Esportstræner: ”Practice what you preach”

Martin giver unge esportsspillere de muligheder, han ikke selv havde, da han var ung. For ham er en god træner ikke en, der er god til et spil, men en, der med tålmodighed og empati udvikler de unge gamere i og uden for spillet.

Tilbage i 2008 knoklede Martin Johansen for at blive professionel Counter-Strike-spiller, men han vandt ikke nok til at kunne leve af sin drøm. I dag er han esportstræner og formand i Kolding E-sport, hvor han vil give børn og unge den træning, stabilitet og forståelse, han ikke selv fik i esportens tidlige år.

”Jeg blev grebet af Counter-Strike: Source og hele universet udenom. Jeg fandt kammerater at spille med, og så dannede vi et hold og knoklede for at blive gode. Vi var en del af turneringsmiljøet, hvor vi skiftevis tog til LAN og udskiftede spillere. Jeg har altid elsket konkurrenceelementet, og som træner kan jeg føre det videre og samtidig hjælpe unge spillere,” siger Martin Johansen, træner og formand i Kolding E-sport.

Martin opdagede for to år siden, at der ikke var noget foreningstilbud i Kolding.

”Jeg tænkte, at det måtte kunne lade sig gøre at starte noget her. Så jeg tog skridtet og kastede mig ud i det som formand og træner i Kolding E-sport,” siger han.

Det, som er vigtigst for mig, er, at man selv er, som man ønsker, at sine spillere skal være, og når de udvikler sig personligt, skal det spilmæssige nok komme med hen af vejen

Martin Johansen, træner og formand i Kolding E-sport

Return on investment

Martin har en evne til at dygtiggøre sig i det, han sætter sig for – og så er det lige meget, om det er i rollen som Counter-Strike: Source-spiller eller som træner. Det er tydeligt, at Martin går forrest og er passioneret for at løfte sine spillere.

”Jeg elsker, at jeg i esportstræningen kan se resultater med det samme. Det giver mig en følelse af, at jeg gør noget rigtigt, når jeg ser mine spillere udvikle sig både i spillet og personligt,” siger han.

Logik lærer empati

I Kolding E-sport træner Martin typisk spillere på mellem 12-15 år. Han forklarer, at børn og unge i den alder ofte tager beslutninger ud fra deres eget synspunkt, og hvis en anden ikke tænker som dem selv, så er det forkert.

”Som træner og tredjepart kan jeg tage fat i en spilsituation, hvor en spiller bliver sur på en medspiller, og så kan vi sammen gense kampen og snakke om, hvad det bedste er at gøre i scenariet,” siger han og fortsætter:

”Når de får lov til at reflektere med logik, lærer de, at det, som medspilleren gjorde faktisk måske var rigtigt nok, men at han eller hun bare ikke ville have gjort det på samme måde. Både personligt og spilmæssigt løfter det dem at lære, at ikke alle er ens, og at det er OK, at de er forskellige. Der er jo også en grund til, at der er forskellige roller på et hold.”

... lige pludselig er Counter-Strike mainstream og anderkendt og noget, man kan tale om til familiefrokosterne. Det var anderledes, da jeg var yngre, hvor jeg bestemt ikke kunne snakke om, at jeg gamede som hobby og gerne ville være professionel

Martin Johansen

Vær selv, som dine spillere skal være

Som esportstræner skal man være i øjenhøjde med sine spillere og være empatisk – og så gøre dét, som Martin kalder practice what you preach.

”Man skal være god til at forstå andre mennesker, og så skal man være tålmodig. Som rollemodel skal du være et godt eksempel, og hvis du ønsker, at dine spillere skal være tålmodige med hinanden, skal du også være tålmodig med dem. Det, som er vigtigst for mig, er, at man selv er, som man ønsker, at sine spillere skal være, og når de udvikler sig personligt, skal det spilmæssige nok komme med hen af vejen," siger han.

Selvom man bestemt ikke behøver være den bedste til et spil, for at undervise i det, påpeger Martin, at det er en god ide at kende lidt til det spilmekaniske – så man ved, hvad der er rigtigt og forkert i spillet.

”Enhver kan vide, at det er en god idé at bruge en granat i Counter-Strike, men hvis man kaster en flashbang for at blænde modstanderen, kan en dygtig træner hjælpe, hvis spilleren kaster den forkert, og modstanderen kan nå at vende sig bort og derfor ikke bliver blændet. Det er altså en fordel, hvis træneren kender til de små ting i spillet, der kan hjælpe holdet med at vinde en runde, men bestemt ikke afgørende” siger han.

