EVOTAG fik pulsen og glæden i top på esportcamps
Seks esportsforeninger prøvede kræfter med lasertagspillet EVOTAG, da de afviklede sommercamps i august. Begejstringen hos deltagerne var så stor, at flere foreninger nu vil samle penge til at indkøbe spillet.
’Sommerlejrens ubestridte højdepunkt’ og ’noget, vi meget gerne vil anskaffe os permanent’. Så klar er tilbagemeldingerne fra to foreningsformænd, når de skal gøre status på erfaringerne med lasertagspillet EVOTAG.
Virksomheden bag spillet, IR Squad, var i starten af august på besøg hos seks esports-sommercamps, og hos både HA85 Esport i Silkeborg og Alpha Esport Stevns var oplevelsen med spillet så positiv, at foreningerne nu vil forsøge at skaffe midler, så laserspillet kan blive en fast del af foreningens udstyr og træning.
"Meldingerne fra deltagerne var, at de synes, det var sommercampens ubestridte højdepunkt. Og det var endda på trods af, at der var et teknisk problem, nogle serverproblemer, der gav lidt udfordringer i starten. Alligevel var det en kæmpe succes. EVOTAG var en super god forlængelse af den tekniske træning bag computeren," fortæller Morten Dixen Olseth, hovedformand i Hvinningdal Aktivitetsforening af 1985, der er foreningen bag HA85 Esport.
Gør gamingoplevelsen til virkelighed
EVOTAG-laserspillet kan kort fortalt genskabe spændingen fra computerspil som Counter-Strike og Fortnite i virkeligheden. Det sker ved hjælp af en laserpistol, en såkaldt EVOtagger, der skyder med infrarød laser, og en EVOTAG-spilapp til smartphonen. Her kan man eksempelvis vælge mellem forskellige våben, som EVOtaggeren kan simulere.
Ved at løbe rundt udendørs, eksempelvis i en skov, en park, i en skolegård eller andre egnede arealer, kan spillerne genskabe meget af den gamingoplevelse, man får i first-person shooter-spil som Counter-Strike (se video af det her). Spillerne kan således gemme sig, lave baghold og udtænke angrebsplaner på samme vis, som de gør i skydespillene i den virtuelle verden. Og på den måde bliver fysisk aktivitet en sjov del af pakken, siger formand i Alpha Esport Stevns Mette Olsen.
"Vi var i de perfekte rammer med bakker og skov, så børnene rigtig kunne løbe og gemme sig. Det er en rigtig god måde at lege noget konditionstræning ind i børnene, så de opfatter det som sjov og ballade. De får pulsen op, kommer lidt væk fra skærmen, og vi kan lave noget alternativ træning," siger hun.
Hos Alpha Esport Stevns tog børnene hurtigt legen med EVOTAG til sig. Foreningen havde også de perfekte rammer til spillet, fortæller formand Mette Olsen. Privatfoto.
Mere bevægelse i esport
IR Squad var i 2020 blandt de fire vindere af iværksætterforløbet DGI Impact, og fik i den forbindelse 200.000 kroner til udviklingen af EVOTAG. Og for Christian Cramer Nielsen, esportskonsulent i DGI, giver spillet rigtig god mening for DGIs esportsforeninger.
"At få bevægelsesaktivitet ind i gaming og esport på en naturlig måde er noget af det, som DGI Esport går allermest op i, for det at gå til esport skal ikke være ensbetydende med, at man bliver mere usund. Vi ser EVOTAG som noget nær den perfekte løsning på, hvordan man kombinerer bevægelse og den gaming, vi kender fra vores esportsforeninger. EVOTAG har gjort det væsentligt lettere at motivere til bevægelse, for de har skabt et spil, hvor du kun vinder, hvis du flytter dig rundt i den virkelige verden, men hvor du stadig er tryllebundet af gaming-universet," siger Christian Cramer Nielsen.
Det var også det Mette Olsen, formand for Alpha Esport Stevns, observerede hos foreningens medlemmer, da de fik lov til at få EVOtaggeren i hånden og rende rundt i naturen og gøre gamingen virkelig.
"Vi går meget op i at, at vores medlemmer rører sig, og der giver EVOTAG rigtig god mening. Vi har flere forskellige esport-hold, hvor vi helt klart kunne bruge spillet til forbedre vores træning. Det gælder både kommunikationen mellem spillerne, men også at forstå bevægelsesmønstre og taktiske elementer. Der er mange ting fra EVOTAG-spillet, som kan tages med ind i eksempelvis CS:GO. Også rent teambuilding-mæssigt, fordi det bare er en sjov oplevelse for spillerne. Det er noget vi meget gerne vil anskaffe os permanent," siger Mette Olsen.
En flok glade EVOTAG-spillere på Alpha Esport Stevns sommercamp. Børnene var så vilde med EVOTAG, at foreningen vil nu forsøge at rejse penge til at købe spillet. Privatfoto.
Kan bruges i mange sammenhænge
Hos Alpha Esport Stevns var børnene så vilde med EVOTAG, at foreningen nu vil i gang med fundraising, så de kan rejse midler til at købe spillet, fortæller Mette Olsen. Og i Silkeborg hos HA85 Esport ser formand Morten Dixen Olseth også mange perspektiver i EVOTAG.
"Spillet giver rigtig god mening i forhold til vores træning: Vigtigheden af placering i forhold til at kunne skyde modstanderen, hvordan man dækker hinanden, så man kan ’trade kills’. Men det er også bare god underholdning. Det er en mega fed måde at bevæge sig på og få rørt sig, når man er gamer," siger han.
Er det noget du vil anbefale andre foreninger?
"Det synes jeg helt klart. Det egner sig også rigtig godt til events som byfest eller festuge eller større arrangementer som åbent hus, eller som et festligt indslag hvis man har inviteret medlemmerne til LAN-party. Det var ikke kun børnene, der synes det var sjovt, det var altså også os voksne, der gik op i det med hud og hår. Så det er klart noget, vi vil forsøge at anskaffe os," siger Morten Dixen Olseth.