Udviklingen af e-sport i Danmark forudsætter et styrket samarbejde
For at styrke e-sport og for at konfrontere skyggesiderne opfordrer DGI til et større samarbejde mellem organisationer i Danmark. Vi kunne for eksempelvis skabe en fælles national samarbejdsplatform.
Indlægget er bragt i netmediet Altinget den 12. maj
Vi skal samarbejde mere om esport organisationer imellem – ikke mindre. Det skylder vi en stadig ny ungdomskultur, som formår at få ellers inaktive børn og unge ind i foreningslivet.
Fordi e-sport er mange ting og ingen organisation kan det hele. E-sport har mange facetter og eksisterer i mange former. Det er er digital ungdomskultur, underholdning, kommercielt i sin natur, men også aktiviteter, der til forveksling minder om meget af det, vi kender fra sportens og idrættens verden. Det bringer en masse muligheder med sig.
Men e-sport kan også have sine skyggesider med eksempler på en grov sexistisk tone på de platforme, hvor børn og unge mødes online. Ofte langt væk voksnes nærvær og forståelse. Derudover er spilplatformene styret af kommercielle spilproducenter, hvor gambling kan være en integreret del af det enkelte spil og komplekse algoritmer driver kommercielle interesser eller påvirker et overdrevet præstationsfokus.
Minder om mange andre idrætter
Det er derfor, at vi i DGI arbejder med e-sport ved at udvide det, vi sådan set gør i forvejen. Nemlig udvikling af foreninger og i dette tilfælde, udvikling af e-sport i foreningslivet. Deraf udtrykket 'foreningsesport'.
Det er vores bidrag til e-sportens udvikling i Danmark. Trygge fællesskaber og rum for børn og unge i foreningslivet. E-sport er nemlig ikke kun en aktivitet, der kan dyrkes fra børneværelset derhjemme. Siden 2017 har DGI været med til at udbrede e-sportsaktiviteter i landets foreninger. Det gør vi ud fra en model, der til sammenligning minder om mange andre kendte idrætter. Men vi gør det for foreningsfællesskabet.
Vi uddanner ansvarlige trænere og ledere for at sikre trygge rammer omkring aktiviteterne. Derudover arbejder vi med synergi og brobygning mellem e-sportmiljøet, idrætterne og det øvrige foreningsliv – fordi børn skal bevæge sig, være en del af et fællesskab og præsenteres for mange forskellige aktiviteter i de unge år – og esport kan være én af aktiviteterne. Således bryder vi også med de fordomme, der åbenlyst ligger i esporten.
I foreningslivet skal der være plads til alle – og derfor samarbejder vi tæt med foreningerne om at skabe inkluderende miljøer, hvor vi har et særligt fokus på at få flere piger med i foreningerne. Her er forældrene naturligvis en ekstremt vigtig medspiller for os og foreningerne – til gavn for børnenes fritidsliv.
Et styrket samarbejde
Vi gør ikke alt i DGI, ligesom andre ikke gør, hvad vi gør. Hvem handler for eksempel på de mange tvivlsomme træk, der kommer fra spiludbyderne for at beskytte børnene, når de er online alene? Og hvem tager for alvor kampen op mod den hårde onlinekultur?
For at styrke e-sport og for at konfrontere skyggesiderne har vi derfor opfordret til et større samarbejde mellem organisationer i Danmark. Det forventes af os politisk.
Skal vi eksempelvis have en fælles national samarbejdsplatform mellem organisationerne, hvor vi løbende følger e-sporten og dens udvikling for at imødekomme de udfordringer, e-sporten bringer med sig? Eller en egentlig politisk strategi, der diskuteres lige nu på Christiansborg?
Samarbejdet er allerede i fuld gang blandt andet udtrykt i vores etiske kodeks, hvor vi omtaler mange af de faldgruber, der eksisterer i en sport/kultur, der ikke tidligere har været en formel organisering omkring.
Vi lægger op til, at flere kommer på banen – og at vi får samlet organisationerne, så e-sporten bliver håndteret i de mange forskellige arenaer, hvor det eksisterer.