Sudoku

Huske, bevægelse og samarbejde

Idræt
Esport
Kategori
Aktiviteter
Emneord
I hal
Tid
15 min.
Niveau
1 - Begynder
Alder
12-50 år
Deltagere
8-40 deltagere

Beskrivelse af øvelsen

Spillerne inddeles på hold af 3-4 spillere og får alle et papir med sudoku-felter uden tal og en blyant eller kuglepen til at skrive tal ned på papiret med.

Rundt omkring i hallen placeres 9 forskellige papirer, hvor hver forskellig firkanter med 3x3 felter er udfyldt med enkelte tal.

Spillerne er placeret på en række i den ene ende af lokalet, mens sudoku-papirerne lægger spredt i resten af lokalet. Spillernes første opgave bliver at løbe ud til papirerne, huske tallene og deres placering i firkanterne og løbe tilbage og udfylde deres papir. Det fortsætter de med indtil alle firkanter er udfyldt. Derefter begynder de at løse resten af sudoku’en, indtil de er færdige.

Formål:

Formålet med aktiviteten er, at være fysisk aktiv, mens man laver en given opgave, hvor man skal huske noget bestemt, bevæge sig og samarbejde imens.

Kommunikationen og samarbejdet om hvad man har gjort og hvad man skal gøre, er relevant for at løse opgaven hurtigst muligt.

Jo længere tid der går med aktiviteten, jo mere modige bliver spillerne og de prøver at huske flere tal, hvilket bliver sværere og sværere. På den måde bliver de frustreret og de bliver nødt til at samarbejde for at løse opgaven. I den forbindelse kan man tage en snak om at holde sig til planen, og at det ikke nytter noget at blive frustreret på hinanden.

Hvordan:

Til at starte med skal man finde en meget nem sudoku. Skriv alle tallene fra den indledende sudoku ned på et andet stykke papir, så du har udgangspunktet. Løs derefter sudukoen, så du har resultatet til når spillerne bliver færdige med deres.

Find blanke stykker sudoku papir, hvor du i hvert af de 9 store 3x3 felter skriver start-tallene ned. Dvs. nogle tal i et 3x3 felt, derefter et nyt stykke papir og nye tal i en ny 3x3 felt osv. Derefter har du 9 papirer med forskellige tal på, som samlet set kan hjælpe med løsningen. Tilføj evt. flere tal fra den endelig løsning til papiret, hvis dine spillere har svært ved sudoku.

Sæt aktiviteten i gang ved at placere papirerne forskellige steder i lokalet hallen – gør det evt. svært at finde et af papirerne ved at gemme det lidt. Hav papiret med løsningen med dig, når du skal tjekke spillernes løsning.

Overvej om alle hold skal have løst opgaven – det kan være svært for nogen at gennemføre. Overvej desuden om spillerne kan få en ny seddel, hvis de har udfyldt deres første blanke seddel med en masse fejl, og om det evt. ”koster noget”.

Succes:

Når alle spillere bevæger sig, husker tal og bidrager til at løse opgaven.

Variation:

Sudoku bruges som middel til interval-træning, hvor man samtidig skal huske forskellige tal og bevæge sig imens. Der kan bruges andre forskellige opgaver til det samme, fx Lego-klodser som det ses i en anden video eller noget helt tredje der motiverer spillerne til at ville konkurrere, mens de bevæger sig.

Øvelsen kræver

Banen:

En gymnastiksal eller hal.

Materialer:

En færdig sudoku på papir.

9 sedler med sudoku tal i forskellige firkanter.

Mange papirer med sudoku-felter uden tal på.

Blyanter eller kuglepenne til at skrive med.