Esport skaber fællesskab blandt retspsykiatriske patienter

Psykiatriske patienter øver sig i sociale relationer, når de spiller Counter-Strike på et retspsykiatrisk afsnit i Aarhus. Tiltaget skal nu udvides til hele landet.

”Patienterne sidder alligevel og spiller, og vi vil møde dem der, hvor de er gode. Så vi har lavet et pædagogisk tilbud om Counter-Strike som holdtræning,” siger pædagog Morten Trier Josefsen, der er DGI-uddannet esport-instruktør med CS:GO B-overbygning.

Følelsen af fællesskab er vokset, og patienterne snakker mere sammen på Retspsykiatrisk Afsnit R4 på Aarhus Universitetshospital i Skejby, efter at to medarbejdere begyndte at spille Counter-Strike med patienterne for fire år siden.

Læs også: Medlemmer strømmer til Esport Vesthimmerland

Via Counter-Strike kan patienterne øve sig i at indgå på holdet, følge en fælles taktik, kontrollere aggressive følelser og holde en god tone i pressede situationer, fortæller den ene af initiativtagerne, pædagog Morten Trier Josefsen, der er DGI-uddannet esport-instruktør.

”Patienterne er ikke i tvivl om, hvem der sætter rammerne. Men de oplever et ligeværd i gruppen på tværs af, hvem der er indlagt, og hvem der er behandler. Om medspilleren har en diagnose, en dom eller er en uddannet medarbejder bliver ligegyldigt, når vi spiller, for her er alle vigtige for holdet. Det er lidt magisk,” smiler han.

Tiltaget har så gode resultater, at det i løbet af 2021-22 skal udbredes til de andre retspsykiatriske afdelinger i hele landet.

Har skabt et attraktivt fællesskab

Patienterne på en retspsykiatrisk afdeling har gjort noget kriminelt og fået en dom, men de er for syge til at komme i fængsel. Typisk har de svære psykiske lidelser som skizofreni. Patienter med en behandlingsdom er oftest indlagt i to-tre år, mens dem, der har fået en anbringelsesdom, generelt er indlagt i fem-seks år.

Ideen til at indføre esport på afsnittet opstod, fordi to patienter nærmest ikke lavede andet end at spille på computer, og behandlerne havde svært ved at få en god kontakt til dem, fortæller Morten Trier Josefsen. 

”Vi forsøgte at indføre spilletid, og i perioder tog vi computerne fra dem, men det skabte kun konflikter. Så fandt vi på at møde dem på den arena, hvor de var gode, og gøre dét til en del af behandlingen.”

Der blev indkøbt computere, og i løbet af kort tid var den ugentlige træning et tilløbsstykke. Selv nogle patienter, der ikke havde spillet esport før, ville gerne være med.

Læs også: Corona styrker fællesskabet i foreningen

Det er attraktivt at være en del af gruppen og dyrke noget positivt med hinanden

Morten Trier Josefsen

”På en retspsykiatrisk afdeling handler behandlingen ofte om at ændre noget hos patienterne. Vi arbejder med de stemmer, de hører, med deres adfærd og medicinering, og det hele kan opfattes af patienterne som ’Du er ikke okay, som du er, og vi skal lave om på dig’. Men når vi spiller esport sammen, oplever de, at her er de faktisk gode. De har betydning, og vi har positive forventninger til dem. Det er et helt andet udgangspunkt for samarbejdet,” forklarer han.

Klare rammer styrker fællesskabet

Esport-træningen foregår hver onsdag fra cirka klokken 15-22 plus måske en gang i weekenden. Der er altid to instruktører (medarbejdere) til stede og som regel fem til ni patienter. Ingen andre aktiviteter tiltrækker så mange af de i alt 16 patienter på afsnittet.

Her er ikke dannet en decideret esportforening. Men i computerrummet er rammerne lige så klare, som hvis det havde været en forening:

”Der skal altid være instruktører til stede, og instruktørerne skal være forberedte. Vi taler ordentligt til hinanden. Når deltagerne kommer, må de ikke spille solospil, inden vi går i gang - de skal vente på, at det fælles spil begynder. Alle skal bidrage til det fælles og følge de taktikker, vi har besluttet i fællesskab. Det er jo frivilligt, om patienterne vil være med, men med de her rammer prøver vi at skabe oplevelsen af, at alle er en del af noget større,” fortæller Morten Trier Josefsen.

Træningen begynder med en lille halv times genopfriskning af de taktikker, der arbejdes med, og hver spiller får nogle individuelle ansvarsområder. Hvis der er spillere nok til to hold, spiller de mod hinanden, men ellers spiller de som ét hold mod andre hold uden for murene.

Har givet liv på afsnittet

”Vi tænker esport som en arena for at udvikle sociale kompetencer. Nogle af vores patienter har svært ved at være sammen med andre i længere tid, men her sidder de koncentreret i mange timer sammen. De øver sig i, hvad man gør og ikke gør i en gruppe, hvordan man taler sammen, og i at tage lederskab, når det kræves - og at indordne sig, når det kræves,” fortæller Morten Trier Josefsen.

Læs også: Spiller dit barn for meget? Sådan undgår I konflikterne

”Mange patienter kan føle sig stigmatiserede, fordi de både er psykisk syge og har en dom for noget kriminelt. Men i spillets verden er de først og fremmest spillere, og her er de vigtige for holdet. Så de kan indtage en ny rolle og få anerkendelse for de kompetencer, de viser i spillet, for eksempel at de følger holdets strategier, er gode til at sætte holdet eller til at bevæge sig på banen,” forklarer han.

Den store interesse for at spille Counter-Strike har givet et helt andet liv på afsnittet:

”Tidligere kunne der være meget stille på gangene. Nu taler patienterne mere sammen, og jeg hører tit, at de planlægger, hvad der skal ske ved næste træning. Når jeg møder ind til en weekendvagt, står der ofte tre-fire-fem patienter ved indgangen og spørger, om vi skal spille i aften, for de ved, hvem der er klar, og de har samlet et hold. Det er fedt,” siger han.

Nogle gange spiller holdet mod et psykiatrisk bosted ved Viborg, som også har esport, for det sjoveste er alt andet lige at spille mod nogen, de kender lidt. De har også spillet mod en patients familie, et helt hold af nevøer. Snart er der en ny modstander: Der er et hold på vej i den almene psykiatri, hvor Mortens tidligere kollega nu har job.

”Drømmen er at etablere et bredt tilbud om esport for psykiatriske patienter og for tidligere indlagte. Så kunne de mødes og spille mod hinanden i hold - ikke som deres diagnoser, men som dygtige Counter-Strike-spillere,” siger Morten Trier Josefsen.

Et forskningsprojekt, der endnu ikke er offentliggjort, har undersøgt betydningen af esport for patienternes sociale relationer og for alliancen mellem patienter og professionelle på det retspsykiatriske sengeafsnit. Resultaterne ventes offentliggjort i løbet af 2021.