Jeg fortryder kun de dage jeg ikke danser

Jack danser Linedance tre gange om ugen, men han er ikke helt ligesom de andre. Jack har nemlig gigt og dansen hjælper på hans smerter.

Jack Leonhard Thielsen Foto: Camilla Vestergaard Søndergaard

Snart 60-årige Jack har fundet midlet mod sine gigtsmerter, det er Linedance. ”Jeg burde ikke kunne danse” udtaler han ”men det kan jeg!” Jack har måtte opgive meget efter han fik sin diagnose, blandt andet flyttede konen og han i et mindre hus, som var mere overskueligt.

Jack fik vendt sit livssyn efter et ophold på et gigthospital. Det var en hård tid efter han fik sin diagnose, op på sit ophold formåede Jack at ændre sin tankegang, så fokus var på, alt det han kan med sit liv, fremfor alt det han ikke kan. 

”Jeg lærte, at hvis jeg styrer mit liv gennem bagspejlet, så kører jeg galt. Man sætter sig jo heller ikke ind i sin bil og tror at man kan køre hjem fra arbejde kun med bagspejlet. Vi må alle lære at se fremad” og det gør Jack nu.

Det var en fysioterapeut og en ergoterapeut der blev træt af at høre ham tale, om alt det han ikke længere kunne. ”En dag kom de og sagde, nu skal du altså fortælle mig noget, som du godt kan” og for Jack var det et wakeup-call. ”Det har været en lang proces, og nogle gange skal man møde nogle mennesker, der siger det råt for usødet. Det får en til at tænke: Vil du virkelig levet livet sådan? Og så må man jo komme videre.” Jack besluttede, at livet ikke skulle leves i bagspejlet og så fandt han Linedancen.

Hvad er Linedance?

Linedance er en danseform hvor man danser hver for sig, men samlet i en stor gruppe. Til Linedance danser du på linjer og får både motioneret kroppen og de små grå.

Linedance er en social danseform, hvor fællesskabet vægtes højt, så du står aldrig alene til en træning. 

DGI har ca. 130 foreninger med Linedance fordelt over hele Danmark.

Vis mere Vis mindre

Danseglæde er god for kroppen

Musik og bevægelse er ikke nyt for Jack, han har tidligere dyrket Freestyle Aerobic. ”Man går faktisk og mister humøret, når man ikke kan gøre det, som gør en glad.” 

Heldigvis for Jack blev han ved et tilfælde introduceret for Linedance. Her oplevede han et enormt sammenhold og kunne sætte sin tidligere viden fra Freestyle Aerobic i brug.

Jack danser nu Linedance på 6. år, og selvom der ikke er mange andre mænd i lokalet, så bliver han ved med at komme. ”Jeg har været vant til, at der ikke var mange mænd til Freestyle Aerobic og jeg er fuldstændig ligeglad når vi danser” siger han med et smil i stemmen ”men jeg kunne da godt tænkte mig at der var flere mænd med, men det er fordi de ville have godt af det” tilføjer Jack grinende. 

Dansen fylder nemlig meget i hverdagen og Jack kan slet ikke få nok af den medrivende stemning, som både de dygtige instruktører og de andre deltager skaber i hallen i Snejbjerg ved Herning.

Jack ved godt, at dansen nok ikke kan hjælpe alle, men han har et god råd til dem som står med problemer i livet: 

”find det, som gør jer glade, og så er det sådan set lige meget hvad det er”. For Jack blev dansen en håndsrækning.

”For mig er det et frirum, at komme ud og danse i foreningen, fordi du bliver tvunget til at fokusere på dansen. Så slemt er livet heller ikke, selv ikke på en dag hvor man tænker KÆMFT HVOR HAR DU ONDT. Så kommer man ud, varmer op, mærker energien og pludselig er der gået en time eller halvanden så har man det faktisk rigtig godt både fysisk og mentalt.”

Jacks store ønske 

Jack har kun et enkelt ønske, at flere ville komme til dans. ”Det med at danse og lytte til musik, det er godt. Hvis man bare kunne få flere til at danse ville verden være et bedre sted.” Selv ønsker Jack at blive ved med at danse, for Linedance gør ham bare glad.