Digital dannelse i esport skal skabe en sund kultur

Esportsmiljøet er præget af digital mobning og en hård tone spillerne imellem. Både blandt dem, der konkurrerer mod hinanden, og blandt medspillere på det samme hold.

Trænere i esport skal være med til at skabe en positiv tone i spilmiljøet. Foto: Palle Skov

"Der kan nærmest være en hetz mod den spiller, der er virkelig dårlig. Alle savner en syndebuk, når de taber, eller når holdet taber og rykker ned på rankinglisten."

Sådan omtaler Christian Cramer Nielsen, mangeårig gamer og manden bag en specialeafhandling om undervisning i esport, online spilmiljøet.

En af årsagerne til den barske tone er esports hidtidige rolle som en subkultur, hvor gamerne er blevet socialt stigmatiseret, som han forklarer det.

"Jeg spurgte unge gamere på to skoler med esport linjer om det."

"De svarede, at de ikke var åbne om deres passion for esport, fordi de fleste andre unge enten ikke forstod, hvad spillene gik ud på, eller så det som spildtid uden nytte."

E-sportspil kan ses som et middel, der kan bruges til det gode. Især hvis idrætsforeninger kommer på banen med deres kultur

Christian Cramer Nielsen, mangeårig gamer

Forældrefrygt skal imødegås

Mange forældre er bange for at se de ofte voldelige spil som Counter-Strike gøre deres barn voldelig.

De unge gamere betragtes også som asociale af jævnaldrende uden at blive anerkendt for det, de kan foran en computer.

"Men esportspil kan også ses som et middel, der kan bruges til det gode. Især hvis idrætsforeninger kommer på banen og viser, at der er stor værdi i at mødes i klubben, træne og spille sammen," siger Christian Cramer Nielsen.

Læs mere om esport i foreninger

Se Udspil-temaet "Gamere erobrer foreninger" om esport

Konkurrence gen og hyggespil

Halvdelen af esport gamere har et stort konkurrencegen med drømme om at vinde de store penge.

En del af dem har sikkert spillet badminton, bordtennis eller anden konkurrencesport før.

Den anden halvdel passede ikke lige ind i den velkendte sportsverden, måske fordi de ikke kunne det fysisk, som andre forventede af dem.

"Især de sidstnævnte kan idrætsforeninger skabe et univers for præget af fællesskab, hygge og den prestige, de kan hente ved at vinde kampe mod ligestillede," pege Cramer Nielsen Christian på.