Gamere erobrer foreninger

Esport eksploderer blandt unge. I går var det en subkultur for ensomme nørder, i dag er det mainstream, som idrætsforeninger står i kø for at tilbyde

Computerspil griber en generation af børn og unge, der drømmer om vild succes som gamere Foto: Palle Skov

’Ta’ ham!’… ’vi skal ha’ tre hits’… de korte kommandoer til sidekammeraten bygger stemningen op i det lille, mørke lokale.

10 computerskærme klodset ind mod væggen spejler de anspændte miner og tændte øjne hos flokken af unge gamere, der mødes til træning hver fredag aften i kælderen under Hunderup hallen.

Drengene, én pige og en voksen kvinde fordeler sig på de to populære spil, Counter-Strike og League of Legends, tre timer en aften.

De lister rundt på baner af halvsmadrede bykvarterer og fantasy-landskaber, mens de skyder og kæmper voldsomme kampe mod deres modstandere.

Læs mere om esport i foreninger

Se hele Udspil-temaet "Gamere erobrer foreninger" om esport

Pc-spillere er eftertragtede

Tidligere ville de unge gamere få hæftet etiketten asociale, ensomme nørder på sig.

Men i Hunderup-Sejstrup eSport er de blevet en eftertragtet gruppe unge, der bringer en aldersgruppe ind i idrætsforeningerne, de altid har haft svært ved at tiltrække og holde fast i.

En lignende indsats for at integrere esport i foreningsregi foregår aktuelt i 50 idrætsforeninger.

Da esportafdelingen blev en integreret del af Hunderup-Sejstrup UG i starten af 2016, skete det som et bevidst skridt fra bestyrelsens side.

Ja, vi har begge en drøm og vil være professionelle Counterstrike-spillere. Fordi det er fedt at være god i Counterstrike og at blive så god, at de du kan leve af noget, du synes er dejligt at lave

11-årige Mads Enevoldsen og Gustau Andersen

Esport kan forny idrætsforeningen

Som initiativtager og tovholder for esportsafdelingen, Bjørn Jepsen, formulerer det:

»Idrætsforeningen skal forny sig. Formålet er at skabe liv og at prøve et nyt, attraktivt tilbud, da de traditionelle idrætsgrene dør hos os i forhold til de større nabobyer.«

Et andet formål med at tilbyde esport til store børn og unge er at fremme de sociale og sundhedsfremmende aspekter i en sportsgren, der kan være meget ensom og stillesiddende.

»Vi skal have de unge hen i klubben, så de ikke bare sidder alene hjemme på værelset og spiller i mange timer,« forklarer han.

De unge drømmer om millioner

Folkeskoler gør det, erhvervsskoler og gymnasier gør det, forening efter forening gør det. Kommunerne vil gerne smide penge efter dem, der gør det: Sætter esport på skemaet og på foreningernes palet af tilbud.

Flere og flere foreninger tager esport ind som en aktivitet på lige fod med fodbold og gymnastik. Med fællesskab og træning som de bærende motivationsfaktorer.

Når et dansk Counter-Strike GO-hold så vinder 3,5 millioner kroner i en finale i USA, rykker esporten op i en anden liga end dér, hvor klichéen siger det foregår, nemlig i drengeværelserne.

Beløbet blev vundet af det københavnske Counter-Strike-hold Astralis, der endda er portrætteret i en tv-dokumentar på DR.

Idoler dyrkes som i fodbold

De svimlende summer afslører også, hvor globalt og hvor stor esport er blevet efter mange års tilløb.

Derfor drømmer mange unge danske gamere om det store gennembrud, om at blive kendisser og om at vinde de store præmier. Lyt blot til 11-årige Mads Enevoldsens ord på egne og Gustau Andersens vegne i Hunderup-Sejstrup eSport:

»Ja, vi har begge en drøm og vil være professionelle Counter-Strike-spillere. Fordi det er fedt at være god i Counter-Strike og at blive så god, at de du kan leve af noget, du synes er dejligt at lave.«

De to 11-årige drenge nævner de stærke danske, professionelle spillere som 22-årige dev1ce og 24-årige Dupreeh på samme måde, som fodbolddrenge har idoler som Messi og Ronaldo.

Sårbare unge finder tryghed

Men i de foreløbig 50 esportsforeninger, der er knyttet til DGI, trives vilde drømme og hverdagsspil med træning side om side. Uanset om det er i Hunderup-Sejstrup, Skærbæk, Esbjerg, København eller Tejn på Bornholm.

»Vi oplever, at unge med diagnoser, med nederlag i bagagen fra skolen eller idrætten og med et råt sprog bliver mere sociale ved at spille i klubben hver fredag aften,« fortæller Bjørn Søvnsø.

Han tilføjer:

»De falder til ro hernede og føler sig accepteret, fordi de er gode til at spille blandt ligesindede, hvor de før måske blev kaldt sære nørder og asociale i skolen.«