Guide: Sådan vælger du den rette hjulstørrelse til din MTB

Når du skal købe en mountainbike, kan du groft sagt vælge mellem to forskellige hjulstørrelser. Men hvilken størrelse skal du egentlig gå efter? Det kommer an på hvor og hvordan, du vil køre.

Der er knap otte centimeters forskel i diameter fra 26 til 29 tommer hjul, og det har en stor betydning for dækkets evne i forskelligt terræn. De forskellige dækstørrelser har således hver sine karakteristika, fordele og ulemper. Foto: Celine Storm Jensen

Hvis du vil købe en mountainbike, skal du ikke kun vælge den rette type mountainbike: Om det skal være en XC (cross-country), trail eller enduro. Du skal også tage stilling til, hvilken hjulstørrelse cyklen skal udstyres med.

Læs også: De rette MTB-dæk forbedrer turen på sporet

Der findes overordnet tre forskellige størrelser: 26”, 27,5” og 29”. I dag benyttes 26 tommer hjul kun af en relativ lille kreds inden for mountainbikesporten, så groft sagt vil valget af hjul ofte stå mellem 27,5 og 29 tommer.

Selvom det på papiret kan virke ligegyldigt, om du vælger det ene eller andet hjul, så er der fra 26 til 29 tommer en forskel i diameter på knap otte centimeter, og det har en væsentlig betydning for dækkets evne i forskelligt terræn. De forskellige dækstørrelser har således hver sine egne karakteristika og forskellige fordele og ulemper, som vi gennemgår her:

26”

Denne hjulstørrelse var i mange år mountainbikens primære hjulstørrelse, uanset hvilken disciplin man måtte køre. Men i dag sælges den næsten ikke mere, fordi producenterne satser på 27,5” og 29”.

Den har dog et lille publikum, nemlig de mountainbikere der elsker hop og tricks. De små hjul giver cyklen et lavere tyngdepunkt, og gør cyklen god og hurtig at lave tricks på i luften, og alle dirtbikes/dirtjumpere laves også primært i 26”. Hjulstørrelsen er desuden god til børn.

29”

Denne hjulstørrelse er den mest benyttede i Danmark, og den har også de seneste år været dominerende inden for XC. Det skyldes især evnen til at rulle utroligt godt samt et godt greb på grund af den store kontaktflade med underlaget.

Læs også: Guide: Sådan vælger du den rette MTB

Dækkene er nemme at køre på, de er stabile, og du får næsten en traktor-lignende tilstand, hvor du bare kan køre direkte gennem og over alt. De store hjul formindsker den vinkel, som en genstand rammes med, hvilket betyder, at hjulet lettere kører over de ujævnheder, som du møder på din vej. Du får altså både mere fart og komfort med denne dækstørrelse.

Hjulene er i dag også langt mere brugt indenfor enduro og downhill. Moderne rammegeometri har gjort hjulene anvendelige i disse discipliner, og det er især de høje ryttere, som benytter dem meget her.

Hjulene har dog nogle enkelte ulemper. De er ikke lige så stærke, de er lidt langsommere at manøvre rundt på tekniske sektioner, og så vejer de en smule mere. For en lille rytter vil cyklen også føles stor og usmidig.

27,5”

Denne hjulstørrelse er en mellemting af de store 29” og de små 26”, og de har derfor lidt af de to hjulstørrelsers fordele. Størrelsen gør dem til en god all-rounder: De ruller udmærket, de er gode at hoppe på, de er nemme og hurtige til retningsskift, og de er livlige. Derudover er de stærkere og mere stive end større hjul.

De bliver ofte brugt til disciplinerne trail, enduro og downhill. Så hvis du gerne vil ud og køre på nogle mere tekniske spor og prøve kræfter med rødder og skarpe sving, så er det denne dækstørrelse, du skal vælge.

Læs også: Klikpedaler eller flats på MTB: Hvad skal du vælge?

27,5” PLUS

Plus = ekstra brede dæk. De er typisk 2,8-3,0” i bredde. Det store luftkammer på de brede dæk giver dog også noget dybde i dækket, hvilket betyder, at et 3,0” dæk næsten har samme ydrediameter som et 29 hjul med 2,1” dæk.

Cyklerne er specielt konstrueret til plus, da bagrammen skal kunne rumme de store dæk (og ligeledes med forgaflen). Plus-cykler har et meget godt greb, da de store dæk giver en stor kontaktflade. De er dog ikke helt lige så letkørte, som en normal mtb med normal dækbredde, men de kan dog stadig være overraskende hurtige.

Pluscykler egner sig godt til nybegyndere, eller folk som godt kan lide at lege på cyklen samt meget tunge ryttere. Fælgene er brede, og da de kun er 27,5” er de også lidt stærkere, hvilket er et af de områder der bliver hårdt presset af en tungere rytter.