Flere medlemmer trods corona: Her er Dall Villaby eSports opskrift

Brug Facebook til at fortælle de gode historier om foreningen, og insistér på vigtigheden af de fysiske fællesskaber. Det er rådene fra Dall Villaby eSport, der oplevede stor medlemsfremgang i 2021.

2021 var et godt år for Dall Villaby eSport - der var både medlemsfremgang og flotte resultater i foreningen. I januar 2022 blev foreningens CS:GO-spillere overrasket af DGI Nordjylland med medaljer og en stor pokal for 1.pladsen i 2.division af Nordjyskeligaen. Foto: Privatfoto

For mange foreninger har corona været en solid mavepuster, der var svær at rejse sig fra. Både 2020 og 2021 var præget af længere perioder med restriktioner, og hvordan skal man inspirere og motivere både trænere, frivillige og medlemmer, når de fysiske aktiviteter ligger stille hen? Den virkelighed kunne også ses i medlemstallet for DGI’s esportsforeninger, der samlet set faldt med godt 22 procent fra 8.052 medlemmer i 2020 til 6.288 i 2021.

Læs også: Markant fald i esportsmedlemmer i 2021

Men der er alligevel solstrålehistorier at finde i det danske foreningsesportslandskab. Én af dem findes i Dall Villaby eSport lidt uden for Aalborg. Foreningens medlemstal voksede i 2021 med 50 procent, fra 46 til 69 medlemmer. Og når man spørger formand Lars Marcus om hemmeligheden bag, så er Facebook den første forklaring, han hiver op af hatten.

"Vi forsøgte at fortælle en masse små succeshistorier, dels på vores egen hjemmeside og i vores Facebook-gruppe, men vi var også meget aktive i byens og de lokale nabobyers Facebook-grupper. Vi har haft rigtig god succes med at bruge Facebook på den måde, så folk vidste, at vi var ’i live’, selv når vi var lukket ned," siger Lars Marcus.

Opstart forpurret af corona

Hos DGI Esport er konsulent Mads Didriksen imponeret over Dall Villaby eSports medlemsfremgang, efter et par år hvor mange esportsforeninger har kæmpet med restriktionerne, der gjorde dagligdags træning umulig at gennemføre.

"De fleste esportsforeninger har få år på bagen, og mange af foreningerne har været lukket ned i længere tid, end deres forening har eksisteret. Og det er selvfølgelig et dårligt udgangspunkt for at drive og udvikle en forening," siger Mads Didriksen.

Det var også tilfældet for den nordjyske esportsforening, der blev etableret bare få måneder inden corona blev en global pandemi og kom på alles læber.

"Vi begyndte i efteråret 2019, så vi nåede kun lige at blive etableret med et par hold, inden corona begyndte at drille. Men vi holdt fast i at kommunikere åbent om klubben – hvad vi ville, og hvad vi arbejdede på. Selv under nedlukningerne. På den måde vidste folk i lokalområdet, at der var gang i foreningen. Især i forældresegmentet. Det har været vigtigt, når restriktionerne senere blev ophævet. Så var vi i baghovedet hos folk," mener Lars Marcus.

Prioriterer det fysiske fremmøde

Dall Villaby eSport har under corona-perioden afviklet onlinetræning for sine medlemmer, en naturlig fordel esport kan mønstre i modsætning til andre idrætter. Men klubben har under hele corona-perioden gjort det klart, at onlinetræning ikke er måden, foreningen ønsker at drive klubben på.

"Vi vil som udgangspunkt have, at medlemmerne træner i klubben én gang om ugen. Simpelthen for at bevare de fysiske fællesskaber, for at sikre at medlemmerne kender hinanden, at de udvikler venskaberne mellem sig og på holdene. Den ambition tror jeg tiltaler især rigtig mange af forældrene til vores medlemmer, og på den måde har vi haft deres opbakning hele vejen i gennem nedlukningerne," siger Lars Marcus og tilføjer:

"Og så er hemmeligheden også, at vi har fået nogle rigtig gode frivillige ind omkring klubben; vi nåede sidste år at stable et oldboys-hold på benene, som egentlig bare gamer lidt for sjov uden den store seriøsitet i træningen, men de er kommet til at udgøre rygraden i klubben, de er med i bestyrelsen og i rigtig meget af vores foreningsarbejde, fordi de har fået et helt fantastisk fællesskab sammen, som de tager med videre i foreningsarbejdet," siger Lars Marcus.

Hav et mål for træningen

Det er også en rigtig god idé som forening at deltage i stævner eller LAN-turneringer mod andre klubber. Det giver særlig de unge medlemmer et mål at træne frem mod og sætte sig op til som hold. Esportsforeningerne under DGI Nordjylland dyster mod hinanden i Nordjyske Ligaen, og det har ifølge formand Lars Marcus været et fixpunkt for mange af medlemmerne at se sit hold på resultattavlen.

"Vi har en rigtig god intern konkurrence i Nordjylland via vores esportsmesterskaber i Nordjyske Ligaen. Det er super fedt, at DGI har fået det op at flyve, for så har vores gamere noget at se frem til. Det har givet noget at træne op til under corona, hvor det hele godt kunne blive lidt surt," siger han.

Selvom både 2020 og 2021 har været to fremragende år for Dall Villaby eSport, så har den generelle medlemstilbagegang i DGI Esport i 2021 også givet anledning til bekymring hos den nordjyske foreningsformand.

"Skyldes det, at esport er en dille, og når man så har gået til det i et år eller to, så falder de unge fra? Eller er det en enlig svale på grund af corona? Jeg tror det sidste, men hvis vi skal fastholde den flotte udvikling fra de senere år, så mener jeg, at vi skal insistere på vigtigheden af vores fysiske fællesskab omkring esporten i foreningslivet," siger Lars Marcus.