Sådan foregår træningen i Kolding E-sport

Esportstræningen varer ca. 2 timer og er typisk bygget op således:

  • Spillerne sætter eget udstyr op (5 minutter)
  • Teori om alt lige fra, hvad bevægelse gavner en gamer til, hvordan man laver et godt execute i Counter-Strike med flashbangs og røggranater (10 minutter)
  • Indøve teorien, dvs. en øvelse, som spillerne også kan tage med hjem og øve, hvis det eksempelvis er bevægelse, der er på programmet, eller indøve executet, hvis dét er dagens fokusområde (20 minutter)
  • En kamp, som typisk er online, da spillerne afslører for meget for hinanden, hvis de spiller indbyrdes mod hinanden. Martin forstyrrer dem ikke i kampen, men observerer taktik og samarbejde og noterer ca. 10 punkter på en tavle. Hvis de eksempelvis har øvet et execute, er det en af tingene, Martin holder øje med, hvordan de lykkes med (60 minutter)
  • Evaluering af kampen og snak om Martins punkter på tavlen. Punkterne er ofte konstruktive ting samt feedback til hver enkelt spiller, som de kan arbejde videre med, men selvfølgelig også ros, hvis noget er gjort godt i løbet af dagen, eller hvis Martin kan se, at én har brug for et ekstra skulderklap (10 minutter)
  • Resten af tiden er der fri leg, hvor de i Counter-Strike ofte spiller retake mod hinanden, hvor bomben plantes med det samme, og en runde derfor kun tager 35 sekunder, indtil bomben springer. Spillerne synes, det er sjovt, fordi de spiller indbyrdes med hinanden, og samtidig er det en god afslutning, da kampen kan slutte med det samme, når træningen er ovre.

Vis mere Vis mindre

Esport i foreninger nedbryder fordomme

De største spil i Danmark som Counter-Strike og Fornite har udviklet sig meget i de senere år, og synet på dem er blevet anderledes positive efter, at de er kommet ind i et foreningsmiljø.

”Foreningsmiljøet er traditionelt, og så blander man noget traditionelt med noget nyt – og lige pludselig er Counter-Strike mainstream og anderkendt og noget, man kan tale om til familiefrokosterne. Det var anderledes, da jeg var yngre, hvor jeg bestemt ikke kunne snakke om, at jeg gamede som hobby og gerne ville være professionel,” siger han.

Det er ikke relevant for foreningerne, om du er Global Elite, men om du vil lære fra dig og være en rollemodel for børn og unge. Spring ud i det – det er utrolig givende

Martin Johansen

Martin har en drøm om, at foreninger kan være et sted, hvor der bliver åbnet op for mange flere spiltitler, og hvor spillerne opfordres til at prøve nye spiltitler og spilgenrer.

”I foreninger er der potentiale til at udvikle paletten af spillede esportstitler, så også mindre spillede spil som Rainbow Six Siege eller Dota 2 kan komme ind i spillernes bevidsthed. Jeg begyndte at spille Counter-Strike: Source, fordi det ligesom var det spil, der blev spillet i min omgangskreds, og hvor jeg derfor fandt et fællesskab,” siger han og fortsætter:

”Tænk, hvis foreningerne kunne være et sted, hvor man kom ned med sine kammerater og havde det sjovt med at spille og lære et nyt spil, man ikke kendte. Der er så mange spil derude, og det kan ikke passe, at det er Counter-Strike, Fortnite og League of Legends, der er sjovest for alle. Det ville være fedt, hvis det ikke var flertallet, der dikterede, hvad man spillede, men at man spillede det spil, man er mest interesseret i.”

Sådan bliver du træner

I en forening er der plads til alle, der vil være træner, og man behøver bestemt ikke at være verdensmester for at undervise. Martin fortæller, at man uanset niveau altid kan finde nogle at undervise, og at det faktisk er ideelt, hvis man kun lige akkurat er bedre end sine spillere.

”Det er ligesom, at det kan være svært at forstå matematik, når matematiklæreren for tyvende år i træk underviser i en matematikregel, men at det pludselig giver mening, når sidekammeraten, der lige har forstået reglen, forklarer dig det,” siger han og forklarer videre:

”Hvis man i League of Legends er lykkedes med at klatre til Gold, så kan man lettere lære en Bronze-spiller, hvordan han baner vejen, end hvis underviseren er en Challenger-spiller, hvor det kan være sværere at sætte sig ind i en Bronze-spillerens udfordringer og spillestil.”

Derfor opfordrer Martin til, at man tager springet uanset niveau og holder øje med foreningers hjemmeside, Facebook- og Twitter-profil, hvor de slår op, hvis de søger en ny træner.

”Det er ikke relevant for foreningerne, om du er Global Elite, men om du vil lære fra dig og være en rollemodel for børn og unge. Spring ud i det – det er utrolig givende,” slutter han.