Her må man gerne kalde kvinder for ’tøser’

Flere og flere kvinder kører på MTB jævnligt, og flere klubber laver deciderede hold for hunkøn. Trine cykler hver uge på holdet ’Torsdags Tøser’, og interessen er overvældende stor.

Kvinderne på Torsdags Tøser-holdet i Solbjerg IF MTB lugter måske lidt bedre end mændene, men humoren er mindst lige så dårlig, lyder det fra en af holdets stiftere, Trine Juul Christensen (siddende i midten). Foto: Privatfoto

Det er oftest mænd, man ser i skoven, på stierne og på sporene på MTB, men flere og flere kvinder finder vej derud. Mange af dem vil faktisk helst køre sammen, og derfor opstår der i disse måneder flere og flere kvindehold rundt omkring i landet.

Læs også: Flere træningshold for kvinder ser dagens lys

En af dem, der nyder at køre med sine kønsfæller, er Trine Juul Christensen. Hun fandt sammen med to andre piger, og kontaktede formanden i den lokale forening, Solbjerg IF MTB, i Østjylland. Sammen fik de hurtigt banket deres eget hold op: ’Torsdags Tøser’.

"Altså, vi var kun tre piger til at starte med, men så hørte vi om flere og flere, der synes, at det lød sjovt, og så besluttede vi os for at give den et skud. Vi holdt et opstartsmøde, og det var helt overvældende hvor mange, der ville være med. Vi var hurtigt oppe på at være 12-15-stykker med på turene næsten hver gang," fortæller Trine Juul Christensen.

Slut med dårlig lugt og ’far-jokes’

Der er selvfølgeligt lidt forskel på tempo og muskelmasse, men forskellen på at køre med eller uden mænd er også noget mentalt.

"Vi lavede i starten en lidt drilsk video, der gik ud på, at fyrene lugtede og havde dårlig humor, og sådan skulle det ikke være hos os piger. Jeg tror faktisk, at vi lugter lidt bedre, men humoren er nok lige så dårlig, men på en kvinde-agtig-måde," siger Trine Juul Christensen og griner.

Men en anden iagttagelse er, at kvinder ofte gerne vil føle sig lidt mere sikre, før de kaster sig ud i projekter.

Læs også: 3 tips: Sådan får du kvinder godt i gang på cyklen

"Hos os går vi enormt meget op i sikkerhed og teknik. Vi klæder virkeligt de nye godt på, så de er trygge. Først når de er helt klar, kører vi ind i skoven, og der får de også at vide, at de skal huske at køre efter evner," siger 34-årige Trine Juul Christensen, der foruden et fuldtidsarbejde også har en cykel-tosset mand og to børn.

Og det med børnene skal jo også gå op i en helhed. Men det er nemt, for mændene træner tirsdag og onsdag i samme klub.

"Torsdags Tøser ligger om torsdagen, så her er det jo så mændene, der har børnene. Torsdag er ’mig-tid’, hvor jeg gør noget for mig selv. Holdet er et frirum, hvor vi kan tale om alt muligt – men også om børn. Vi har virkeligt mange gode samtaler i det hele taget," siger Trine Juul Christensen.

Flere kvindehold på vej

Hos organisationerne bag de danske cykelklubber, Danmarks Cykle Union og DGI, har man også registreret den øgede efterspørgsel efter kvindehold, og det understøtter man her i efteråret med en kampagne for at få flere kvinder til at cykle.

"Vi vil rigtig gerne hjælpe de klubber, der har lyst til at starte et nyt kvindehold. Som vi hører i Trines eksempel, skal der få nøglepersoner til for at få det op at stå. Hvis der bare er to-tre kvinder, der har lyst til at starte det her op i den lokale klub, opstår der hurtigt et fantastisk træningsfællesskab og sammenhold. Om kvinderne dufter bedre? Det har jeg egentlig aldrig tænkt over, men jeg kan se, de smiler mindst lige så bredt til træning som mændene," siger Signe Strandvig, der er programleder på Bevæg dig for livet – Cykling, som er det samarbejde mellem DCU og DGI, der arbejder for at få flere danskere ud på de tohjulede i landets klubber.

Læs også: 5 bud: Her er forskellen på kvinder og mænd på racercyklen

"Vi laver en landsdækkende kampagne for at få flere piger ud at køre. Vi vil meget gerne have dem ud og finde nogle ligesindede, for vi ved, at man kommer oftere afsted, og det bliver meget sjovere, hvis man cykler sammen med andre," siger Signe Strandvig.

Et budskab som Trine kan genkende hos Torsdags Tøserne:

"Det sociale er det allervigtigste. Jeg har fået rigtigt mange gode nye bekendtskaber her. Sporten er et rigtigt stort plus, og det er super udfordrende og skægt. Men de to ting kombineret giver én noget, som man kan leve højt på længe," slutter Trine Juul Christensen.

Følg Torsdags Tøserne på Facebook: https://www.facebook.com/groups/577104546127521/