Hvorfor går Lukas til esport?
Der er mange gode grunde til at gå til esport i en forening i stedet for at game derhjemme. Mød Lukas fra Billund Esport der for alvor har oplevet en forskel efter at være startet til esport i en forening.
Denne onsdag øves der Mirage, og mens trænerne flittigt peger og fortæller om smokes og flashbangs, trak vi Lukas til side for at spørge, hvorfor han har valgt at dyrke esport i en forening.
Flere venner igennem esport
Der er noget helt specielt ved at være sammen med andre, når man spiller computer. Det opdagende Lukas også, efter han begyndte til Counter-Strike i Billund Esport, og især fællesskabet er grunden til at Lukas har valgt at komme igen.
Man får mange venner hernede, som man kan spille med derhjemme.
Lukas Grunnet, spiller i Billund Esport
“Jeg har lært en masse nye gamere at kende, og så er det fedt, når vi kan få et par spil hernede inden bussen. Man spiller med en masse, som man måske normalt ikke ville spille med,” fortsætter Lukas.
Især fællesskabet, hyggen og de dygtige trænere fremhæver Lukas som årsagen til, at det er fedt at gå til Counter-Strike i en forening. Selv føler han, at han har rykket sig meget som spiller, efter han er startet i Billund Esport – og det er trænerne enige i.
Spillerne lærer meget af hinanden i foreningen.
Hellere CS:GO her end derhjemme
Faktisk er han blevet så glad for at gå til esport, at han hellere vil spille CS:GO i esportslokalet end derhjemme.
“Det er noget helt andet end at sidde derhjemme og spille. Her er der bedre computere, og man kan snakke og hygge, mens man bliver god til CS,” fortæller Lukas.
“Man lærer mere af trænerne her, end jeg gør, når jeg spiller alene derhjemme. Når jeg er derhjemme, så er det videre til det næste game,” fortsætter han.
Igennem træningen har han lært om forskellige strategier, granater og mekaniske aspekter i spillet, som han også har afprøvet derhjemme – og det virker! Selv føler han, at han er blevet en bedre holdspiller, og derfor vil han gerne fortsætte med at gå til esport.
Men det er ikke kun trænerne, som han har lært en masse af. Ofte er der en fra holdet, der kan en god smoke eller en god strategi, og så kan hele holdet få glæde af den viden.
”Man lærer rigtig meget af at spille med hinanden hernede,” siger Lukas.
Spillerne er gode til at snakke sammen, når der spilles kamp.
Vil arbejde med spilkodning
Igennem sin tid i Billund Esport har Lukas også fundet ud af, hvad han gerne vil arbejde med i fremtiden. Udover at blive en dygtig spiller er drømmen at arbejde med spilkodning. Derfor vil Lukas gerne lære mere om programmering og spildesign, så han en dag kan være med til at udvikle og forbedre den digitale verden, som alle os gamere elsker.
Selv tror Lukas på, at esporten kan være starten på, at han en dag kommer til arbejde med spiludvikling – og derfor er han rigtig glad for at være blevet en del af fællesskabet i Billund Esport.
CS-holdet i Billund Esport er glade efter en god træning.
Mere forskning i foreningsesport
I august måned offentliggjorde DGI og Københavns Universitet en forskningsrapport om foreningsesport. Forskeren bag projektet, Anne Brus, postdoc ved Københavns Universitet, har i 2019 interviewet 23 børn og unge fra syv forskellige esportsforeninger rundt omkring i Danmark og udarbejdet en 60-siders forskningsrapport om foreningsesport.
Her er nogle af de vigtigste pointer og konklusioner fra rapporten:
- Foreningsgamere bliver bedre til esport, og man kommer til at indgå i et forpligtende fællesskab, hvor man lærer at tage ansvar for hinanden.
- Foreningsesporten kan være med til at forbedre kompetencer inden for fx kommunikation og samarbejde. F.eks. lærer man at behandle sine medspillere ordentligt, at give og modtage feedback og at tænke som et hold.
- Foreningsesport kan være med til at spillerne større tillid. Respekt og anerkendelse er central for esportstræningen i foreningerne.
- Esporten i foreningerne danner grundlag for en ny form for tilbagevendende fællesskab, hvor man mødes og er sammen fysisk.
- For pigerne kan foreningsesport betragtes som et nyt handlingsrum, hvor man kan mødes fysisk og spille sine foretrukne spil sammen
- Foreningsesport kan være mere inkluderende i forhold til køn og handicap og giver positivt ændret adfærd, mindre mobning og mindre snyd online.
- I foreningen bliver trænerne ofte rollemodeller for spillerne, og derfor vil de gerne efterleve deres idealer.
- Fællesskabet i foreningen kan betydningsfuldt, at relationerne mellem spillerne opleves som et livsvarigt venskab.
- Esport i foreningsregi kan betragtes om en sport.
Eksplosion i interessen for foreningsesport
DGI har gennem de seneste år mærket en eksplosion i interessen for esport i idrætsforeningerne. De seneste medlemstal viser, at omkring 7.700 går til esport – og mange flere er på vej.
- Medlemstal for 2019 viser, at der er 7.742 esportsmedlemmer i 187 foreninger i DGI.
- Flere end 900 personer deltog sidste år i en af DGI Esports uddannelser eller kurser.
- DGI arbejder med esport som en idrætsaktivitet på lige linje med f.eks. skydning eller bordtennis. Esportsmedarbejdere både på landsplan og i landsdelsforeninger hjælper og rådgiver foreninger med at starte esport op, udvikle attraktive foreninger og sikre gode træningsmiljøer.
- DGI er også en af parterne bag Esportens Etiske Kodeks med gode råd til et sundt og godt esportsmiljø.
- Esportsforeninger og DGI arbejder aktivt på at øge interessen for mere fysisk aktivitet blandt foreningsgamerne, blandt andet via DGI Trænerguiden.
(Majbritt Andersen/majbritt.andersen@dgi.dk)