Esport er for piger (og kvinder)

Hedensted Esport har startet et pigehold, hvor unge piger lærer at spille Counter-Strike. Holdets popularitet har været overvældende, og nu har de også startet et kvindehold.

Pigerne elsker at gå til esport, hvor der er plads til sjov og leg. Foto: Rakel Hindborg Hansen

”Jeg tror, at pigerne er glade for at have en kvindelig træner, så de kan se, at piger i esport er okay og fuldt ud acceptabelt. Træningerne slutter med krammere og udråb som: "jeg elsker at gå til esport", og det er super fedt at se, hvor glade de er for træningen.”

Rakel Hindborg Hansen havde kun boet i Hedensted i kort tid, da pigeholdet startede op. Alligevel var hun klar til at trække i trænertrøjen, da de spurgte hende. I dag er hun træner for både pige- og kvindeholdet.

Det, at jeg er kvindelig træner, viser, at vi findes – og at piger ikke er unicorns i esport

Rakel Hindborg Hansen, pige- og kvindetræner i Hedensted Esport

Hedensted Esport blev dannet for at få de unge ud af værelserne og ind i et fællesskab.

”Vi ville give de unge et fællesskab med kammerater med en god tone, fysisk træning og en klubfølelse med plads til både taktikker og sund konkurrence, som hvis man går til fodbold. For os er det vigtigste sammenhold og tolerance, og at der er plads til alle – lige fra børn med ADHD eller autisme til selvfølgelig piger og kvinder i esport,” siger Ronnie Jensen, formand i Hedensted Esport.

Give noget videre

Rakel har ikke tidligere været træner, men har altid været en del af esportsmiljøet. Siden hun var ung har hun gamet og er blandt andet arrangør af ’Dansk E-Sport Festival’ og var en del af PR-teamet til ’Geeks Gone Wild’.

”Nu er jeg snart 30 år og reaktionstiden er ikke, hvad den har været – så jeg er ikke ligefrem Global Elite. Det giver mig derfor meget at lære fra mig og bidrage til at få flere piger ind i esporten. Og så havde jeg lyst til at være med til at starte noget op, som jeg brænder for,” siger hun.

Pigerne er mellem 9 og 13 år, og Rakel tror, at de er glade for at have hende som træner og forbillede.

”Det, at jeg er kvindelig træner, viser, at vi findes – og at piger ikke er unicorns i esport. Pigerne skal forstå, at det er helt okay at være pige og dyrke esport,” siger hun.

Motiverede nybegyndere

De er 10 piger på pigeholdet, og de mødes en gang om ugen og spiller Counter-Strike. Kun et par af pigerne havde prøvet spillet før, da de kom til første træning.

”Flere af pigerne har stået og kigget deres storebrødre over skulderne og set dem spille Counter-Strike, og nu vil de også prøve. Selv om de er nybegyndere, brænder de virkelig for spillet,” siger hun.

Rakel er selv vant til at spille med dygtige spillere, så det var en udfordring at starte helt fra begyndelsen. DGI’s esportstræner grunduddannelse gav hende dog inspiration og redskaber til at sammensætte et relevant træningsforløb.

Flere af pigerne har stået og kigget deres storebrødre over skulderne og set dem spille Counter-Strike, og nu vil de også prøve. Selv om de er nybegyndere, brænder de virkelig for spillet

Rakel Hindborg Hansen

”Jeg har tænkt over, hvordan jeg gerne selv ville have lært spillet, dengang jeg startede. Jeg prøver at integrere så meget leg som muligt, men selvfølgelig også give dem en grundforståelse for Counter-Strike – altså hvordan man bevæger sig i spillet, hvordan banerne ser ud, og hvad målet er,” siger hun.

Leg og grin i højsædet

Drenge og piger har en tendens til at gå forskelligt til spil. Drenge vil gerne være bedst og vinde, imens pigerne hellere vil hygge og lege.

”Piger måler deres succeser ud fra andre parametre end drenge, som er mere konkurrenceorienterede. Pigerne på mit hold hygger sig med hinanden og render rundt i banerne og skyder høner og leder efter ting. Min træning fokuserer også på leg og at lære spillet, inden vi på sigt ser nærmere på taktikker, våbenstrategier og mechanics,” siger hun, men fortsætter med et smil:

“Det ændrer dog ikke på ambitionerne om at vinde over drengene til kommunemesterskabet næste år.”

Det er en stor motivationsfaktor, når man sammen har hinanden i ørerne og lægger taktikker og fejrer sejre

Rakel Hindborg Hansen

Kommunikationen er vigtig på et esportshold, og den kommer heldigvis naturligt på pigeholdet.

”Jeg har tit oplevet, at der er drenge på drengehold, som ikke siger et ord. Det kan godt være et problem på et hold, hvor kommunikationen er vigtig. Men på pigeholdet er de rigtig gode til at snakke og grine med hinanden – også de mere introverte,” siger hun.

