Corona styrker fællesskabet i foreningen
Mens mange sport- og idrætsaktiviteter har været lukket helt ned under sundhedskrisen de seneste måneder, så har esporten vist, at træning, kamp og fællesskab også fungerer online.
For mange foreninger har nedlukningen af samfundet betydet total omlæggelse af alle deres esportsaktiviteter og ført til nye kreative digitale tiltag.
Nogle af de foreninger, der har foretaget online-initiativer er Bredballe IF, Gylling eSport og Furesø eSport.
Hos Bredballe IF har man ligesom i mange andre foreninger valgt at varetage holdtræningen online. For oldboysholdene endte omlæggelsen til onlinetræning med at blive en stor succes, men for både deres U15- og U11-hold har onlinetræningen været udfordrende, da det simpelthen var for hårdt for trænerne og ofte førte til interne konflikter.
Derfor valgte man hos Bredballe IF at aflyse U11 træningsholdene, da trænerne vurderede, at det ville give for mange problemer, hvis man valgte at afvikle træningen online.
Trænerne skældte ud
“Generelt oplevede vi, at online-adfærden blev slæbt med til træningen. Det med, at spillerne ikke kunne se hinanden eller træneren i øjnene gjorde, at mange glemte/følte, at der var frit spil. De glemte, at træneren var online. Som træner skældte vi utrolig meget ud i denne periode.” Fortæller Jesper Hyldenbrandt Bjerre, der er træner i Bredballe IF.
Men selvom onlinetræningen ikke nødvendigvis har været en positiv oplevelse for alle holdene i Bredballe IF, så valgte man alligevel at få det bedste ud af tilværelsen under de restriktive forhold og stillede derfor op med tre ungdomshold og to oldboyshold i YouSee eSportligaens #StayHome LAN.
Dette resulterede faktisk i en sejr for BIF Alpha, og BIF Oldboys vandt ligeledes i B-rækken.
Fællesskabet er stærkt
Længere mod nord, hos Gylling eSport, blev verdenen også vendt på hovedet, da meldingen om nedlukning af idræts- og sportsaktiviteter blev en realitet.
Netop som de lige havde nået at flytte ind i deres nye esportslokaler efter mange timers frivilligt arbejde, var corona over Danmark, og Gylling eSport måtte forlade deres nye lokaler og vende tilbage til en hverdag med onlinetræning.
Omlæggelserne til online-træningen var ikke uden problemer og krævede både fleksibilitet og omstillingsparathed – kompetencer, som langt de fleste esportsudøvere heldigvis besidder.
Hos Gylling eSport lærte man derfor hurtigt, hvor stærkt fællesskabet i foreningen er. Børn og unge kunne ikke længere se og møde hinanden fysisk i skolen, esportslokalet eller fritidsklubben, og dette savn til hinanden affødte nye online-initiativer, hvor der i løbet af træningssessionen blev snakket uformelt om corona, hvad ungerne havde lavet derhjemme, og om de havde haft en god dag.
“Dette fungerede ved at jeg gav mere plads til, at vi inden træning brugte mere tid på, at bare snakke med hinanden. Det blev til en uddybning af min normale start på en træning, hvor jeg altid lige starter med at spørge, om det har været en god dag. Mange af ungerne måtte kun se én af deres kammerater i korte perioder og de savnede hinanden vildt meget. Derfor tænkte jeg, at træningen ville blive bedre, hvis bekymringer, afsavn, leg og fnis fik en prioritering også for at udvise samfundssind og hjælpe forældrene, der også var presset i denne tid.” Fortæller Peter Dalsgaard Larsen, der er udvalgsformand i Gylling eSport.
Sæsonen forlænget
Med 1,5 måned tilbage af esportssæsonen valgte Gylling eSport at forlænge sæsonen, da medlemmerne virkelig havde behov for det online-fællesskab, som man i Gylling eSport havde skabt under corona. I maj måned valgte de derfor at deltage i YouSee eSportligaens #StayHome LAN, hvilket resulterede i en andenplads for oldboysholdet og modtagelsen af FairPlay-prisen.
Hos Gylling eSport glæder man sig derfor til at kunne vende tilbage til en nogenlunde normal tilværelse igen. Selvom corona har budt på både op- og nedture, så er det bare federe at kunne sende en knuckle eller highfive fysisk igennem lokalet, fortæller Peter Dalsgaard Larsen.
Et nyt online-fællesskab
En anden forening, der også har taget online-initiativet til sig er Furesø eSport, som ligger nord for København.
Her gik man, som mange andre foreninger, fra en hverdag med fysisk samvær og fællesskab til nu at skulle varetage træningen af blandt andet CS:GO, LOL og Fortnite online. Man etablerede derfor hurtigt Furesø eSport Online, et helt nyt online-fællesskab, hvor eksisterende og nye medlemmer kan dyrke esport i trygge rammer under ledelse af klubbens instruktører.
"Èn af de ting vi erfarede om dét at leve 100% online i en periode er, hvor omstillingsparate og kreative vi danskere i virkeligheden er, når situationen kræver det. Specielt var vores unge trænere indstillet på at steppe op lynhurtigt, få øje på mulighederne, og tage et ekstra ansvar, hvor de udnyttede deres kompetencer omkring online-kommunikation i Discord og andre værktøjer. Vi tror det var en stor hjælp i mange familier, at den arena, som vores nye esport-forenings-community var blevet kort forinden, ikke også faldt sammen, når samfundet i øvrigt var ved at vælte omkring ørerne på os alle", fortæller Mogens Brolin, der er formand i Furesø eSport.
Supplement til det fysiske møde
"Det vi også tager med os ud på den anden side af Corona-krisen er, at online-træning er et spændende supplement til at mødes fysisk, hvis det bliver brugt rigtigt. Dog ligger der en opgave i at få kommunikeret til vores medlemmer og deres forældre, at dét at træne seriøst online under ledelse af sin forenings-instruktør, det er ikke en fribillet til 2 timers ekstra skræm-tid," siger Mogens Brolin.
Lige fra foreningen blev grundlagt, har Furesø eSports lagt vægt på, at medlemmerne dyrker motion ved siden af esporten. Esport er som mange andre sportsgrene en performancesport, hvor sundhed og velvære er vigtigt for at kunne præstere og trives.
En af de største bekymringer for Furesø eSport under corona-tiden var derfor, at deres medlemmer ikke fik rørt sig nok. Derfor valgte man at indgå et online-samarbejde med eAthlete.dk og eFysio.dk som et supplement til samarbejdet med naboen Farum Bokseklub og andre lokale idrætsforeninger.