Støvring eSport: Involvering og relationer er vores grundstof

Da Støvring eSport åbnede i februar 2020, havde 70 spillere meldt sig ind på forhånd. Trods nedlukning i forbindelse med coronaepidemien har klubben nu 110 spillende medlemmer plus 32 frivillige og bestyrelsen.

Under nedlunkningen trænede holdene i Støvring eSport som de plejede, bare hjemmefra. Men det var nu alligevel rart at mødes igen bagefter! Foto: Støvring Esport

Kan man holde Åbent Hus i en forening, der ikke har nogen aktiviteter endnu, og hvor klublokalerne er en byggeplads med håndværkerlamper?

Læs også: FIFA: 15-årigt stortalent blev opdaget ved DGI PåskeCup

Ja, det kan man, og det gjorde Støvring eSport 4 gange i december 2019 og januar 2020, hvor klubbens lokaler var under opbygning. 20-40 interesserede dukkede op hver gang, og resultatet var nye medlemmer og nye potentielle frivillige.

Så da klubben åbnede for aktiviteterne i februar 2020 med nye maskiner og en fuld palette af hold i Counter-Strike, League of Legends, Overwatch, Rainbow Six og Fortnite, var der allerede 70 medlemmer. Kun to måtte melde fra, fordi træningstidspunktet ikke passede dem alligevel. Desuden var der 28 frivillige.

”Vi ville skabe ejerskab fra starten,” forklarer formand Torsten Topbjerg.

”Medlemmerne og de frivillige skal føle, at det er deres klub, og at de er involveret i beslutningerne. Involvering, ejerskab og relationer er en slags grundstof i foreningen, for hvis ikke vi har frivillige, der vil skabe og løfte aktiviteter, er vores forening ikke noget værd," fortsætter han.

Efter åbningen er yderligere 35-40 spillere kommet til, og på trods af en lang periode med online træning under coronanedlukningen har klubben fortsat omkring 110 medlemmer og 32 frivillige ud over de fem i bestyrelsen.

Læs også: Spiller dit barn for meget? Sådan undgår I konflikterne

Medlemmerne og de frivillige skal føle, at det er deres klub, og at de er involveret i beslutningerne.

Torsten Topbjerg, formand i Støvring Esport

Studieture gav gode ideer

Torsten Topbjerg er en af de fire initiativtagere til Støvring eSport. Med en baggrund som blandt andet FDF-leder var han fra starten opmærksom på, hvor vigtigt det er at involvere flest muligt.

Foreningen holdt stiftende generalforsamling i foråret 2019, og hele 48 personer mødte op. Her blev der dannet nogle udvalg, der kunne undersøge mulighederne for lokaler, udstyr, økonomisk støtte og lignenden.

Bestyrelsen var nysgerrig efter at høre, hvordan andre esport-foreninger gjorde, så de tog på studieture til en række nordjyske esport-klubber. Hvad ville I have gjort anderledes, lød et af standardspørgsmålene.

”Nogle klubber havde problemer med ’utro’ trænere, der forsvandt efter forholdsvis kort tid. Derfor har vi fra starten lagt vægt på, at trænerne skal knyttes tæt til klubben og tages med på råd,” lyder det fra Torsten Topbjerg.

Har mange nye trænere

Mange af trænerne har ikke været trænere før, fortæller han. Her er både unge, nørdede fyre, der gerne vil lære fra sig, og mødre og fædre, der gerne vil være hjælpetrænere. Der skal være plads til og brug for alle typer af frivillige.

Læs også: Årets esportstræner: ”Jeg håber, jeg kan inspirere andre frivillige”

”På Åbent Hus-dagene i december og januar lod vi de uprøvede trænere fortælle om, hvad de gerne ville opnå med deres hold og spil. Det gav et godt indblik i, hvor meget alle faktisk kunne påvirke, hvordan vi skulle være som forening. Selv den uerfarne kunne få indflydelse ved at lægge tid i foreningen,” siger han.

En anden erfaring fra studieturene var, at fællesrummet uden skærme skal prioriteres højt. Klubben har to spillelokaler og et fællesrum med køkken. Her kan forældre, trænere og spillere mødes både til både formelle møder og til den daglige småsnak.

En gang om måneden er der voksen-hyggeaften for spillere og trænere over 18 år, for det voksne fællesskab er også vigtigt at dyrke.

Åbne rammer om at være frivillig

Et af Torsten Topbjergs særlige fokusområder som formand er de frivillige. Det er klogt at gøre det til en fast opgave hos en i bestyrelsen, mener han, for så er der hele tiden fokus på, om det frivillige arbejde fungerer, og man kommer ikke så let til at tage det for givet.

”Vi er jo en ny forening, og det giver os mulighed for at skabe vores egen kultur. For eksempel skal der være plads til alle, der vil give en hånd med, uanset hvor meget tid og erfaring, han eller hun kan bringe ind i det,” siger han.

Læs også: Derfor arbejder DGI med esport

”Jeg vil hellere have, at en person er med som frivillig i to måneder og så må drosle ned i en periode på grund af arbejde, end at han slet ikke kommer her. Vi har trænere, som er læger, ingeniører, ufaglærte og førtidspensionister. Så vi prøver hele tiden at give plads til, at de frivillige kan gøre en indsats på nogle præmisser, hvor de kan få det til at fungere. Det kræver bare lidt mere af organisationen og specielt bestyrelsen, især omkring planlægning.”

Har fået 350.000 kr fra fonde og puljer

Det koster mange penge at udstyre to lokaler med i alt 26 computere, skærme, gamerstole, internetudstyr og så videre. Støvring eSport samarbejder med den lokale ungdomsskole og to folkeskoler, så det er væsentligt, at der er udstyr nok til en skoleklasse.

Foreningen har modtaget 350.000 kroner fra fonde og firmaer, som der er sendt i alt 15-18 ansøgninger til. Blandt andet resulterede en ansøgning om LAG-midler, der går til udvikling i landdistrikter, i 150.000 kroner.

Foreningen er blevet et mødested i Støvring, ikke bare for de unge, men også for voksne. Her er blandt andet et old boys hold i Counter-Strike. Foreningen har hold på flere niveauer i Counter-Strike, Fortnite, League of Legends, Overwatch, Rainbow Six  og Valorant. Nye medlemmer kan prøve sig frem i ’sandkassen’, og det er også her, de mere erfarne kan forsøge sig inden for andre spil end det, de plejer at spille.

Desuden har Støvring eSport et lille hold for unge med særlige udfordringer, som eksempelvis Aspergers Syndrom eller andre former for autisme.

Læs også: Far går forrest med esportsfællesskab

Og så er der et pigehold eller et mor-datterhold på vej. I løbet af efteråret bliver der holdt en række spilledage for piger og deres mødre, og hvis der er basis for det, etableres der hold.

”Alle skal kunne være med her. Vi lægger vægt på det sjove og glæden ved at være sammen, og vi informerer bredt om det, vi laver. Vi kan se, at jo mere folk kommer til at kende os, jo flere medlemmer får vi,” siger Torsten Topbjerg.