Fleksible trænerteams tiltrækker nye frivillige i esport

Fleksibilitet og introforløb er blandt metoderne, der gør Støvring eSport i stand til at engagere mange nye frivillige - også blandt folk, der ikke har været i en forening tidligere.

Træningen bygges op med opvarmning og derefter ca. 20 minutters undervisning, og så er der en god time til at spille og øve sig i det, man har lært. Børnene skal både have noget nyt med hjem og hygge sig med at spille. Foto: Lars Horn

Seks trænere til to hold, en vagtplan og en Messenger-tråd. Så kører træningen på de to Fortnite-hold mandag og tirsdag aften i Støvring eSport.

Der er 20-24 børn på hvert hold, og der skal være mindst to trænere til stede. Trænerteamet er sammensat, så der både er nogle med spilkompetencer og nogle, der har mere fokus på det sociale.

"Det skal ikke være en sur pligt at være træner. Hvis man ikke kan komme, er der altid andre til at tage over," siger træner Thomas Sylvest-Andreasen, 42 år, marketingmedarbejder og far til en af drengene på holdet.

Han sidder i sofaen i det store klublokale sammen med en af sine trænerkolleger, Rune Hattmann, der også er 42 år, far til en knægt på holdet og studerer it-sikkerhed.

"Du er sådan en, der finder de fede baner, Thomas," siger Rune.

"Du lægger den strategiske plan for spillet og snakker med børnene om, hvordan man spiller godt sammen til en turnering. Jeg har nok mere fokus på, om alle har det godt og har nogen at spille med."

Thomas nikker:

"Og du er altså god til at se, hvilke børn der passer godt sammen. Jeg havde ikke set, at Villy og Elias ville være et godt makkerpar, men du ser deres personlighed. Jeg ser nok mere deres evner i spillet. Det giver noget, at vi er to," siger han og tilføjer:

"Jeg glæder mig altid til at komme ned i klubben. Jeg har aldrig haft en dårlig dag her. Og hvis jeg er heldig, så mangler der et barn på holdet, så jeg kan få lov at spille med," griner han.

Broget skare af frivillige

Støvring eSport åbnede i februar 2020 i egne lokaler i Grangårdscentret, Støvring, og havde fra første dag 70 medlemmer og 28 frivillige. På trods af to nedlukninger har de formået at lave masser af aktivitet, og i dag har de 130 medlemmer og ca. 35 frivillige. Klubben fik i foråret DGI Nordjyllands pris som Årets Forening.

Der er syv Fortnite- og CS:GO-hold i foreningen samt et sandkassehold, hvor man kan øve sig i nye spil, en række mindre spilgrupper og et hold for børn med diagnoser. Alle hold trænes af trænerteams.

"Vores frivillige er en broget flok," siger formand Torsten Topbjerg.

Støvring eSport - formand Torsten Topbjerg.jpg

Støvring eSport har fået mange frivillige, der ikke tidligere har været foreningsaktive, og det betyder, at formand Torsten Topbjerg (billedet) og resten af bestyrelsen skal ruste dem til at klare foreningsarbejdet. Foto: Lars Horn.

"Her er alt fra it-folk og en læge til håndværkere, fabriksarbejdere, studerende og førtidspensionister. Nogle er under 18 år, og nogle har udfordringer eller diagnoser. De har vidt forskellige forudsætninger, og det kan vi rumme, fordi vi kan kombinere os ud af det. Vi sætter nogle personer sammen, der supplerer hinanden godt," siger han og nikker over mod Thomas:

"Thomas er faktisk atypisk, for han har en baggrund fra spejderne. Men mange af vores frivillige har ikke arbejdet i en forening før. De er ikke vant til, at vi skal forholde os til vedtægter, regnskab, generalforsamling og den slags. Hvorfor skal der være en dagsorden og et referat? Vi skal være omhyggelige med at forklare de formelle strukturer, så folk ikke føler, at de er på ukendt grund," forklarer han.

5 gode råd, hvis I vil have nye frivillige med

Støvring eSport oplever, at esport tiltrækker nogle frivillige, der ikke har en baggrund fra foreningslivet. Her er nogle af deres gode råd: 

  1. Tag udgangspunkt i, hvad den enkelte frivillige gerne vil og kan overkomme.
  2. Sæt flere frivillige trænere på hvert hold, så der både er pædagogiske og mere spiltekniske kompetencer.
  3. Opret fællesskaber for de frivillige, ikke kun for medlemmerne.
  4. Forklar de formelle strukturer: Hvorfor bruger I dagsordener, referater og generalforsamling?
  5. Brug sociale medier og pressen til at fortælle, at foreningen er rummelig i forhold til at finde løsninger, så alle frivillige kan være med.

De fleste vokser med opgaven

At være træner er krævende. Man skal kunne noget spilfagligt, noget socialt, man skal kunne opbygge en træningstime, og så skal man varetage forældrekontakt. Men når flere trænere er sammen, supplerer de hinanden.

