Årets træner: Det betyder noget for mig, at folk har det godt

På Birgitte Kyhn Nielsens linedance-hold passer de på hinanden, som var de i familie, og alle skal opleve følelsen af at lykkes med en dans. Mød Årets træner i DGI 2019.

Birgitte Kyhn Nielsen har danset linedance i 26 år og undervist i 25. For seks år siden stiftede hun foreningen Dance In Line - Newline. Foto: Sarah Bender

Birgitte Kyhn Nielsen tøvede ikke et sekund, da hun tilbage i september blev afbrudt midt under en træning i linedanceforeningen Dance In Line – Newline.

Læs også: Video: Linedancer fra Falster hyldet som Årets træner i DGI

Det var Årets træner-juryen, som skulle overrække hende prisen, men det afslørede de først efter et lille stunt.

Juryen ville se, hvor hurtigt Birgitte Kyhn Nielsen kunne implementere en ny danser på holdet, og få minutter senere dansede DGI’s jurymedlem med på begynderholdet som det mest naturlige i verden.

Det siger meget om Birgitte Kyhn Nielsen, der efterfølgende blev overrasket med prisen og hyldet af mere end 30 af sine dansere.

I seks timer om ugen underviser hun alt fra begyndere til øvede dansere både med og uden cowboyhatte. Det vigtigste er, at alle bliver udfordret og mærker følelsen, når det så alligevel lykkes.

”Jeg elsker at se danserne knokle med noget og så lige pludselig se tiøren falde. Så er det bare: ’Yeah!’. Den oplevelse skal alle have,” siger Birgitte Kyhn Nielsen.

Dansen skaber glæde, selvom vi måske har haft en lortedag

Birgitte Kyhn Nielsen

Birgitte Kyhn Nielsen

  • Er 56 år
  • Bor i Meelse på Falster
  • Er oprindeligt fra København
  • Arbejder til daglig som teknisk sekretær i Fælleskøkkenet i Sakskøbing
  • Stiftede Dance In Line – Newline i 2013
  • Er foreningens eneste instruktør og underviser alle hold
  • Har danset linedance i 26 år og undervist i 25

Alle bliver glade i låget

Selvom hun selv er en glimrende linedancer, er det instruktørrollen, hun brænder for. Det er danserne, der udvikler sig, men hun har en finger med i spillet, og det er nok.

”Det er dansernes glæde, der driver mig. Det inspirerer mig og giver mig lyst til at fortsætte, fordi det er fedt at se mennesker blive glade over noget,” siger hun.

Glade mennesker er der altid på Birgitte Kyhn Nielsens hold. Det er faktisk kun, når de svære trin driller og skal gentages, at der ikke er smil på læberne.

Og så er der alligevel altid en, som gør sig uheldigt bemærket til de andres fornøjelse.

”Jeg tror, det er bevægelsen til musik, der gør, at vi alle bliver glade i låget. Så står vi ved siden af en, der laver noget, der ser vildt sjovt ud, og så griner vi sammen og med hinanden af det. Dansen skaber glæde, selvom vi måske har haft en lortedag,” siger hun. 

Linedance er et frikvarter og en fest

For Birgitte Kyhn Nielsen og danserne er det lakerede gulv i Folkedanserhuset i Nykøbing Falster fristedet, hvor man glemmer hverdagens stress. Verden udenfor må klare sig selv, i den halvanden time hvert hold danser linedance.

”Det er umuligt at danse og være sur. Du kan godt være sur, når du kommer ind ad døren, men i det øjeblik vi sætter musik på og begynder at danse, er vi her og har et frikvarter og en fest,” siger hun.

Det afspejler musikken også. Hvor linedance traditionelt foregik iført cowboyhat og -støvler og til countrymusik, spiller alt fra Calvin Harris, DNCE og Michael Bublé ud af højtalerne i Folkedanserhuet. Det er sjovest at danse til lidt af det hele, synes hun.


Sådan gik det til, at DGI overrakte Birgitte Kyhn Nielsen prisen som Årets træner.

Det handler ikke kun om dans

Efter 45 minutters dans erstattes scissor steps og jazzbokse af kokostoppe og termokander. Sådan er det hver gang.

Sagt om Birgitte

Henrik Petersen, danser på begynderholdet

”Hun siger tingene på en måde, så man er motiveret for at høre efter og blive ved. Hun er en humørspreder. Det giver mere lyst til at komme og være en del af holdet, at man har en træner, der er i godt humør.

Og det, at hun allerede kan huske vores navne, gør, at hun virker interesseret i at få os med. Hun er et samlingspunkt for holdet.”

Karina Moesgaard Henriksen, formand for Dance In Line - Newline

”Der er masser af skæg og ballade, når vi danser. Det gør det sjovt, og det skaber et sammenhold og en samhørighed blandt danserne, fordi vi griner af og med hinanden.

