kvindehold kører.

”Som skilsmisseforælder har jeg mine børn boende hos mig hver anden uge, så der skærer jeg ned på mine aktiviteter for at have tid til dem. Havde kvindeholdet ikke eksisteret, så havde jeg droppet MTB i de uger. Men kvindeholdet betyder virkelig noget for mig, og det vil jeg ikke gå glip af.”