"I bestyrelsen prøver vi at tage hånd om hver enkelt ny frivillig, når han eller hun kommer ind i foreningen. Langt de fleste er vokset med opgaven, så de kan lære fra sig og planlægge et træningsforløb," siger Torsten Topbjerg.

"For mig er det vigtigt, at alle, der gerne vil være en del af vores fællesskab, kan være med. Også selv om det kun er fire timer om måneden. Hellere dét, end at de ikke er med. De får også følelsen af at høre til et sted, at være en del af klubben og de får en identitet som trænere."

Støvring eSport - glad dreng.jpg

Smil på og fart over feltet. Fælleskabet er i front, når Fortnite-holdene har træning i Støvring eSport. Foto: Lars Horn.

To føl i bestyrelsen

Bestyrelsen udgøres af fem frivillige, hvis vigtigste opgave er at lede foreningen og tage sig af frivilligpleje og indslusning af nye frivillige. Desuden deltager to medlemmer på 14 og 16 år som ’føl’.

"Vi har en oplæringsforpligtelse - ligesom håndværkere, der tager lærlinge. Vi vil gerne give medlemmerne et blik for, at de er en del af noget, der er større end deres eget hold. Og så er det sundt for os i bestyrelsen at høre, hvad medlemmerne mener om det, vi vil," siger Torsten Topbjerg.

De to unge er ikke med, når der drøftes personsager eller nogle typer af konflikter, men de deltager i alt andet. Det har ikke været svært at finde deltagere.

Støvring eSport - træning 3.jpg

Støvring eSports trænerteams er sammensat på en måde, så hver enkelt træner bidrager med noget forskelligt til holdet. Én kan være stærk i det spiltekniske, mens en anden har fokus på holdets sociale relationer. Foto: Lars Horn.

Seks ugers esport-sommerskole i træk

Selv om Støvring eSport blev lukket ned kun en måned efter start, holdt de et højt aktivitetsniveau, ikke mindst på de indre linjer. Under første nedlukning i 2020 fortsatte CS:GO-holdene med hjemmetræning, og klubben fik gang i et samarbejde med ungdomsklubben om onlinefællesskaber.

Samtidig blev der søgt massivt om penge til nye aktiviteter, og da klubben åbnede igen sidst på foråret 2020, var der fuld kraft på alle hold. Med 180.000 kroner fra Rebild Kommunes genåbningsmidler blev der sat sommerferietræning i gang: I seks uger blev der lavet esportskole med fem timers træning hver dag. Instruktørerne var lokale unge, der fik løn for indsatsen.

"Der var gang i den. Vi havde 203 børn igennem, men mange deltog flere gange, så det blev til over 400 deltagere i alt. Da vi startede efterårssæsonen, var vi 120 medlemmer," fortæller Torsten Topbjerg.

Streamede generalforsamlinger for andre

Også under anden nedlukning var der fuld fart på. Både CS:GO- og Fortnite-holdene havde hjemmetræning, og klubben lånte grej ud til de medlemmer, der ikke havde godt udstyr hjemme.

Der blev også holdt onlinebingo med præmier købt hos lokale handlende. Erfaringerne med streaming var så gode, at klubben tilbød alle kommunens foreninger at holde deres generalforsamlinger online, hvilket tre foreninger sagde ja tak til.

Outdoor esport i nabolaget

I sommer gjorde en bevilling på 120.000 fra Slots- og Kulturstyrelsens genåbningspulje det muligt at afprøve outdoor esport i form af real-life, laser tag-spillet Evotag. Deltagerne har en ’pistol’ og spiller sammen via en app på deres telefoner, mens de løber rundt i nabolaget og skyder hinanden.

"Vi har holdt 24-25 popup-arrangementer med Evotag siden juli. De er åbne for alle, og de trækker nye til. Nogle efterlyser ligefrem et Evotag-hold," siger Torsten Topbjerg.

Støvring eSport - evotag 2.jpg

I laser-tag-spillet EVOTAG har deltagerne en ’pistol’ og spiller sammen via en app på deres telefoner, mens de løber rundt i nabolaget og skyder hinanden. Foto: Lars Horn.

Selv er han meget opmærksom på at fortælle det til pressen og på sociale medier, hver gang foreningen tager et initiativ. Synlighed har nemlig effekt:

"Folk kan se, at her sker noget, og det trækker både nye medlemmer og nye frivillige til. Og så er de fondsansvarlige glade for at se, at tiltagene bliver til noget. Men omtalen er også et rygklap til de frivillige," siger han.

Fremtidsplaner er der masser af: En udvidelse af klublokalerne er under opsejling, for der er brug for et træningsrum til blandt andet virtual reality. Torsten Topbjerg vil også gerne sætte gang i forældreaftener med foredrag og Mor-Datter-Lørdage.

Og så forhandler han med et professionelt esporthold om en samarbejdsaftale, hvor foreningen får besøg af gæstetrænere og professionelle spillere og til gengæld kan hjælpe det professionelle hold med at finde nye talenter.