Og så sætter hun andre før sig selv. Vi er ikke bare nogle, hun lige skal undervise, når vi møder op. Hun tager sig af os og ser os, og hvis nogle har en dårlig dag, tager hun en snak med dem.”

Brit Pedersen, danser på det øvede hold

”Hun er et meget tålmodigt menneske. Når hun skal lære os noget, så får vi det fanden-fisme lært. Hun bliver hverken sur eller gal, hun smiler bare og viser trinnet igen.

Jeg kunne godt tænke: ’Nu må i sgu have fattet det, men det gør hun ikke. Vi kan ikke se forskel på, om hun lige er begyndt, eller vi er ved at være i slutningen af aftenen.”

Vis mere Vis mindre

Birgitte Kyhn Nielsen beskriver sine dansehold som sin egen linedancefamilie, og sådan havde det ikke været, hvis der ikke var plads til en snak over kaffen.

”Det er næsten det halve af at gå til linedance, at vi knytter nogle sociale bånd, som ikke kun handler om dans. Det er ret unikt,” siger hun.

Linedance er også unikt, fordi man danser selv, men sammen med andre, så man ikke er afhængig af en partner.

Læs også: Rocking chair med tyggegummi: Linedancer fra Falster er Årets træner i DGI

Ofte starter kvinderne på holdet, mens deres mænd ikke gider med. Men efter lidt tid kommer de alligevel tøffende for at se, hvad det er ved linedance, der er så sjovt.

Jeg ved ikke, om det ligger udover en normal instruktørs opgaver, men sådan er det her

Birgitte Kyhn Nielsen

Linedancefamilien tager sig af hinanden

Nogle dansere har måske ikke en mand eller kone at tage med, men på linedanceholdet opdager de, at de ikke er alene.

Det er vigtigt for Birgitte Kyhn Nielsen, at alle kan være med på hendes hold og tale om deres problemer, hvis de har behov for det.

”Det betyder noget for mig, at folk har det godt. Jeg ved godt, at jeg ikke kan redde hele verden, og det er heller ikke det, det handler om. Der er bare nogle, jeg kan hjælpe, fordi de render ind i nogle problemer, som jeg måske selv har haft tæt inde på livet,” siger hun.

”Jeg ved ikke, om det ligger udover en normal instruktørs opgaver, men sådan er det her.”


Årets træner 2019 blev hyldet på DGI's årsmøde.

Efter kaffen skal danserne tilbage på gulvet. Det er trods alt dansen, som er det vigtigste.

Birgitte Kyhn Nielsen forbereder hver gang en playliste med de numre, der danses til, og ved siden af ligger et overfyldt ringbind med step-sheets til hundredvis af danse.

Læs portrættet af Birgitte Kyhn Nielsen i Udspil #6.

Flere gange om året tager hun på workshops i Danmark og udlandet for at hente inspiration, hun kan tage med sig hjem til Falster.

Hun er en linedancenørd i ordets mest positive forstand, og hendes 25 års erfaring som instruktør kommer danserne til gode på gulvet.

Årets træner i DGI

DGI uddeler hvert år prisen ”Årets træner/trænerteam".

Prisen går til en træner eller et trænerteam, der gør en ekstraordinær indsats og en kæmpe forskel i hverdagen.

I år kæmpede 110 fantastiske og engagerede trænere om prisen. 

Med titlen følger 50.000 kroner.

Årets træner hyldes hvert år på DGI’s årsmøde.

Læs mere om Årets træner/trænerteam.

En linedancenørd der aldrig giver op

”Jeg har en masse værktøjer til at forklare og sætte billeder på, hvis et trin er svært at forstå. Nogle gange er de totalt abstrakte, når jeg forklarer dem, men hvis jeg sætter et billede på, som at vi har trådt i et stykke tyggegummi, siger de: ’Nåååh.'”

”Hver gang nogle har sagt noget genialt til mig, har jeg tænkt: ’Yes, den skal jeg lige huske.’ Jeg har altid øjne og ører åbne for input til at blive en bedre instruktør, så jeg har også stjålet med arme og ben,” siger Birgitte Kyhn Nielsen.

Hun plejer at sige, at hun er den sidste på gulvet, der giver op. Det gælder også, når der starter 20 nye dansere på et hold, og der er 20 nye navne, der skal læres.

”Det er så irriterende, hvis jeg skal sige noget til en, og jeg så skal spørge, hvad personen hedder. Det er vigtigt, at jeg kan navnet, fordi det er personligt, og det giver en forbindelse mellem instruktør og elev. Også når vi sidder og drikker kaffe sammen,” siger hun.

Kaffe drikker hele næste hold allerede, et kvarter før de skal danse. I Birgitte Kyhn Nielsens linedancefamilie har de det godt.