Folkedansen skal være tilgængelig for alle

Mange tænker ældre mennesker, dragter og traditionelle spillemænd, når snakken falder på folkedans. Det gør Annelene og Nathasja ikke, de vil meget gerne vise, at folkedans er sjovt og alle kan være med.

Annelene og Nathasja har begge fået folkedansen ind med modermælken, da begge deres mødre var danseinstruktører, mens de var små. I dag spiller de begge violin og studerer Folkemusik på Musikkonservatoriet i Esbjerg. Sammen underviser de både i dans og musik og deres drøm er at gøre folkedansen tilgængelig for alle.

Vi kommer aldrig til at vende nogle over, uden at de har prøvet det først

Annelene. Dans & Musik instruktør

De har lært hinanden at kende gennem folkedansen, da de som små var med på slæb til utallige danseballer, folkedansearrangementer og landsstævner, hvor deres forældre var aktive. Selv startede de også tidligt til folkedans og selvom de er opvokset i hver sin jyske landsdel, så mødtes de til børnestævner landet over.

Fra en tidlig alder var de bevidste om, hvad de synes fungerede godt og hvordan de ønskede at gøre tingene anderledes. Og de har ikke været gamle før, de kunne komme med gode ideer både til musikken og dansen. Når de underviser i dag, gør de altid opmærksomme på vigtigheden af at lytte til musikken, når dansen er i gang.

Det er vigtigt, at de ved, hvorfor vi spiller melodien på denne måde, så kan de selv prøve at danse til dem. Så de kender koblingen mellem dans og musik

Nathasja. Dans & Musik instruktør

Nathasja spillede allerede som 8-årig violin sammen med garvede spillemænd, når hendes forældre dansede folkedans. Hun er meget engageret, når hun taler om både folkedansen og musikken, mest af alt fordi hun så gerne vil vise alle, at det er sjovt at danse. Hun tror på, at dansene bliver mere interessante, hvis de som instruktører kan lære fra sig på nye måder.

Annelene og Nathasja tager rundt Danmark med violin og danseskoAnnelene og Nathasja tager rundt Danmark med violin og danseskoFoto: Pressefoto

Stor interesse for engangsevents

Selvom Annelene og Nathasja bor i henholdsvis Øst- og Vestjylland, så mødes de gerne rundt om i hele Danmark og afholder events/arrangementer i folkedans og musik. Nathasja underviser typisk i dansen, mens Annelene styrer violinen. Deres arrangementer er ofte på højskoler eller andre skoler til ’ryste sammen’ events, og de oplever, det er en stor succes.

Selvom det er engangsoplevelser, så oplever de, at deltagerne rigtigt gerne vil have mere og de synes, at det har været rigtig godt. Det svære er, at få deltagerne til at fortsætte og finde foreninger, hvor de kan melde sig ind. De vil dog altid gerne gøre en indsats for at hjælpe deltagerne videre til enten andre arrangementer eller foreninger.

Jeg ser det sådan, at vi er med til at plante små frø rundt omkring og skabe bevidstheden om, at folkedans er ret sjovt

Nathasja

De kan sammensætte mange forskellige arrangementer til forskellige aldre og Nathasja har endda lavet hold for handicappede, som ikke alle kan danse i par. Det er kun en spændende udfordring for Nathasja, der lægger vægt på, at her handler det om at bruge dansens karakter og tilpasse den til målgruppen.

I DGI sammenhænge har Annelene og Nathasja også lavet en række inspirationskurser til erfarne folkedansere, hvor de gerne vil lære dem at lege og lytte. ”Vi håber mest af alt, at vi kan inspirere danseinstruktørerne til at gribe dansene an på en ny måde.” Fortæller Nathasja, der gerne viser, hvordan folkedansen kan blive mere levende. Annelene supplerer med, at deres grundtanke er, at man skal lære ved at lege, fremfor altid at følge den traditionelle måde.

Begge er de opvokset og opdraget med den traditionelle folkedans og selvom de ønsker at udvikle og inspirere, så er det altid med stor respekt for det traditionelle, at de møder erfarne folkedansere. De kommer aldrig for at ødelægge noget for nogen. Til gengæld oplever de næsten altid, at det er en god oplevelse, når de kommer med deres inspiration.

Nordisk Dans

Hvad er folkemusik?

Annelene: Det er meget svært at definere! Umiddelbart er der fire grene.

1: Spillemandsmusik, noget der danses til i foreninger.

2: Traditionel folkemusik, det klinger også af folkedans.

3: Folkemusik, det kan sagtens være på en scene uden dans

4: Folk, det er helt sikkert på en scene og uden sammenhæng til folkedans

Nathasja bruger kun den brede definition: Jeg spiller folkemusik. Hun mener, at du kan sammenligne det med at købe æbler. Æbler er også forskellige, men samtidigt også det samme.

I Danmark er der kun en folkemusik-linje på MGK i Kolding og Musikkonservatoriet i Esbjerg.

Vis mere Vis mindre

De traditionelle folkedanserforeninger savner nye og i særdeleshed yngre medlemmer. Og det er ingen hemmelighed at ordet folkedans godt kan være en barriere for unge. Annelene og Nastasja vil meget gerne have flere med og gør meget for det, blandt andet med deres events og inspirationskurser. Men faktisk er der noget andet, der også er begyndt at spire i Danmark. Det er konceptet Nordisk Dans.

Nordisk Dans kunne kaldes en moderne form for folkedans. Det er traditionelle danske folkedanse, suppleret med nye danse fra Sverige, Finland og Norge. Det er blevet særdeles populært i storbyerne i Danmark og har tiltrukket mange fra især studiemiljøet. Arrangementerne finder sted en gang i måneden og har dermed en anden form end den traditionelle foreningsdans.

Ifølge Annelene, så har folkemusikken udviklet sig i mange år. Blandt andet ved, at det har fået sin egen linje på musikkonservatoriet og på mange musikskoler har de ligeledes åbnet op for det. Derfor håber de, at blandt andet med Nordisk Dans kan dansen stille og roligt følge med.

Det interessante er, at folkemusik kan godt uden dans, men folkedansen kan ikke uden musik

Annelene

Og som Nathasja siger, hvorfor skulle børn ikke kunne gå til folkedans eller nordisk dans ligesom de går til fodbold, håndbold og gymnastik?