Forældrene er med

Rakel arbejder målrettet for at involvere forældrene, fordi det er vigtigt, at de forstår esporten og deres barns idræt. Heldigvis er esport blevet langt mere mainstream i de senere år, hvor man ikke længere skal tune ind på twitch.tv eller nichemedier for at følge esport – nu kan man bare tænde for DR eller TV2.

Når forældrene ser børnene dyrke esport i en forening, giver det dem en helt ny forståelse.

”Tidligere har forældre set deres børn skyde terrorister i hovedet på skærmen og tænkt, at det ubetinget er en dårlig ting, og at børnene bør dyrke en ’rigtig sport’. Når de nu kommer ned i foreningen, ser de en helt anden side. De ser sammenholdet, passionen og glæden”, siger hun.

Lige nu har vi en pige på mit hold, der spiller om onsdagen, hendes bror om mandagen, hendes far om torsdagen og hendes mor senere om onsdagen

Rakel Hindborg Hansen

Mødrene til pigerne på pigeholdet spurgte Hedensted Esport, om de ikke ville oprette et kvindehold, så de endnu bedre kunne forstå børnenes spil. Hedensted Esport lyttede og oprettede holdet med Rakel som træner.

”Det er utrolig fedt, at vi nu har alle med. Lige nu har vi en pige på mit hold, der spiller om onsdagen, hendes bror om mandagen, hendes far om torsdagen og hendes mor senere om onsdagen. Det er sindssygt fedt, at forældrene har accepteret og taget esporten til sig – så man lige så godt kan dyrke esport som fodbold i en forening”, siger hun.

Kvinder1

Gaming eller cocktails

Rakel har været i esporten fra en ung alder, og hun har oplevet, at esporten pludselig er socialt anerkendt.

”Nu har jeg veninder, der spørger, om de ikke kan komme ned i foreningen og få undervisning i Counter-Strike. Der er virkelig sket meget, for det var jo de samme veninder, der tidligere rystede på hovedet, når jeg sagde, at jeg skulle game i stedet for at tage i byen og drikke cocktails”, siger hun.

... det var jo de samme veninder, der tidligere rystede på hovedet, når jeg sagde, at jeg skulle game i stedet for at tage i byen og drikke cocktails

Rakel Hindborg Hansen

Når flere piger sidder ved computerskærmen på enten værelset eller i esportsforeningen, kommer der også flere kvindelige ansigter i esportsmiljøerne.

”Jeg arrangerede et LAN tilbage i 2013, hvor jeg husker, der kun var en pige. Så det er fedt at være til LAN eller ude til esportsarrangementer i dag og se, at pigerne er alle steder,” siger hun. 

FPS og MOBA versus The Sims og Candy Crush

Hvis man ser på de største spil som ’Counter-Strike: Global Offensive’ og ’League of Legends’, så er pigerne stadig meget underrepræsenterede, men i andre spil er pigerne godt med.

”’Fortnite’ har utvivlsomt været medvirkende til at piger rider med på esportsbølgen, fordi det cartoonish look har appelleret til dem. Det er et let spil at lære og spille, og det er sjovt, selvom man ikke ender på førstepladsen. Hvis de så vil videre til et mere ’seriøst’ spil, begynder de eksempelvis at spille CS:GO,” siger hun og fortsætter:

”Pigerne har tidligere spillet spil som ’The Sims’ eller spil på mobilen som ’Candy Crush’ eller ’Hay Day’, imens drengene har spillet de store FPS- og MOBA-titler. Derfor er hele 48 % af esportsudøverne faktisk piger, hvis man definerer esporten til at dække spil foruden de store pc-titler. Pigerne har nok haft en tendens til solospil eller spil, hvor de kan pause spillet. Men nu har de fået øjnene op for fællesskabet ved at game på et hold i en forening frem for solo at spille ’The Sims’. Det er en stor motivationsfaktor, når man sammen har hinanden i ørerne og lægger taktikker og fejrer sejre.”

Jeg håber, at flere esportsforeninger vil starte et pigehold, så der bliver plads til alle. Pigerne vil rigtig gerne, men de kommer kun i gang, hvis de har et sted at være

Rakel Hindborg Hansen

Esport favner alle

Esport favner både piger og drenge, men esportens styrke er også, at uanset fysik begynder alle det samme sted.

”I esport har alle de samme muligheder for at nå langt. Ligegyldigt om man er høj, lav, tyk eller tynd, så kan alle blive lige gode. Det skaber en god balance, når man har de samme forudsætninger, og det er især vigtigt for piger, der kan se sig selv og andre ud fra idealer om, hvordan man bør se ud for at få succes,” siger hun og fortsætter:

”Jeg håber, at flere esportsforeninger vil starte et pigehold, så der bliver plads til alle. Pigerne vil rigtig gerne, men de kommer kun i gang, hvis de har et sted at være,” slutter hun.

Gruppebillede3