Fokus på flere frivillige forældre i esportsforeningerne
De er nærmest uundværlige i enhver forening. Men det er ikke altid en selvfølge, at forældrene tager aktiv del i foreningsfællesskabet, selvom barnet er medlem.
Gør plads til forældrene i frivillighedsstrategien
Der er mange forskellige måder, hvorpå forældrene kan være med til at løfte esportsforeningen. Desværre tror mange ikke, at de kan bidrage til foreningen, fordi de måske ikke har kendskab til computerspil eller indblik i esport.
Mads Didriksen er esportskonsulent i DGI og har stødt på udfordringen adskillige steder.
”Forældrene spiller en ekstremt vigtig rolle i børnenes foreningsliv – særligt i esport, hvor frivillighedskulturen stadig er ny og formbar. Men mange forældre tror ikke, at de kan bidrage i en esportsforening. Omvendt er der også mange nystartede foreninger, der ikke har for vane, at kræve noget af forældrene til de mange unge medlemmer,” fortæller Mads Didriksen.
”Fuldstændig som i en hvilken som helst anden idræt, er der masser af opgaver, som ikke nødvendigvis kræver særlig indsigt i den specifikke sportsgren - men måske er forældrene slet ikke klar over, at deres hjælp kan betyde alverden for en esportsforening - og det skal vi sammen hjælpe forældrene med at indse,” forsætter han.
Prioritér forældremødet
Hos Faaborg Esport har man for nylig afholdt et lidt anderledes forældremøde sammen med DGI Fyn, hvor klubbens forældre fik et lynkursus - herunder et indblik i foreningen og esport generelt i foreningslivet. En af hovedpersonerne bag arrangementet er bestyrelsesmedlem, Stina Rein Greve, der bruger meget tid på at styrke forældrerelationerne og inddrage dem i foreningens arbejde.
"For at drive en esportsforening er det vigtigt, at vi har et højt informationsniveau og forsøger at engagere forældrene i foreningens aktiviteter. Et forældremøde sammen med DGI var derfor en oplagt mulighed for at invitere forældrene indenfor," fortæller Stina Rein Greve.
"Med forældremødet fik vi oplyst og åbnet sindet hos nogle af de forældre, der har følt sig usikre på esporten. Vi havde en fantastisk dialog om, hvordan foreningen skal se ud i fremtiden, og hvordan forældrene kan bidrage til denne udvikling," fortsætter Stina Rein Greve.
Forældremødet blev afholdt i lokalerne hos Faaborg Esport, hvor foreningen og DGI sammen faciliterede dagen. Arrangementet var en stor succes, og derfor håber Stina, at forældrene har fået øjnene op for, hvordan de kan understøtte foreningens arbejde med deres egne kompetencer og erfaringer.
Skab gode anledninger
Hos Karlslunde Esport har man inviteret forældrene til et opstartsmøde i forbindelse med deres opstarts LAN event. Jes Kjærsgaard Mølbak er formand i Karlslunde Esport og har taget initiativ til mødet, hvor han også har fået sparring og inspiration hos DGI.
"For os handler det om at skabe gode anledninger, hvor det virker naturligt for forældrene at deltage. Det giver mening at tage fat i forældrene, når de alligevel sætter deres barn af ved vores LAN. Det var ikke sikkert, at de dukkede op, hvis vi bare sendte dem en mail," fortæller Jes Kjærsgaard Mølbak.
"Vi har haft god dialog med flere forældre under corona. Vi har hjulpet dem med at komme på discord i forbindelse med onlinetræningen, hvor mange har lært en hel masse bare ved at være med og lytte. Nu er det på tide, at vi også får dem med op i vores lokaler, hvor mange slet ikke har været før," Fortsætter han.
Positiv tendens i flere foreninger
Flere foreninger er begyndt at bruge unge hjælpetrænere i samspil med frivillige forældre. Særligt på begynderhold eller hos de yngste er konstellationen blevet populær i mange foreninger.
”Der er masser af hjælp at hente hos de unge erfarne spillere, når det kommer til teknik og spilforståelse. Derfor håber jeg, at flere foreninger med tiden, vil benytte sig af unge hjælpetrænere i samspil med frivillige forældre til at stå for træningen i foreningen. Vi er klar til at klæde forældrene og de unge hjælpetrænere godt på,” siger Mads Didriksen.
Læs mere om forældreinddragelse og download DGI Esports 7 forældrebud her.