Yes - nu får skovens MTB-spor farver efter sværhedsgrad

Dine mountainbike-spor vil fremover blive farvemærket efter sværhedsgrad. Nordea-fonden støtter skilteprojektet med 10,7 millioner kroner.

Hvor svært er det? Det vil nye skilte med farvekoder fremover vise - på samme måde som du kender det fra skipisterne. Foto: Martin Paldan

Rød, grøn, blå og sort – nu bliver skovens MTB-spor farver mærket med farver alt efter hvor svære de er. DGI og Dansk Cykle Union har modtaget 10,7 millioner kr. fra Nordea-fonden til projektet, som også Naturstyrelsen er med i.

Se de nye MTB-skilte i skovene 

De fleste motionister på mountainbike ved af erfaring, at sværhedsgraden varierer i skovens cykelspor, men hidtil har de ikke kunnet se forskellen. Det ændrer det nye internationalt banebrydende skilteprojekt på.

”Vi vægter sikkerhed højt, og det at mærkning af de forskellige spor nu bliver nu ensartet er et stort skridt fremad mod et mere sikkert miljø. Det er et markant fremskridt for de mange tusinde MTB ryttere, der bruger sporene i de danske skove”, siger Ulrich Gorm Albrechtsen, projektleder i DGI Cykling og programleder for Bevæg dig for Livet cykling.

Vil du farvemærke et MTB-spor?

Mountainbikeklubber og sporbyggergrupper skal lave aftale med deres lokale kommune eller lodsejer samt konsulenten fra DCU, før de kan farvemærke et spor. De konkrete skilte og materialer leveres af DCU.

Farvemærkning af MTB-spor sker i projektperioden frem til maj 2020.

Stadig flere springer på deres mountainbike

Det anslås, at der i 2016 var ca. 330.000 danskere, der klædte om for at dyrke mountainbike i naturen.

 ”Stadigt flere motionister springer op på deres mountainbike i disse år, og vi er glade for at kunne bidrage til på en gang at gavne motion, sundhed, sikkerhed og tilgængelighed for mange flere børn og voksne i de danske skove,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Skilteprogrammet er enestående i verden

Thomas Larsen Schmidt, som er projektleder i Dansk Cykle Union og initiativtager til projektet, kalder projektet unikt, og ikke kun i Danmark.

”Det er enestående i verden med et landsdækkende skilteprogram med lokal frivillig forankring. Vi kender i hvert fald ikke til lignende projekter. Det er vigtigt for os, at det bliver sikkert og tilgængeligt for borgerne at bevæge sig i sporene i de danske skove,” siger initiativtageren Thomas Larsen Schmidt.

Godt for alle brugere af skovene

Også i Naturstyrelsen hæfter specialkonsulent Lars Bendix Poulsen sig ved vigtigheden af de frivilliges indsats.

”Det er godt for alle brugere af skovene, at mærkningen bliver tydelig. Mountainbikeklubberne og sporbyggergrupperne får stadig flere medlemmer og frivillige. Derfor er det vigtigt at deres tusindvis af frivilligtimer bliver brugt helt rigtigt på dette projekt, der både gavner mountainbikekulturen og sørger for, at mountainbikesporene i skoven er sikre og tilgængelige,” siger Lars Bendix Poulsen.